בעת האחרונה אנו מגלים שהחברה שלנו, הנושאת הישגים רבים, עוטה מסיכה המסתירה חולי המאופיין במשברים בכלכלה ובחברה. כל בר דעת הפותח את דפי העיתונות, קורא על קריסה כלכלית של עסקים רבים, אבטלה, כמו גם היקף גירושין נרחב...
מחקרים חדשניים מסבירים תופעות אלו בכך שהאדם איבד מעצמיותו, במרדף אחרי החומר, ובקיומו של כשל מערכתי ניהולי בעסקים ובמשפחות, עכב העובדה שטיפחנו שנים רבות את האינטלגנציה השכלית וזנחנו את טיפוח הרגש ובנית חוסנה הבריאותי של הנפש. הכל רואים היום שאינטלגנציה שכלית, היא לא בדיוק המתכון ל"הצלחה בחיים". את מיקומה תופסת היום אחותה הגדולה "האינטלגנציה הרגשית".
מדובר בתובנה חדשה ונרכשת הכוללת מספר יכולות: זיהוי של רגשותינו ושליטה בהם בתובנה, יכולת לדחות סיפוקים, לעצור תגובות אימפולסביות, אמפתיה... כל אלו נלמדים באוניברסיטאות בלימודי מנהל, שיווק ומכירות והוראה מתוך רציונל של תועלת עיסקית ואישית.
יש מי שסבור שמדובר בקילשאה, אך מסתבר שאת היסודות לבניית איכות הנפש, לאינטלגנציה רגשית, אנו מוצאים בספרי המוסר הרבים שלנו. כאשר המטרה בספרים אלו היא שונה, טיהור האדם ולא רייטינג.
חז"ל השכילו אף להבין את מבנה הנפש השונה של גברים ונשים.
לצערנו החברה המערבית חודרת לתוכנו, ומשפיעה על איכות חיי המשפחה בכל המגזרים. במצב כזה יש צורך בהדרכה זוגית רצינית ואיתנה לפני הנישואין לבניית אדני הבית, למנוע כשלים והתדרדרויות.
השילוב המנצח הוא ביצוע תוכנית הדרכה של העצמה רגשית לזוגות העומדים להינשא המתבססת על מקורות תורניים בשילוב גדרים הלכתיים, ובכך להחזיר עטרה ליושנה.
את הרציונל לעבודה על הנפש בתוך הבית היהודי אנו למדים מהתלמוד בבלי, במסכת ברכות, (דף ג, א). "רבי אליעזר אומר שלוש משמרות.. ועל כל משמר ומשמר יושב הקדוש ברוך הוא ... וסימן לדבר: משמרה ראשונה- חמור נוער, שנייה- כלבים צועקים, שלישית- תינוק יונק.. ואישה מספרת עם בעלה..."
שלוש המשמרות מכוונות כנגד שלושת השלבים בבניית הזוגיות: "חמור נוער"- כנגד השלב הראשון של התקשורת ברמת החומר.
"כלבים צועקים"- 'כלב'- לשון כולו לב. דורשים חז"ל, הכוונה היא לשלב הפנימי והפחות פיזי, שיסודות איתנים לבנייתו ניתנים במסגרת ההדרכה. היישום שלו הוא שלב ארוך ומייגע, שבמהלכו נדרשים בני הזוג לעלות קומה ברמת האינטלגנציה הרגשית שלהם, ללמוד לבטא את רגשותיהם במלוא העוצמה והכנות.
"אשה מספרת עם בעלה"- זהו השלב הבוגר והעמוק ביותר בו הנשמות נועדות זו עם זו ומגיעות לממד רוחני חדש.
במסגרת ההדרכה הזוגית לקראת נישואין, מקבל החתן ארגז כלים הכולל נושאים כמו השוני במבנה הנפש של הגבר והאשה והשפעתו על התקשורת הזוגית, מעלותיה של האשה, עמל בחיי הנישואין, קריירה וחוסן ביתי, אינטלגנציה רגשית, עבודה על המידות: איפוק, כעס לשאת בעול עם חברו וכו'...
הנושאים הללו נלמדים במספר רובדים, החתן לומד את החוכמה של בנית ביתו, אותה הוא מצייר בדמיונו בהתאם לצרכיו ורצונותיו, ברמה התורנית של הבית- הקו ההלכתי מבחינת הזוגיות, אופן חלוקת התפקידים בבית, מחלוקות ודרכים לפתרונן...
השלב הבא הוא הבינה, כשמה כן היא מחלקת את החוכמה למרכיבי בינים ומבררת ביניהם את הסדר הדרוש. שלב זה נעשה בשיתופיות עם בת הזוג ובבנייתו יש לאשה חלק נכבד, שהרי לאישה ניתנה בינה יתרה.
השלב הבא הוא מידת הדעת או הרצון שבלב. זוהי ה"עבודה של בני הזוג" בה הם נדרשים לשלב את התמונה המיוחלת של המטרה ולתרגם אותה לשפת מעשה.
במסגרת ההדרכה, מביאים את החתן למודעות כי כוח ההרגל של האדם משבש את מידת הרצון שלו וגורם לו ללכת בכיוון אחד וניתן לשבור הרגלים אלו עפ"י הכלל "התנועה החיצונית מעוררת הפנימית, (מסילת ישרים פ"ז, פכ"ג) ובכך לעשות חסד גם כשאין לו רצון לעשות זאת.
במשך שישה ימים הקב"ה ברא את העולם, וחטא קטן של האדם הראשון הרס הכול. כך בקשר הנישואין- לבנות קשר בין חתן וכלה לוקח זמן רב, אך להפריד ביניהם לוקח רגע אחד.
התמודדות עם גיוס כוחות נפשיים רבים, על מנת לתקן ולשנות כיוון היא זו שעושה את האדם חופשי, גורמת לו לצמיחה והיא הסוד של חיי נישואין מאושרים.
בברכת שמונה עשרה אנו אומרים "חננו מאתך חכמה ודעת" יהי רצון שנצליח כולנו לעשות שימוש מושכל בארגז הכלים שניתן לנו משמיים, להוציא את המחשבות אל הפועל, בתנועה מתמדת, להפוך את הזוגיות לחוויה מרתקת ויצירתית, להשקעה כדאית ומשתלמת, לבנות ולשמוח בבניין שלם.