24/11/2014 12:02
"מיינדפולנס"-קשב פתוח
רוני בראל
שלום וברכה!
מתוך שאלתך רואים שאת מתמצאת היטב בתועלת של הגישה. לא ברור אם למדת את המהות של השיטה, ולא ברור אם עברת תהליך של תרגול וקניית המיומנות.
שורש העניין הוא פיתוח הרגל חיים של מודעות מוגברת [ללא שיפוטיות וללא תגובתיות] מרגע לרגע בכל הרבדים של החוויה שלנו - תחושות גוף, רגשות ומחשבות. התבנית שפותחה ושהוכיחה את יעילותה [בחישוב התוצאות המעשיות לעומת הזמן הכסף שצריכים להשקיע] היא המתכונת של 8 מפגשים שבועיים, עם התחייבות של המשתתפים לתרגל 45 דקות ביום, 6 ימים בשבוע לאורך כל שמונת השבועות של הקורס.
זוהי המתכונת הן ב-MBSR המקורי, והן ב-MBCT שפותח במיוחד למניעה הישנות של דיכאון. מבנה זה אומץ גם בקורסי הכנה ללידה מבוססי מיינדפולנס - MBCB. זה הזמן המינימאלי הנדרש וההשקעה המינימאלית שיכולה להביא לסיכוי שאדם יפנים את הגישה ברמה הבסיסית, ושנותן סיכוי סביר שהוא ימשיך אח"כ בתרגול סביר המביא לשינויים מהותיים ארוכי טווח.
לכן הקורס המתוכנן באיגוד י.נ.ר. מבוסס על המתכונת הזו, מתוך הסכמת כל המובילים בתחום הזה שמטפל בגישת מיינדפולנס לא יוכל להעניק למטופלים שלו את מה שאין בו, דהיינו, אי-אפשר להעביר את המודעות הזו למטופל אלא מתוך לב של מטפל שנמצא במצב התודעתי של מיינדפולנס, לפחות ברמה מינימאלית.
את זה תוכלי לקבל בקורס.
מה שאין כן בסדנה שהועברה - 5 שעות, מהווה טעימה והיכרות כדי לעורר את העניין, ולעודד להיכנס למסלול יותר רציני. אבל לא יתכן להוליד תרגול וקניית המיומנות ביום אחד.
מקווה שקיבלת כאן תשובה לשאלתך.
ידיעה חשובה לציין: הולכים ומתרבים השיטות מבוססות מיינדפולנס, ואזכיר חלק מהן: MBCT, ACT, DBT, Focusing, Internal Family Systems, Hakomi. הולך ומתברר שהמיומנות הבסיסית הנצרכת לדור הבא של המטפלים, המחייב בקיאות בתהליכי גוף/נפש יחדיו, היא המיומנות של המיינדפולנס, ולאור עובדה זו, אני ממליץ ללא כל פקפוק לכל מי שמעוניין להיות מוביל בתחום הטיפול: כדאי להשקיע כמיטב יכולתו בפיתוח המיומנות הזו בחיים האישיים שלו, עם מבט מפוקח על העתיד של המקצוע - בחינת "הרואה את הנולד".
בכבוד רב, רפאל צייטלין
rzeit9@gmail.com