facebook youtube google

מדור אקטואליה במשפחה

הורים אסורים

מאת 08/12/2019
תקציר:
הקשר עם הילדים בעיקר דרך הטלפון, בת הזוג שמנהלת לבדה את הבית ותחושות הגעגועים וההחמצה: אסירי האגף התורני בכלא רימונים שהשתתפו בסדנה להורות מתוך הכלא מספרים על הקושי להסביר לילדיהם היכן הם נמצאים, ומסבירים כיצד השהות בכלא הפכה אותם להורים טובים יותר
הורים אסורים
מקור ראשון
י כסלו | 08.12.2019

האם אפשר להיות אבא בבית הסוהר?

כיצד מי שאמור לחנך את ילדיו למידות ולמעשים טובים יכול לעשות זאת מתוך תא הברזל המסורג, כאשר הקשר העיקרי שלו עם משפחתו הוא דרך הטלפון הציבורי שמחוץ לחדרו? אסירי האגף התורני בכלא רימונים שבשרון התמודדו בחודשים האחרונים עם הסוגיות האלו, וביקשו ללמוד כיצד להיות הורים טובים יותר, והאם בכלל הדבר אפשרי.בבית הכלא אין שמות, אין עבר ואין נסיבות. כולם שווים בין המדים הכתומים והציפייה המשותפת ליום שאחרי הכלא.  הכניסה לבית הכלא לאורח מן החוץ, שמציץ לרגע ונפגע,  היא מורכבת. שערי ברזל רועשים, מסדרונות מסורגים ומתחמים חתומים בדלתות פלדה מלווים את מי שפולש לתוך ביתם של אלו שהחברה ביקשה לאסור ולהרחיק ממנה. אבל יש כאלה שזקוקים להם יותר מכול: הילדים והאישה  שהותירו האבות מאחור. אלו זקוקים עדיין ליד מכוונת,  לחינוך ולמורא, לדמות האב שנפקדת מחייהם היומיומיים.

למה אבא לא בבית

"אני מתבייש במקום שבו אני נמצא, בבית הכלא",  אומר ליאור, אב לשלושה ילדים קטנים, "זה המאסר  הראשון שלי, ובעזרת השם גם האחרון, וקורע אותי שאני לא נמצא ליד הילדים לגדל אותם, להיות לצידם  ולחנך אותם". ליאור (שם בדוי, כמו שמותיהם של שאר האסירים המתראיינים כאן) מרצה עשרים חודשי מאסר מתוך ארבע השנים שנגזרו עליו בגין גידול  סמים ומכירתם. בדומה לאסירים רבים, ליאור לא סיפר  לילדיו שהוא בכלא. "הבת שלי עדיין קטנה ולא יודעת  לקרוא, ואני שמח שהיא לא יודעת שאבא שלה בכלא",  הוא אומר. "כשהיא הייתה קטנה, היא טסה איתי הרבה  פעמים לאומן, לרבי נחמן, והיא יודעת שנסעתי לאומן לעבוד ולהרוויח כסף.

"כשהיא באה לבקר אותי בכלא, משהו בפנים שלה מראה לי שהיא חושבת שהסיפור הזה מאוד מוזר, ושלא  ברור למה אני לא מגיע הביתה, אבל היא לא שואלת. היא ילדה חכמה. אני מקווה בעוד שלושה חודשים  לצאת לחופשי".

הניתוק מחיי המשפחה ומחובותיו כאב מכאיב לו. "המחיר שהמשפחה משלמת כתוצאה מהמעשים שלי  כבד יותר מהמחיר שאני משלם", הוא אומר, "אני כאן, יושב ואוכל ושותה, ואשתי צריכה לדאוג לשלושה  ילדים בחוץ. זה לא פשוט. אני עשיתי נזק לעצמי  ולמשפחה, ואני יודע את זה ורוצה כבר לחזור אליהם.  עשיתי טעות".

אחת לשבוע במשך כמה חודשים השתתפו האסירים בסדנת הורות ייחודית וראשונה מסוגה בין כותלי הכלא, שביקשה לתת להם את הכלים לקיום מצוות חינוך הילדים. גם אם עשו מעשים בלתי נסלחים שבגינם הורחקו מהחברה, מבקשים האסירים להמשיך ולהשפיע על חיי ילדיהם ולגדלם לדרך חיים טובה יותר ושונה מזו שאליה נקלעו. שוקי ויינשטיין ויאיר  בן חיים, מנחי הורים מארגון י.נ.ר, מוסד להשכלה ללימודי נישואים ומשפחה לציבור הדתי והחרדי, עומדים מאחורי הקורס, יחד עם רבנות שירות בתי הסוהר, ומדריכים את האסירים בסוגיות החינוכיות הייחודיות להם.

"יצא לי להגיע לכלא פעם אחת בעבר לשמח  אסירים עם כלי נגינה, אבל כזה דבר לא היה לי",  מספר ויינשטיין. "הגעתי לכאן עם חשש ראשוני כבד, כי לא ידעתי אילו אסירים אפגוש. הייתי בטוח שאתקל בעיקר בעברייני צווארון לבן קלים. רק כשיצאתי סיפר לי רב הכלא על מה יושבים האסירים, והבנתי שאני עובד מול פושעים רציניים שעשו מעשים חמורים מאוד, ולכן הורחקו מהחברה. מבחינתי הורה הוא הורה, ואם הוא רוצה להיות שותף ולקחת חלק  בחינוך ילדיו, עלינו לתת לו את הכלים לכך, גם אם  הוא יושב בכלא".

איך מדברים בטלפון

כחלק מתוכני קורס ההורות עברו האסירים סדנאות לכישורי הורות, וקיבלו כלים להתמודדות עם ילדים שהמפגש היחיד איתם במהלך השבוע  הוא רק דרך שפופרת הטלפון. "עברנו עם האסירים בראש ובראשונה תהליך טכני של  איך מנהלים שיחת טלפון עם הילד", אומר  ויינשטיין, "עשינו ממש סימולציות כדי לתת להם את הכלים לתקשורת נכונה, וראינו את  השינוי המיידי, איך זה עבד והשפיע עליהם. דיברנו על הסמכות של האבא בחיי המשפחה  שלו, עם המגבלות, עם הטלפון ועם היכולת המצומצמת שיש, ואפילו על האפשרות לכתוב מכתב לילדים או לרעיה, שזה לפעמים חזק  יותר מאשר תמיכה בעל פה".

האם לא עדיף שאבא שפשע וחטא ויושב בכלא לא יהיה חלק ממשפחתו בשלב זה? האם זה לא חלק מהעונש שמגיע לו, ואולי גם למשפחה שבה הוא פגע?

"בסופו של דבר, הילדים מחפשים את  דמות האב וזקוקים לה. ילדים הם ילדים, ובין אם אנחנו לידם ובין אם לא הם זקוקים לנו. תקופת המאסר לא יכולה להיות עונש כבד על הילדים. עם הכלים הנכונים אני מאמין שהאבא יכול להיות משמעותי ומשפיע, גם אם המפגש עם ילדיו הוא בעיקר דרך הטלפון, ואולי בביקורי המשפחות, שהם לא ממש  שכיחים".

אחד הכלים שלמדו האסירים בקורס הוא מכתב עצמי. הם התבקשו להיכנס לדמות  של הבן או הבת הקטנים, או הרעיה, ולכתוב  לעצמם מכתב אישי. נחמן, אב לארבעה ילדים קטנים, מקריא לי את אחד המכתבים שכתב  לעצמו בשם בתו בת התשע. "מה שלומך כפרה  וחיים שלי", כתב, "מתי תחזור אליי ונעשה ביחד שוב שטויות ונלך ביחד לבית הכנסת? מה אכלת ואיך אתה ישן שם? איך מתנהגים  אליך? נותנים לך לאכול מתי שאתה רוצה? אני רוצה שנחזור כבר להיות משפחה ותקנה לי מיטה של נסיכות. אני כל הזמן מתפללת עליך בבית הספר בתפילת שחרית. אני  מתנחמת בזה שיש לנו את כל החיים ביחד".

נחמן מקריא ומוחה דמעה. "בעוד חצי שנה יש לי ועדת שחרורים, ואני מקווה מאוד  להשתחרר", הוא אומר. "לא פשוט לקבל הפחתה של שליש בכלא על התנהגות טובה. להיות כאן זה לא פיקניק, וצריך לצלוח את תקופת המאסר בצורה טובה ובלי בעיות, לעבור סדנאות טיפוליות ועוד. זו סביבה לא קלה, עם אסירים ששפוטים למאסרי עולם על רציחות ועברות מאוד מאוד חמורות. אנשים מאוד קשוחים. זה המקום שבו אנשים נמצאים בשיא החושך שלהם, אבל הם נלחמים כדי  להגיע לשחרור בוועדת השליש".

זהו מאסרו השני של נחמן, שנכלא גם בשנת 2007 לכמה חודשים אחרי שנתפס כשהוא מוכר סמים לשוטר סמוי. גם בסיבוב  השני בחייו הורשע במכירת סמים. "לא בחרתי בפשע כדרך חיים", הוא אומר. "לא הצלחתי  לקנות בית, והייתי מתוסכל. חיפשתי דרך קלה ולא טובה להתפרנס, ומצאתי שגידול קנאביס הוא דרך קלה ומהירה יחסית להשיג  כסף".

רועי, חברו לאגף, משתף גם הוא במכתב  שכתב לעצמו בשם בני משפחתו. "זה נותן לך לראות ולהרגיש את הצד השני, מבלי  שהוא באמת יכתוב", הוא אומר. "בכל מכתב שכתבתי לעצמי, ראיתי כיצד הכתיבה מפתחת כיווני מחשבה והבנה שאתה לא צריך להסתכל רק על עצמך, וההחלטות שלך יכולות לפגוע  בהרבה אנשים. הדבר הקטן הזה, המכתב, נתן לי שיעור ענק. לא אחת מצאתי את עצמי קורא במכתבים ומשוכנע שהילדים שלי באמת  כתבו אותם. הרסתי הרבה דברים בחוץ, אנשים  שאני אוהב והם יקרים לי".

אבא בשלט רחוק

החיים להורה במאסר ממושך מזמנים אינספור אתגרים ומורכבויות מול החברה שבחוץ. על ההורה־האסיר לעמוד מול הילד או בת הזוג, לענות על שאלות קשות ולמצוא את הגשר בין החיים מאחורי הסורגים לבין  חיי המשפחה. רועי, אב לארבעה, מרצה עונש של שלוש שנים וחצי על גידול סמים והלבנת הון. בעוד עשרה חודשים הוא מקווה לעמוד לוועדת קיצור העונש.

"כשעשיתי את העברה, לרגע לא חשבתי שזה  יהיה המחיר", הוא אומר. "איבדתי הרבה יותר משיכולתי להרוויח. סיפרתי לילדים שלי שאני בכלא. לא רציתי להגיד שאני יושב על סחר  בסמים, כי אז הייתי צריך להסביר מה זה סמים, ואני לא רוצה להכניס אותם לעולם הזה. אז הסברתי להם שנענשתי על הלבנת הון. יום אחד  עוד אספר להם, אבל זה מוקדם כרגע". בזכות הכלים שקיבל בקורס, רועי מרגיש שהוא מאוד  רלוונטי לחיים של ילדיו. "נשפטתי לארבעים חודשים, ואני יודע שאני לא יכול להיעלם ככה לילדים. סוף סוף התחלתי עכשיו לצאת לסבב חופשות של יומיים בחודש, ואני לגמרי נוכח  בחיים שלהם. אפילו יותר מכשהייתי בחוץ".

שוקי ויינשטיין, מדריך הקורס, מרחיב: "אמנם זה להיות אבא בשלט רחוק וזה מאוד  מוגבל, אבל אפשר להיות ככה אבא. זו מסקנה שהגענו אליה ביחד עם כל האסירים. הילד צריך ורוצה את אבא שלו, לא משנה מה האבא  עשה. מהנקודה הזו הוא צריך לקבל כלים. הכלים שעומדים לרשות האבא הם הטלפון  והמכתבים, והקדשנו לזה הרבה מפגשים, איך לצקת לתוך שיחת הטלפון את כל מה שאבא נורמלי ורגיל עושה מחוץ לכלא:  דאגה, תמיכה חברתית ולימודית, רגעי משבר  ולפעמים גם 'להעמיד' את הילד במקום. יש כאן אסיר שממש מגדל את הילד שלו מהכלא. הוא קובע ומחליט הכול על הילד. הילד שואל אותו ומתייעץ איתו. האבא מתקשר מהכלא למורים של הילד ומקבל מהם דיווח. אני רואה בזה דבר מאוד  מבורך, אבל אין ספק שזה מחייב הדרכה. דיברנו על  אמפתיה, אכפתיות וכנות, וברגע שהאבא מראה את  זה לילד, כבר השגנו הרבה".

לדברי ויינשטיין, אחת החוויות הקשות שאליה נחשף מצד האסירים היא ההתמודדות עם שאלות  וכעסים של הילדים כלפי האב האסיר. "כשילד אומר  לאבא: 'אני לא מאמין שעשית לי את זה שוב ונכנסת  לכלא', האבא נשבר. לפעמים, בנסיעות שלי הביתה  מהכלא, אני לא מצליח לעבד את כל הדברים והכאב. אני מאמין שכל אחד יכול להשתנות ולחזור בתשובה. אנחנו בימי אלול והם רוצים באמת בתשובה. על פי  המחקר,  70 אחוז מהאסירים משתחררים וחוזרים לכלא  בסוף, וזה דבר מאוד לא פשוט, בעיקר כשיש ילדים שמחכים בבית. זו נקודה מאוד כואבת ולא פשוטה  במיוחד לילדים".

בכיר העבריינים עושה סיום מסכת

"כל דבר מורכב ומצריך  התייחסות שונה לגמרי". מרכז הקורס, שוקי ויינשטיין

באגף התורני שבבית הסוהר רימונים חיים כמאה אסירים, ביניהם גם אסירים ביטחוניים יהודים מאירועי דומא ועוד. לאחר סיור שערכתי בין תאי  הכליאה באגף, חצר המשחקים וחדר האוכל, פגשתי בחיים תורניים מלאי תורה וקודש בשני בתי המדרש שבתוך האגף. באחד מבתי הכנסת מעביר אדם חרדי  עטור זקן ארוך שיעור מלא חיות בליקוטי מוהר"ן. כמניין אסירים מאזינים לו. בצד לומדים שני אסירים  סוגיה תלמודית, ואסיר אחד, מבכירי העבריינים  בישראל, שחזר בתשובה, נערך לקראת סיום מסכת נוספת בגמרא.

בכיתת בית המדרש השני יושבים חברי קבוצת  קורס ההורות למפגש סיום. בין המשתתפים גם דוד, אסיר בשנות השישים לחייו שנשפט למאסר עולם על  רצח. "הצטרפתי לקבוצה הזאת אף על פי שהילדים  שלי גדולים, אחת בת  22 והשני בצבא", הוא מספר  לי מאוחר יותר. "הייתה לי טראומה כשנעצרתי, כי על עצמי לא היה אכפת לי אם יקרה לי משהו. חשבתי רק על הילדים. עזבתי ילד בן חמש וילדה  בת שבע, ואמרתי לעצמי: 'ריבונו של עולם, איך הם  יגדלו בלי אבא'. בתחילת המאסר ניתקתי מגע למשך תקופה ארוכה, כי לא ידעתי מה אני יכול לעשות ואיך לעזור לאישה ולילדים רק באמצעות הטלפון. אחרי כמה שנים הייתי מעורב יותר, וניסיתי לתת מה שאני יכול דרך הטלפון. עכשיו ביקשתי ללמוד  מה הייתי צריך לעשות אחרת. מבחינתי, זה תיקון שאני עושה כלפי הנכדים שלי. ההבנה שהגעתי אליה כאן היא ששעת תמיכה מילולית בטלפון מחזיקה את הילד יומיים־שלושה. למדנו איך ביחסים עם הילדים ממשיכים את החיים, למרות שיש לך רק אופציה  אחת לתקשורת איתם - הטלפון. אפשר להיות אבא  גם בטלפון ולהחזיק את הקשר חזק".

אפשר לחנך לדרך טובה גם כשאי אפשר להעמיד את הילד בפני תוצאות ועונשים?

"אני חושב שאפשר להגיע תמיד למורא אב. הילד לא מפחד ממכות בטלפון, אבל גם בחוץ לא הייתי  מכה אותם, חס וחלילה. ילד לא רוצה שאבא יכעס עליו, וגם מאחורי הטלפון הם לא רוצים שאבא יהיה עצוב או יכעס עליהם. אני רואה עכשיו איך אני ממלא את דמות האב עבורם, ומאמין שעדיין אפשר לחנך  ולהדריך".

לא הכול הלך חלק בקורס. "בן החמש כעס מאוד  שנעלמתי לו מהחיים", מספר אלירן, אב לארבעה, "אין לו תחושה של זמן, ותקופה ארוכה הוא לא רצה לדבר  איתי. למדנו כאן איך לדבר נכון. קניתי לו בשבוע הספר שהיה בכלא ספר תהילים עם הקדשה, ואני  מתכתב איתו ועם הילדים. זו שיחה מאוד עמוקה, יותר מהשיחה הטלפונית שהיא מאוד שטחית. הם יודעים  שהמכתבים הם מאבא, ושומרים עליהם. זה עשה לי קשר מדהים עם הילדים. כשיצאתי לחופשה ראיתי  איך הם מחבקים ומתרגשים בספר התהילים".

רועי מצטרף לדברים: "כשאני מדבר בטלפון, אני משתדל לתת לילד או לבת הזוג את הביטחון שגם  אם אני רחוק, אני כאן ורוצה לשמוע ולעזור, להיות חלק מהם. יש כאלה שיחשבו שאולי נכון להיעלם כדי  לא להקשות על הילד. אני כבר  20 חודשים בכלא, והילד בן השלוש חושב שאני במטוס. לא סיפרנו לו שאני בכלא. זו עבודת מידות גדולה מאוד לי ולכל  המשפחה. גם מול האישה לפעמים יותר קשה. למדתי לתת לה לדבר ולתת לה תגובות שמחזקות אותה, ולא  מורידות". רועי מודע לכך שמדובר בהורות בשלט רחוק, אולם מרגיש שהוא מעורב יותר בחיי ילדיו,  אפילו יותר משהיה מחוץ לכלא. "היום אני מעורב יותר בחיי הילדים שלי. אמנם הייתי מעורב בגידול  הילדים, לוקח אותם לבית הספר ומארגן אותם, אבל  זה היה מאוד טכני, לא באמת הורות".

אסיר אחר, אלון שמו, שכבר ריצה תקופת מאסר של חמש שנים ועתיד להשתחרר בקרוב, הוא אב  לילד בן  .14 "מחר אני יוצא לחופשה של  48 שעות, והתקשרתי למחנך של הבן שלי כדי לבקש שהוא  ילמד רק חצי יום, ומחרתיים יהיה איתי כל היום. אני בקשר עם המורים שלו כל הזמן משום שאני אב חד  הורי, והוא גר עם ההורים שלי. לא הייתי איתו ביום הראשון ללימודים, אבל אני מלווה אותו מכאן מרחוק  ובערנות".

אסור להיות שיפוטי

במעגל הקבוצתי מספרים לי האסירים על ההתקדמות האישית שאליה הגיעו לאחר מפגשי  ההורות. עיניהם נוצצות, ונראה שדווקא מאחורי הסורגים מצאו דרור לקשר ולמפגש חדש ומרגש  עם ילדיהם. "לפני שבועיים בערך הילדים שלי היו  אצל הסבתא שלהם בחופש", מספר רועי, "התקשרתי,  והבת שלי אמרה: 'אבא, עשיתי משהו לא בסדר, ואני לא אספר לך כי אני מפחדת. אני לא רוצה שתהיה  עצוב שלא התנהגתי בסדר'. אחרי הרבה שכנועים היא הסבירה לי שהיא הרביצה לאח הקטן שלה, כי הוא לא רצה לעזור לה לסדר את החדר. הסברתי לה למה לא כדאי להתנהג ככה, ושאם היא תסביר ותשתף את  אחיה במה שהיא רוצה שיעשה, זה יהיה אחרת.

"כעבור יומיים דיברנו על משהו אחר, ופתאום היא  אומרת לי: 'אבא, אני שמחה שאמרתי לך באותו יום מה  עשיתי לאחי, ואני שמחה שלא כעסת עליי ועזרת לי.  עכשיו הוא עוזר לי בסידור החדר שלנו'. אני לא יכול  תמיד להיות הטוב, ולתת לאשתי להיות הרעה. ממקום של חינוך אפשר וצריך גם לגעור ולנזוף לפעמים. נכון שיש רצון להיות הטוב, בטח כשאני לא נוכח ליד הילדים, אבל אני רוצה בטובת הילדים ומאוד אוהב  אותם. יש לי אחריות על העתיד שלהם גם מכאן, ואני  חייב לחנך אותם".

"גם מהכלא אני אחראי על החינוך של הילדים שלי",  אומר ליאור, "שיקשיבו לאשתי בבית, שילכו לישון בזמן וייכנסו למקלחת כשאמא אומרת, וגם לילדים יש דרישות וצרכים. היום, אחרי המפגש הקבוצתי, אני מרגיש שאני יכול למצוא נושאים לדבר עם הבת  שלי בטלפון. לפני כן הכול היה שטחי, שאלות של מה נשמע והכול בסדר ואני אוהב אותך. היום אני כבר יודע לשאול שאלות שיקלפו אותה ויפתחו אותה, שיגרמו לה לשתף ולספר איך היה לה בגן והאם היו לה קשיים  ומה היא הרגישה. זו שיחה שגולשת גם לעשר דקות.

"בקבוצה למדנו איך לא לתת לילדים לברוח משיחת הטלפון, איך להפוך אותה לקלילה ונכונה וטובה יותר וגם למועילה. השתמשנו בכלים בשיחות עם הילדים, וכך הצלחתי להסביר להם על תקופת המאסר. ממפגש למפגש ראינו איך הקשר עם הילדים משתנה ונהיה טוב יותר. בעבר לא היה אכפת לי אם הילדים מדברים איתי או לא, והיום אני יודע שאין דבר כזה, ועם כל אחד אדבר בגובה וברמה ובמקום שבו הוא נמצא. גם אשתי אומרת שהיא מרגישה שהקשר שלי עם הילדים הרבה יותר טוב ופורה. הם קיבלו את אבא  שלהם במתנה, אבא שלא היה להם כשהייתי בחוץ".

הרב יגאל ללום, רב בית הכלא הדרים, וסגנו הרב אביתר גרינפלד, אמונים על נושאי הדת והכשרות  במתחם ובאגף התורני בפרט. "רבנות שירות בתי הסוהר כל הזמן מנסה להתחדש, ולהכניס תוכן תורני בכלים  המקצועיים המודרניים ביותר", אומר הרב ללום, "חשבנו שסדנת ההורות חשובה ונצרכת. לא היה קל להכניס את  זה, כי אמרו שאנחנו רבנות שב"ס ולא עובדים סוציאליים או אנשי טיפול, אבל הסוגיות שאיתן מתמודדים אבות ומשפחות דתיות או חרדיות הן סוגיות ערכיות שונות לגמרי מאשר אלו שבציבור הרגיל, שאלות כמו איך אתה  מתנהג אם הבן שלך מגיע עם ג'ינס קרוע או עם בת זוג.  צריך כלים להתמודד עם זה". הרב גרינפלד מעיד גם כי  "מעבר לתוכן, היה מאוד יפה לראות את ההתפתחות של הקבוצה והפתיחות בין החברים בה. זה לא מובן מאליו בבית סוהר. המרחב המוגן שנבנה כאן והאפשרות לאנשים  לדבר, ולהיפתח ולשתף ממקום אישי, בלי טיפת ציניות,  הוא הישג בפני עצמו".

שוקי ויינשטיין, מרכז הקורס, מספר על ההכנה המורכבת שקדמה לקורס, שאותו הוא מעביר  בהתנדבות במסגרת מרכז י.נ.ר. "צריך להיות מאוד מקצועי ולהבין את הסיטואציה, להבין איזה סוג  הורות, אם בכלל, אפשר לממש ולקיים פה. לא היה לנו יותר מדי זמן לקורס, וצריך להרוויח כמה שיותר מהרגע שבונים את האמון והדינמיקה עם האסירים. עם ירידת הלחץ הראשוני והדיסטנס, השתמשנו בכלים  טיפוליים משפחתיים. זו לא קבוצת הורות רגילה, שבה מדברים על גבולות או על גיל ההתבגרות. כל דבר מורכב יותר ומצריך התייחסות שונה לגמרי.

"חשבתי שאני מעביר חומר מסוים, הכנתי סילבוס  לקורס, ופתאום ראיתי שזו קבוצה דינמית מאוד, והתפתח שיח שונה ממה שמורגלים אליו בקורסי הורים רגילים. כאנשי חינוך תמיד אומרים שאסור  להיות שיפוטיים, אבל במקום כזה, כשאתה פוגש  אנשים על מדי אסיר, אתה מיד שופט. בקבוצה כזאת למדתי שאסור להיות שיפוטי, וצריך להבין שנכנסים  למשהו מיוחד ושונה". #

רועי, אב לארבעה: סיפרתי לילדים
שלי שאני בכלא. לא רציתי להגיד שאני יושב על סחר בסמים, כי אז הייתי צריך להסביר מה זה סמים, ואני לא רוצה להכניס אותם לעולם הזה. אז הסברתי להם שנענשתי על הלבנת הון. יום אחד עוד אספר להם

כתבות אחרות

בשעה טובה קורס רבני קהילות באור יהודה הסתיים בהצלחה

בשעה טובה קורס רבני קהילות באור יהודה הסתיים בהצלחה

בטקס חגיגי ומרגש בברכת ראשת העיר גב' ליאת שוחט, ובמעמד רב העיר, הרה"ג ציון כהן שליט"א, ונציגות עובדי רווחה, הסתיים אמש קורס מנהיגות בקהילה לרבני העיר.

הקורס התקיים בשיתוף פעולה ייחודי בין מחלקת משאבי קהילה – אגף שח"ק, הרשות לביטחון קהילתי, מרכז קרן אור ומרכז י.נ.ר, שהיה אחראי על העברת ההכשרה.

הקורס, שכלל מיומנויות באיתור, זיהוי וסיוע בתחום הזוגי והמשפחתי, הועבר ע"י הרב אליהו בן סימון, יועץ נישואין ומשפחה, רכז התכנית להכשרת מדריכי נישואין במרכז י.נ.ר וראש בית ההוראה "שלמות המשפחה". זאת מתוך הכרה בערך וחשיבות רב הקהילה המשמש דמות מרכזית להענקת תמיכה והכוונה.

הקורס התמקד באיתור קשיים ובעיות בשלבים ההתפתחותיים של המשפחה, במרכיבי תקשורת, מאפייני טראומה ומשבר,  ובהענקת ארגז כלים להתערבות ראשונית והמשך ליווי לקבלת עזרה מקצועית במידת הצורך. הקורס פיתח וחידד את הידע וההבנה בנושאים רגישים אליהם נחשפים רבני הקהילה, והחשיבות של התערבות מקצועית ושיתוף פעולה עם גורמי הטיפול הקיימים בעיר.

"כרבני קהילות הבנו כמה אנחנו צמאים וזקוקים לידע מקצועי שיסייע לנו לפעול בקרב הציבור שלנו. הקורס נתן לנו מענה ותרם לנו מאוד. אנו מעריכים ומודים לכל הנוגעים בדבר ומקווים להמשך שיתופי פעולה מבורכים גם בעתיד", כך סיכם את הקורס אחד מהרבנים המשתתפים בו. "אנו רואים חשיבות רבה בהעצמת תפקידו של רב הקהילה כגורם משמעותי שיכול לסייע ברגישות ובאנושיות לאיתור בעיות והכוונה להמשך ליווי מקצועי ועל כן מברכים על ההכשרה הזו ומודים לכל מי שלקח בה חלק" כך סיכם הרה"ג ציון כהן שליט"א שיזם וקידם את ההכשרה.

מרכז י.נ.ר - גוף מוכר ע

מרכז י.נ.ר - גוף מוכר ע"י לשכת המאמנים

לאחר תהליך ביקורת ופיקוח, בשעה טובה, אושרה תכנית ההכשרה לאימון אישי במרכז י.נ.ר ע"י לשכת המאמנים.

גם בתחום האימון, אנחנו לא מתפשרים על איכות מקצועית. 

בשעה טובה - סיום קורס רבנים באילת

בשעה טובה - סיום קורס רבנים באילת

אמש הסתיים קורס רבנים בעיר אילת.
טקס חלוקת תעודות מרגש התקיים במעמד גזבר העירייה ויור המועצה הדתית בעיר.
הקורס, שהובל ע"י הרב אליהו בן סימון העניק לרבנים מיומנויות מעשיות להתערבות במצבי משבר בתחום האישי, הזוגי והמשפחתי.
הרב בן סימון שנסע כל שבוע עד אילת מסכם:

"מרגש להיות חלק מהשליחות של מרכז ינר ולראות איך החזון מתממש בפועל.  הענקת ידע וכלים מעשיים לרבני הקהילות בארץ ובעולם לזהות ולבצע התערבות ראשונית כלים בסיסיים להתערבות בנישואין ומשפחה מסייעים בחיזוק התא המשפחתי.
היה לי לכבוד, זכות וגאוה להוביל את ההכשרה באילת ופנינו להכשרה הבאה הנוספת באור יהודה".

כנס רבני בית ההוראה

כנס רבני בית ההוראה "שערי הלכה ומשפט"

אמש התקיים כנס רבני בית הוראה "שערי הלכה ומשפט".

בכנס השתתפו למעלה מ 30 רבני בית ההוראה, ובכללם הרבנים הנותנים מענה בבית ההוראה למענה כללי לשאלות בהלכה, בית ההוראה לדיני ממונות ובית ההוראה הייחודי למענה בתחום קדושת המשפחה – בית הוראה "שלמות המשפחה".

הכנס, התקיים במרכז י.נ.ר, המפעיל את בית ההוראה, ובו נשאו דברים הרה"ג חגי שושן שליט"א, ראש בית ההוראה, הרה"ג שלמה בארי שליט"א, ראש בית ההוראה לדיני ממונות, הרה"ג אליהו בן סימון שליט"א, ראש בית ההוראה שלמות המשפחה, הרב דוד בן חי שליט"א, מנהל בתי ההוראה, בנוכחות מנכ"ל מרכז י.נ.ר, הרב מאיר שמעון עשור האחראי לכל הפעילות המבורכת.

בכנס הרבנים התעדכנו ודנו בחידושים והתפתחויות בבית ההוראה תוך חשיבה על שיפור, ייעול והגדלת המערך.

הרב בן סימון מסר הרצאה בנושא "הרב כמנהיג" – על תפקידו ואחריותו של הרב במענה לקהילה

הרב שושן והרב בארי מסרו הרצאה בנושא היבטים מעשיים במענה בבית ההוראה וכללי פסיקה.

לקראת חג הפסח בית  ההוראה פועל במתכונת מתוגברת ומעניק מענה בכל תחומי ההלכה והפסיקה.

לפניות לבית ההוראה חייגו: *2873

"משנכנס אדר מרבין בשמחה"

"משנכנס אדר מרבין בשמחה"

כתבה: רחלי עשור, עו"ס ומתנדבת במטיבתא

הכתבה נכתבה על בסיס מאמרו של דר אילן טל, פסיכיאר מומחה מנהל מרכז ד"ר טל PTSD "  - איך מזהים תגובה פוסט טראומטית? פוסט טראומה סימנים ודרכי טיפול", טיפולנט.

חג פורים עומד בפתח ונראה כאילו הרחובות לובשים חג: צהלות הילדים ברחובות, דוכנים עמוסים בתחפושות מקוריות, יין לעדי לא ידע, שירים, מסיכות ורעשנים...

מנגד אנו עדים לתמונות המחרידות של ילדים, נשים, גברים וקשישים תושבי אוקריאנה, הנמלטים מהריסות ביתם תחת כוחות הצבא הרוסי. גם בישראל, משפחות שלמות חרדות לגורל  יקיריהם באוקראינה. עבור אחרים, התמונות הללו מעוררות תזכורת כואבת לטראומות עבר המקוננות בקרבם מידי יום ולילה.

איך מתנהלים במציאות מורכבת זו שמחד, מזמינה ששון ושמחה, ומחד שוטפת אותנו  בחרדה קיומית? איך מתפקדים? חוגגים? חוששים? מסתירים?.

המציאות בחברה הישראלית, האיום הקבוע מהמדינות השכנות, אירועי הביטחון, מטחי הגראדים בדרום ובצפון וימי הזיכרון  הביאה חוקרים רבים להרחיב את העיסוק בהפרעות פוסט טראטמטיות.

מהי טראומה? כיצד נזהה אותה והאם היא ניתנת לטיפול?

הספרות המקצועית מדברת על כך שהחוויה הטראומטית באה לידי ביטוי במספר תגובות שכחיות:

העולם מפחיד - העולם נחווה פתאום מפחיד ולא בטוח. פחד או חרדה עשויים להחוות כתוצאה מהיזכרות באירוע הטראומטי, אבל לעיתים הם עשויים לצוץ "ללא הסבר".

חוויה חוזרת של אירוע הטראומה - מחשבות חוזרות לא רצויות שקשורות לחוויה הטראומטית או ממש החזרים (פלאשבקים) של האירוע, עד כדי חוויה כאילו חיים מחדש את האירוע הטראומטי. סיוטים הם גם תופעה שכיחה לחוויה הטראומטית.
קשיי ריכוז - נובעים מכך שהמוח עסוק בניסיון לעבד ולשחזר את האירוע הטראומטי ולכן לא מספיק פנוי על מנת לזכור ולהתרכז בחומרים חדשים.
הימנעות והתרחקות  מכל דבר שעלול להזכיר את האירוע הטראומטי (למשל, הימנעות משהייה במקום בו אירעה הטראומה) או מגורמים הקשורים באופן עקיף לטראומה. קרירות רגשית - נטייה להתרחק ממחשבות ורגשות כואבים ולפעמים גם ניסיון להימנע מכל רגש בכלל. מצב זה מונע אמנם מהאדם לחוש רגשות קשים אשר קשורים לטראומה, ואף משכיח את פרטי הטראומה לזמן מסוים, אבל גם חוסם את האפשרות של האדם להרגיש רגשות בתחומים אחרים. אנשים אלו נחווים כמנותקים רגשית, אדישים וחסרי רגש כביכול לסובבים אותם. האדם עצמו חש חסר רגש ולעיתים אף מכנה עצמו "חי מת".
דריכות ועוררות - כל גירוי קל מבהיל. מערכת האזעקה של הגוף פועלת שלא לצורך הרבה זמן. 
חוסר סבלנות ורגזנות - הדריכות הרבה, העייפות והמתח, תורמים לכך שסף התסכול נמוך יחסית. קל מאוד להתעצבן וקשה לסבול רעש, קונפליקטים ואי הבנות. "הפתיל קצר" והאדם נוטה להתפרצויות זעם, הרבה פעמים דווקא על האנשים הקרובים לו ביותר.
כעס - הכעס יכול להיות על עצמי - מדוע זה קרה לי, כעס על התגובה בזמן האירוע או על על התגובה עכשיו, אחרי האירוע.

אשמה ובושה - מחשבות אשמה ובושה יכולות לעלות בתגובה לאירוע הטראומתי, לאופן ההתנהגות בעת האירוע ולאחריו: "הייתי צריך להגיב כך ולא אחרת"...תחושות אלו מונעות לפעמים מהאדם להגיע בהקדם לקבל עזרה ותורמות לסבל מתמשך ומיותר.  
דיכאון - מצב רוח ירוד, תחושת חוסר תקווה, בכי תכוף, ייאוש, חוסר עניין בעתיד, חוסר עניין בדברים שבעבר עניינו, תחושה כבויה ואף תחושה כי אין בשביל מה לחיות, כולן תגובות שכיחות לאחר חוויה טראומתית.

פגיעה במשפחה ובזוגיות - הקושי לסמוך ולבטוח, הכעס וה"פתיל הקצר", דיכאון וכו' משפיעים על הקשר הזוגי ועל המשפחה כולה. 

מה ניתן לעשות?
חשוב לזכור כי התגובה לטראומה היא מאוד אישית. יתכן מצב בו מספר אנשים יחוו את אותו האירוע וכל אחד מהם יגיב אחרת. הטיפול בהפרעה פוסט טראומטית מגוון ותלוי  בגורמים שונים כגון: הזמן שחלף מאז הטראומה, האם היה אירוע בודד או טראומה מצטברת, מבנה האישיות של האדם, מידת המצוקה שלו וכדומה. הטיפול בטראומה כולל טיפול פסיכולוגי פרטני, זוגי ו/או משפחתי וכן במידת הצורך טיפול תרופתי.

 

לקבלת טיפול פנו אל מטיבת"א (מרכז טיפול במשפחה תורני-ארצי) 2837*

 

סיום לימודי נלפ מחזור 25

סיום לימודי נלפ מחזור 25

NLP - זה מה שזה אומר!

ללמד NLP זה לדעת שהתלמידות שלי הולכות לעבור מסע קסום של שינוי עצמי.
ללמד NLP זה ללמד כלים מדהימים לחיים, ליצירת תקשורת טובה יותר, להבנה טובה יותר של בני אדם ושל הדפוסים שלהם.
ללמד NLP זה לחשוף עולם קסום של תת מודע, להבין איך הוא פועל, ללמוד איך לעבוד איתו ועליו,
דרך העבודה עם התת מודע יוצרים שינויים מדהימים ועמוקים.
ללמד NLP זה הזכות להעביר ידע, ניסיון, כלים, תהליכים, טכניקות שעוזרות לאנשים לחיות חיים טובים יותר, מאושרים יותר ושלמים יותר.
ללמד NLP זה לגדל דור חדש של מטפלות עם הרבה רצון טוב לעזור, לב ענק וכלים פורצי דרך!

כך כותבת אורטל שור - לחיות בתוך אהבה, מרכזת לימודי NLP במרכז י.נ.ר
עם סיום הקורס.
30 תלמידות, יועצות ומטפלות מתחומים שונים שלמדו במשך שנה איך לעבוד עם חסמים רגשיים, טראומות וחרדות יוצאות לדרך.

מעוניינים ללמוד איך להוביל ולהשפיע? להיות דמויות משמעותיות בדרך לשינויים חיוביים בכל תחומי החיים? הצטרפו אלינו!

סיום לימודי ייעוץ נישואין - מחזור 68

סיום לימודי ייעוץ נישואין - מחזור 68

אמש הסתיים מחזור 68 בתכנית להכשרת יועצי נישואין ומשפחה בסניף י.נ.ר בפתח תקוה.
לאחר שנתיים של לימודים אינטנסיביים, בתקופה כל כך מאתגרת,
השתתפו התלמידים בכיתה ובזום בסיום מרגש שסיכם את הדרך שהם עברו בתקופה זו.
התלמידים, שכללו גם 3 רבני קהילות מחו"ל - ברזיל, בלגיה ווינה,
הודו למרצים, לצוות, לרכזת הרישום שליוותה את התכנית, ובעיקר למנהל התכנית, הרב אביחי כהן במילים מרגשות ומחזקות:
"עברתי מסע של התתפתחות והתבוננות, זה משהו שלא משאיר אותך אדיש"
"עוד לא סיימתי את התכנית ויש לי כבר זוגות שאני עובד איתם וזו שליחות עצומה שממלאת אותי בטוב בכל יום מחדש"
" התחלתי את הדרך כמדריך חתנים במרכז י.נ.ר. הדרכתי בשנתיים האחרונות למעלה מ 100 חתנים, והיה לי ברור שאני ממשיך ללימודי ייעוץ נישואין שמאפשרים לי לעבוד עם זוגות צעירים בצורה מקצועית".
"זהו קורס משנה חיים שסייע לי בכל תחום בו אני עוסק, לבית שלי, לעסק שלי, לי עם עצמי ובכל אינטראקציה עם אנשים"
"הביקורת היחידה שיש לי בסיום השנתיים האלה זה שנשארנו עם טעם של עוד".
טל נחום, מנהלת תכניות הכשרה במרכז י.נ.ר הודתה לתלמידים על האמון, על הבחירה במרכז, ועל ההתמדה בלמידה למרות אתגרי התקופה:
"למרות שזהו סיום, זוהי למעשה התחלה - תחילת דרככם כיועצים כחלק מקהילת מרכז י.נ.ר, אנו מזמינים אתכם לקחת חלק בפעילות י.נ.ר בקהילה,
ולשאוף למקצועיות ומצויינות הנובעת מלמידה והדרכה מתמדת. אנו גאים בכל אחד ואחד שמתחיל את דרכו המקצועית ומאחלים לכם בהצלחה רבה". 
 
הכשרת מדריכות כלות ונישואין

הכשרת מדריכות כלות ונישואין

 

קורס הדרכת כלות שם דגש על לימוד הגישה המניעתית, הרווחת כיום בעולם בדגש על מודעות, הדרכה ואיתור קשיים ובעיות בשלבים מוקדמים בתחילת הקשר הזוגי, על מנת לתת להם מענה ופתרונות לפני שהם יוצרים תחושת כישלון וחווית אכזבה.

הגישה כוללת תכנים מקצועיים בשילוב מיומנויות מעשיות שיאפשרו להדריך את הכלה לבניית קשר מיטבי. ומעניקה יסודות איתנים המושתתים על תקשורת מעצימה ומקרבת, יכולת התמודדות עם מאורעות החיים, והנהגת התא המשפחתי ההולך ונבנה.

כמו כן נלמד הבסיס ההלכתי הכולל השקפה להלכה, ופרקטיקה ללימוד והקניית התוכן ההלכתי לכלה, בצורה יסודית וממוקדת.   

אנו מוצאים כי הדרכה מיטיבה בראשית הקשר הזוגי, אשר מעניקה את היסודות המרכזיים לזוגיות מיטיבה ביכולתה לאפשר התמודדות טובה יותר מול האתגרים והקשיים הניצבים בתחילת הקשר, ולהעניק חוויה של שביעות רצון רבה יותר מהמערכת הזוגית, ובתקווה לצמצום אחוז הגירושין.

95% מהתלמידות עברו את הבחינה בהצלחה רבה וחלקן כבר מיישמות את תפקידן החדש כמדריכות.

בוגרות שעברו בהצלחה את הקורס הצטרפו לאיגוד מדריכי החתנים ומדריכות הכלות בישראל, שע"י מרכז י.נ.ר  אשר מאגד תחת קורת גג אחת  מגוון רחב של מדריכים ומדריכות, מכל רחבי הארץ ומכלל המגזרים, כך מתאפשרת הפניית חתנים וכלות למדריכים ומדריכות בפריסה רחבה.

האיגוד מקיים השתלמויות, הכשרות וימי עיון ייעודיים עבוד מדריכי החתנים והכלות על מנת לחזק את ההדרכה ולהתמקצע. בנוסף מתאפשר שיתוף בתוכן ובדילמות שעולות במהלך ההדרכה תוך חברי הקבוצה, וכן קבוצות הדרכה.

מרכז י.נ.ר פועל מזה כ 21 שנים לחיזוק הבית היהודי בישראל הן בהכשרות מקצועיות בתחומי בייעוץ והטיפול וההנחיה והן בעשיה ברוכה לכלל הקהילה.

אם גם עבורך זוגיות מיטיבה היא ערך קדוש וחשוב, הצטרפי לשליחות חשובה זו, בצומת המרכזית בחייה של הכלה, בואי להשפיע ולהיות שותפה בבניה של עוד בית בישראל.

 מוזמנת להצטרף לקבוצת ההכשרה הבאה במרכז י.נ.ר הותיק והמוכר בציבור הדתי והחרדי.

הרב אליהו בן סימון, ראש בית ההוראה בהרצאה ייחודית בנושא פסיכולוגיה ויהדות.

הרב אליהו בן סימון, ראש בית ההוראה בהרצאה ייחודית בנושא פסיכולוגיה ויהדות.

אתמול,
בחוג היועצים והמטפלים
מטעם בית ההוראה "שלמות. משפחה",
הרב אליהו בן סימון, ראש בית ההוראה בהרצאה ייחודית בנושא פסיכולוגיה ויהדות.
בחוג השתתפו למעלה מ 50 יועצים ומטפלים. השיעור הועבר בזום וברדיו קול המשפחה ששידר את השיעור בשידור חי.
השיעור חשף במעט את פעילות בית ההוראה הנותן מענה ייחודי בתחום הבית היהודי על ידי רבנים  מוסמכים הלכתית ומקצועית.
הרב בן סימון מסכם: "אנו תקווה להעמיק את פעילות בית ההוראה בתחומים הייחודיים בו הוא עוסק ולהנכיח את עומק ההלכה וההשקפה היהודית בתחומי הייעוץ והטיפול בפרט, בזוג ובמשפחה". 

כנס רבנים - בית ההוראה שלמות המשפחה

כנס רבנים - בית ההוראה שלמות המשפחה

 

בית ההוראה פועל תחת בית ההוראה הארצי "שערי הלכה ומשפט" הנותן מענה בכל תחומי ההלכה היהודית.
רבני בית ההוראה, שהנם רבנים מוסמכים ובנוסף, בעלי ידע והכשרה מקצועית בתחום הנישואין והמשפחה, קיבלו מידע עדכני במטרה לגבש כללי פסיקה בנושאים רגישים ודרכים למתן מענה הולם. 
את הכנס הנחה הרב דוד בן חי, מו"צ ומשיב הלכה, מנהל בית ההוראה, ובו נשאו דברים:
הרה"ג אליהו בן סימון, ראש בית ההוראה "שלמות המשפחה" ומו"צ, 
הרה"ג חגי שושן, ראש בית ההוראה "שערי הלכה ומשפט", יועץ הלכתי לרה"ל, ורב קהילת משכן אברהם
הרה"ג שלמה יעקב ברקוביץ, דיין בביה"ד לממונות מיסודו של הרה"ג קרליץ, ראש כולל נדבורנא ושערי ציון ורב משיב בבית ההוראה. 
הכנס התקיים בירושלים, במרכז י.נ.ר, המרכז הגדול, המקצועי והמוביל להכשרת אנשי מקצוע בתחום הנישואין והמשפחה ובחסותו,
כמו גם בחסות אגודת היועצים והמטפלים במשפחה בישראל, המעניקה חסות מקצועית לפעילות בית ההוראה
את הערב חתם הרב מאיר שמעון עשור, מנהל מרכז י.נ.ר, שזה עתה הוציא לאור את ספרו "סולם עליה לדבקות בה'", וחילק את הספר לרבנים.
הרב מאיר הודה לרבנים על פעילותם המסורה, ועל הרצון והצורך לתת מענה שתואם את אתגרי התקופה תוך הקפדה על ההלכה.
"אני תקווה שפעילות בית ההוראה תגדל ונוסיף להרבות באהבה, אחוה שלום ורעות בבתי ישראל". 

תגובות

כל התגובות

רוצה לקבל עדכונים ממגוון התוכן של מרכז י.נ.ר?