מאת: ד"ר עמי שקד
במאמר זה נתחיל לתאר בקצרה את השלבים השונים בהתפתחות תא הנישואין והמשפחה במעגל החיים. כשם שהתינוק עובר שלבים מוגדרים ומובחנים בהתפתחותו ( ילדות, התבגרות, בגרות צעירה וכו') כך גם לזוגיות ולמשפחה שלבים שונים של צמיחה והתפתחות המחייבים בניה מתמדת, התמודדות עם שינויים, בעיות וקונפליקטים, ותנועה קדימה להשגת מטרות החיים. הכל בהתאם לסגנון החיים, מסורת המשפחה, השקפת עולם ומערכת ערכים. קשר הנישואין איננו מהות סטטית המגיע "מוכן להפעלה" כמן השמיים, אלא הוא משתנה מעת לעת, פושט צורה ולובש צורה, ונע קדימה בהתמדה תוך מעבר משלב אחד למשנהו.
בני הזוג המגלים מחויבות הדדית ועמוקה לברית הנישואין יפעלו במשותף להשגת מטרות המשפחה: כנון וחיזוק תא הזוגיות, הבאת ילדים לעולם, העברת מורשת של חינוך וערכים לילדיהם, והכנתם לחיים עצמאיים וכדומה. זוהי המהות העמוקה והאמיתית של "עזר כנגדו". זה כנגד זה צועדים בני הזוג יחדיו במסלול החיים מתוך שותפות ותחושת מחויבות לקשר הנישואין, למשפחה ולקהילה. כמאמר הכלי יקר:
"לפיכך אעשה לו עזר... אז יהיה כל אחד לעזר ולהועיל אל השני ויהיו זה כנגד זה פונים פניהם זה לזה. כי זה מורה על האהבה וגו'". (כלי יקר בראשית ב' י"ח). לפיכך, "זה כנגד זה" כוונתו שבני הזוג יחדיו, ומתוך שתוף פעולה מלא פועלים למימוש מטרות ומשימות.
לכל אחד משלבי התפתחות תא הנישואין והמשפחה ישנם מספר מטלות ומשימות שהגשמתם תביא להשגת תפקוד הולם והתפתחות בריאה. השגים התפתחותיים בשלב מוקדם של הזוגיות מספקים תשתית איתנה להתפתחות חיי הנישואין בשלבים מאוחרים יותר. לדוגמא, פתוחה של תקשורת ברורה עם יכולת להבעה פתוחה של רגשות וצרכים, כבר בשלב מוקדם, מהווה בסיס איתן ליכולתם של בני הזוג לתקשר ולפתור אי הסכמות וקונפליקטים גם בשלבים מתקדמים של חייהם המשותפים.
נבחין בשישה שלבים אופייניים בהתפתחות תא הנישואין והמשפחה במעגל החיים:
1. שלב ההתנתקות מבית ההורים לקראת מציאת בת הזוג, והתקשרות בברית הנישואין והקמת בית חדש.
2. שלב יצירת קשר הנישואין כבסיס להמשך ההתפתחות.
3. שלב התרחבות המשפחה: הבאת ילדים גידולם וחינוכם.
4. שלב עזיבת הילדים את קן המשפחה. (לקראת לימודים, נישואין וכדומה)
5. שלב הפוסט הורות: בני הזוג חוזרים ללבדיות הזוגית שלהם (להיות לבד) לאחר שהילדים כולם עזבו את הבית.
6. הזוגיות והנישואין בגיל הבגרות המאוחרת.
השלב הראשון: ההתנתקות מבית ההורים
שלב מקדים לכניסה לברית הנישואין הוא זה בו האדם מגיע לכלל בשלות רגשית ומוכנות נפשית למציאת בת זוג מתוך מחויבות עמוקה לחיי נישואין ומשפחה. זהו השלב של "על כן יעזוב איש את אביו ואת אמו" המקדים לזה הבא אחריו "ודבק באשתו והיו לבשר אחד" (בראשית ב' כ"ד).
שלב זה של הנכונות להתנתק ממשפחת המוצא על מנת למצוא בת זוג להקמת בית ומשפחה הינו שלב הפרוד בין דורות ההורים לדור החדש המתהווה לקראת זוגיות ונישואין. האדם נפרד מבית הוריו בו גדל והתפתח כשהוא מוכן לפתח קשר רגשי עמוק למטרות נישואין והקמת משפחה. זהו עדיין שלב בו יש "שנים", הגבר והאשה המיועדת לו, כשלכל אחד מהם מערך גנטי שונה, קווי מתאר אישיותיים שונים, רצונות , שאיפות, צרכים ומאווים. כל אחד מהם מהווה יחידה נפרדת לחלוטין, והם כמעט זרים זה לזו, אך עם הרצון, המוכנות והמחויבות ליצור תא- נישואין חדש. בענין זה מעניין לראות את
פרושו של הרמב"ן על "על כן יעזוב איש את אביו ואת אמו וגו'" (בראשית ב' כ"ד)
אומר הרמב"ן: "וכאשר היה זה באדם הושם טבעו בתולדותיו להיות הזכרים מהם דבקים בנשותיהן, עוזבים את אביהם ואת אמם ורואים את נשותיהן כאילו הם עמם לבשר אחד... ויראה שאשתו קרובה לו מהם".
מצויד במוכנות, נכונות ומחויבות לנישואין פונה האדם לתהליך בחירת בת הזוג לנישואין. בתהליך זה מתקיימות מספר התפתחויות המובילות להחלטה להינשא. בתחילה מתעורר ענין מיוחד בבת הזוג המיועדת (מציאת חן). אלה נקבעים ע"פ מראה, אינטליגנציה, רמת השכלה, מעמד חברתי, אפיוני אישיות, רקע משפחתי וכדומה.
כאשר שלב זה עובר בהצלחה וקיימת מידה התחלתית של ענין משותף ומציאת חן הדדית עוברים השניים לתהליך של מעין משא ומתן על עמדות, ערכים, השקפת עולם וכדומה. השניים עורכים מעין השואה ביניהם על מרכיבים אלה, על מנת לקבוע אם קיימים בסיס משותף והתאמה לנישואין.
מכאן פונים השניים לבדוק האם קיימת ביניהם התאמה והבנה גם באשר לתפקידים עתידיים בחיי הנישואין והמשפחה. השניים בוחנים האם התפקידים שהועידו לעצמם משולבים לכלל הרמוניה. כאשר מוצאים הם התאמה גם בנושא זה, מתקבלת ההחלטה להנשא ודבר הקשר מפורסם ברבים.
לסיכום: המטלות והמשימות של שלב הקדם נישואין (ק"ן) המוביל להתקשרות הם:
1. ביסוס המחויבות לקשר הנישואין.
2. יכולת להתנתקות הולמות מבית ההורים, תוך שמירה על איזון מתאים בין אהבה וכבוד להורים, לבין הרגשות העמוקים שיש להפנות פנימה, לתוך קשר הנישואין.
3. יכולת להתקרבות רגשית כלפי בת הזוג המיועדת.
בירחון הבא נמשיך אי"ה ונפרט את המשך השלבים בהתפתחות תא- הנישואין והמשפחה.