מצור מחשבתי

                                                                                                         

לכולנו יש דעות, מחשבות והרגלים המושרשים בנו מטבע היותנו. אך יש לפעמים שדעות מסוימות הופכות להיות אבני נגף בדרכנו, הן עוצרות וחוסמות אותנו ומביאות אותנו לידי מצור מחשבתי. לא כל כך נעים להכיר – חשיבה מקבעת.

חשיבה מקבעת הינה חשיבה נוקשת או הנחת יסוד שגויה או מיתוס של אדם על עצמו או על זולתו. בעל תבנית חשיבה מקבעת יוצר סביב עצמו או זולתו מצור מחשבתי המקבע ומנציח מצבי קונפליקט וכן מגביל את רמת הישגיו היכולים לבוא לידי ביטוי בכל תחומי החיים כגון פיתוח הישגים לימודיים, התקדמות תעסוקתית וכו'. כל חשיבה מקבעת היא חשיבה שאינה מאפשרת שינוי ואנו יכולים למצוא את עצמנו וזולתנו מבטאים זאת במשפטים כגון: "אני לא חכמה גדולה, זה מצב נתון שאין באפשרותי לשנותו" או  "כך נולדתי עם חוסר גמישות כזה אני וכזה אשאר". זאת לעומת מחשבות מפותחות המאפשרות תנועה קדימה ויישום פתרונות למצבים משתנים כגון: " על ידי לימוד ושינון יש באפשרותי להגדיל את רמת האינטליגנציה שלי" או  "נולדתי עם חוסר גמישות אך אני מאמין שעל ידי תרגול ואימון יורחב  טווח התנועה שלי".

ההבדל באופן החשיבה ניכר אפילו בגלי המוח שלנו. במהלך מחקר שנעשה על ידי דר' קארול דווק מתוך סיפרה "כוחה של נחישות" היא דיווחה כך: "הזמנו למעבדת גלי המוח באוניברסיטת קולומביה אנשים שלהם תבניות חשיבה משני הסוגים. בעודם מקשיבים לשאלות קשות ומקבלים משוב על עבודתם, הסתקרנו לדעת מתי יצביעו גלי המוח שלהם על התעניינות ועל רמת קשב גבוהה: אנשים בעלי תבנית חשיבה מקבעת גילו עניין רק כאשר המשוב שקיבלו שיקף את יכולותיהם. גלי המוח שלהם העידו על קשב  רב אולם כאשר הוצע לפניהם מידע העשוי לסייע להם ללמוד הם הפגינו אדישות גמורה. גם כאשר לא הצליחו להשיב נכונה הם לא הראו כל סימן שהם מעוניינים לדעת מהי החשיבה הנכונה. רק בעלי חשיבה מפותחת היו קשובים למידע שהיה בו כדי להרחיב את הידע שלהם".

אפשר לראות את ההשלכות בהבדלי החשיבה גם בתחום ריפוי פצעי עבר: יכול להיות מצב בו בעלי שני סוגי החשיבה המקבעת והמפותחת עוברים חוויות קשות. התחושות ועומק הכאב יכולים להיות זהים במהותם אך ההבדל הבולט הוא באשר להתמודדות שאחרי החוויה הקשה. בעלי חשיבה מקבעת העוברים את החוויה הקשה חשים שהודבק עליהם אות קין לנצח כאילו אותה חוויה תחרוץ את גורלם לעתיד. הם גם יעטו על עצמם את תחושת הקורבניות ויחפשו את הנקמה באובייקט שפגע בהם. אפשר לשמוע מהם משפט כגון: "הוא הרס לי את החיים, אין לי עתיד", דבר המקשה בתהליך הריפוי מאחר וחשיבתם מנחה אותם להנציח בדרך מוחשית את כאבם בחייהם . מה שלא כן אצל בעלי חשיבה מפותחת שעברו את אותה חוויה ומנסים לראות דרכים אופרטיביות על מנת לא להימצא בחוויה הזאת בשנית ואיך הם יכולים להיות שולטים במצב ולא נשלטים על ידו ומהם הלקחים שהם מפיקים לעתיד. בעלי סוג מחשבה מתפתחת יחפשו דרכים על מנת להעצים את עצמם ובכך פצעי העבר מגלידים ולא נותנים לעבר להשפיע עליהם לעתיד. מיקוד החשיבה אצל עסוק פחות באובייקט הפוגע ויותר בצמיחה והתחשלות שלהם עצמם.

בזוגיות, כמו ביתר תחומי החיים, חשיבה מקבעת עלולה להביא להרס וחורבן. לעיתים רבות קיימים מיתוסים והרגלי חשיבה בין בני הזוג כגון: "בני זוג אמורים להרגיש או לנבא ולקרוא את מחשבותיהם זה של זו,  בן הזוג אמור לדעת מה השני אוהב או חפץ ומתי ואם לא כן נראה שמשהו בזוגיות לא תקין", או "מערכת נישואין טובה  אינה צריכה מאמץ והשקעה. אם יש את ההצלחה אז דברים צריכים לזרום מאליהם בספונטאניות". או "נישואין של אושר זה אומר שהבעל חייב להסכים עם הדעה של אשתו והאישה חייבת להסכים עם הדעה של בעלה  בכל הנושאים". מובן שאלו אינן מחשבות נכונות והן גורמות לקונפליקטים רבים בין בני הזוג.

היציאה מן המצור
החלק הראשון והמשמעותי ביציאה מתבנית חשיבה מקבעת הוא בזיהויה.  אחרי שזיהינו את החשיבה המקבעת עלינו לברר ולהגיע להבנה ממה נובעת אותה חשיבה שמה מדובר במנגנון הגנה כל שהוא של בעל החשיבה המקבעת או שיש רווח משני או צורך כל שהוא.
כאשר נעשה קשר טיפולי טוב בזמן ובעיתוי הנכון היועץ מאמת לבני הזוג את החשיבה המקבעת וחושף בפניהם את ההשלכות הנשקפות לחיי הנשואים שלהם מאותה חשיבה ונותן חשיבה חילופית. אפשר גם להיעזר בידע מקצועי רלוונטי כדוגמת מחקרים התואמים את הנושא וסותרים את אותה חשיבה מקבעת. בני הזוג יתבקשו להחליף את החשיבה המקבעת בחשיבה אחרת כאשר כל זאת נעשה בתמיכה ובליווי מקצועי על מנת שהאינטראקציה הזוגית תקלוט את השינוי החשיבתי לאורך זמן. שינוי חשיבתי יכול לבוא בתרגול כגון  "תן לי שלש סיבות שזה אפשרי" אפשר וטוב לעשות זאת גם על ידי סימולציה או שבני הזוג יעלו מקרה הקשור לחשיבה מקבעת איתו הם מתמודדים וכך על ידי הכוונה של היועץ הנוסך בהם ביטחון אפשרי יהיה לעשות בהם את השינוי ולהעבירו לבית פנימה. גם כאשר בתחילה זה נעשה מהשפה ולחוץ הרי שאחרי המעשים נמשכים הלבבות ועם הזמן לומדים להיות מונהגים על ידי חשיבה חיובית.
אל לנו לטעות ולחשוב כי זהו תהליך קצר המונע מלחיצת כפתור. מחשבות מקבעות עוד עלולות לצוף במהלך התהליך אך חומרתם ותדירותם תפחת ותחלש באם בני הזוג מצוידים ברמה גבוהה של מוטיבציה לשינוי. השלב הבא והסופי הוא החשיבה המפותחת המאפשרת להיפרד מדפוסי התנהגות לקויים ומאחר שכך בני הזוג לומדים סגנון חיים המביא שביעות רצון לשני בני הזוג. היטיב להגדיר עקרון חשוב זה של חשיבות המחשבה הגאון מווילנה:
"החכם- ממעט אפילו בדברים הנצרכים לו. מעולה ממנו- מושל מלחשוב מחשבות בטלות
שכל מעשה האדם הולכים אחר מחשבותיו."