אחת השאלות הקשות שאני נשאלת במהלך עבודתי באה כקריאת עזרה נואשת ובהולה מהורים אשר מזהים בקשר הנישואין של ילדיהם מצוקה. שיחות טלפון רבות קבלתי גם באישון לילה כאשר הנושא היה "היינו זה עתה עדים לתקרית חמורה בין הבת לבעלה... אנו בטוחים שהוא מתעלל בה, מלכתחילה אמרנו לה לחזור ואמרנו שהוא לא מתאים לה... היא חייבת לעזוב אותו מיד לפני שיהיה מאוחר מידי..." ועוד אמירות רבות מעין אלו שתמיד מלוות בסערות רגשות רבות. כל המתחים הגלויים והסמויים שלעיתים כה קרובות מלוות את קשרי הנישואין של הילדים פורצים עכשיו ביתר עוז, ופתאום אין שום דבר חיובי בבן הזוג של הבן או הבת, ההורים מוצאים את עצמם מעורבים מאוד בחייהם הפרטיים של ילדיהם מבלי שיהיה להם את הכלים הנחוצים להתמודד- אם בכלל- במערכות הקשר שהוא אף פעם לא פשוט, של ילדיהם הנשואים.
ברור ששום קשר של נישואין איננו פשוט. ברור שאנחנו מרגישים קרובים אל ילדינו יותר מאשר אל בני זוגם. ברור גם שכאשר מתגלים קשיים , באופן אינסטינקטיבי אנחנו מתייצבים לצד ילדינו ולא משנה מה. תגובות ופעולות שגויות מצד ההורים בעת הזאת עלולות להיות קשות ומאיימות על הזוגיות של ילדיהם.
קודם כל חייבים ההורים להירגע. נכחתי לראות הורים המתקשים לנשום, מדברים בקול חנוק, מזיעים, עם פרצי בכי קשים, רעד, ועוד... כמובן שבמצב רגשי טעון כל כך, אין שום אפשרות לקרוא נכון את "מפת הזוגיות" של הילדים ולנקוט בדרכי פעולה אשר עלולים לדרדר עוד יותר את קשר הנישואין של ילדם.
כידוע לכל זוג יש זמנים טובים וגם זמנים קשים יותר. זמנים קשים יכולים לנבוע מבעיות בריאות ח"ו, לחץ כלכלי, בעיות פוריות, בעיות בחינוך הילדים, חוסר שביעות רצון בעבודה של אחד מבני הזוג, הצורך בטיפול אינטנסיבי בהורה זקן וכדומה.. עוינות, מילים קשות ומריבות באות כמעט תמיד כתוצאה ממתח. אם ההורים רוצים לעזור, חובה עליהם לנסות ולזהות מה מעיק על חיי הזוג בנקודת זמן מסוימת זאת, ולהגיש עזרה ולעזור בנושא ספציפי זה. כמובן שזיהוי בעיה צריך להעשות בצורה דיסקרטית לחלוטין בין ההורים לבין עצמם, וקבלת החלטה משותפת של ההורים להגיש עזרה לילדיהם בשקט, בצינעה, מתוך מסר חם, אמיתי ואוהב: אנחנו כאן איתכם ולצידכם בקטע זה בחייכם. זאת היא עזרה ממדרגה ראשונה, שבאה לנטרל את מצוקת בני הזוג, ואשר תאפשר להם לחזור ולתקשר במישור נוח יותר ללא האיום של זרימת חייהם התקינה וללא התדרדרות הקשר לתהליך בלתי הפיך ח"ו.
עזרה המוגשת בצורה של- עוזרת בית המגיעה פעם פעמים בשבוע וממומנת ע"י ההורים, שמרטפית הנשלחת להשגיח על הילדים ובכך לאפשר להורים לנוח לאחר ששנת הלילה שלהם נקטעה פעמים רבות, סכום כסף במעטפה שניתן בהצנע לזוג המתמודד עם בעיות פוריות, יכולה להוריד את רמת המתח ביניהם. ועוד דוגמאות רבות לפעולות "חשאיות" ויעילות של ההורים אשר מטיבות את הזוגיות של ילדיהם, תורמת לשקט ויציבות בחייהם ומונעת כמעט תמיד את אותן בעיות שציינתי לעיל. שהרי רוב התסמינים הקשים שמתגלים בקשרי נישואין מקורם בקשיים אובייקטיביים למיניהם ולא בהכרח מליקויי אופי של אחד מבני הזוג.
ועוד, זוגות רבים אינם מהססים לריב, מריבות קלות או קשות לעיני הוריהם. ההורים מדרך הטבע נכנסים ללחץ ולמועקה ומסיקים מהר מידי מסקנות שגויות על קשר הנישואין של ילדיהם. על ההורים לזכור שכשם שישנם לעיתים גילויי כעס , בודאי ישנם גם גילויי חיבה רבים אשר אותם ההורים אינם רואים, והחשבון בד"כ מתאזן יפה מאוד.
לסיכום, נוכחות חמה ואוהבת של ההורים, כיבוד היכולת של בני הזוג להתמודד עם קשייהם, אי חריצת דעה נמהרת על האופי של החתן או הכלה, שמירה על קור רוח ומתן עזרה נקודתית ומועילה הם הם, הכלים הדרושים להתמודדות כאשר אנו מזהים מצוקה בזוגיות של ילדינו...