תשובת הרב אלעזר וולך, רב מרכז י.נ.ר לאחר שיחה ארוכה ומשמעותית עם יהודה ליף - רכז הקורס מטעם מרכז "רטורנו":
אתן, ברשות הרב, קצת סקירה על מנת שהרב יקבל היכרות ותחושה בתוכן הקורס וסגנונו.
הגישה הטיפולית שמועברת בקורס היא על פי גישת 12 הצעדים. בשיתוף עם רטורנו.
החלק הראשון מועבר כהרצאות תיאורטיות ע"י יהודה ליף -עו"ס מבית רטורנו, מתלמידיו של הפסיכיאטר הרב טברסקי ז"ל מארה"ב שנפטר לאחרונה.
החלק השני מועבר כסדנה בה המשתתפים עוברים בעצמם כביכול סדנת טיפול בהתמכרויות כשכל אחד משתף במשהו שהוא לכאורה "מכור" אליו.
החלק הזה מועבר לגברים ע"י גברים ולנשים ע"י נשים (מכורים לשעבר שנגמלו בשיטה זו).
מכיוון שגישת 12 הצעדים, יש הטוענים לעומתה שהיא מכילה בתוכה אלמנטים שלקוחים מעולמות שהשתמשו בהם גם בעולם הנוצרי, לכן הושם דגש על בחירת יהודי חרדי תורני שהוא גם איש מקצוע מוערך ומנוסה כמעביר הקורס.
שוחחתי (עכשיו) עם המרצה. שמו יהודה ליף הוא בוגר ישיבת בית מתתיהו, איש תורני וניכר בדיבור שלו שיש לו את האיזון והתבונה עם חוסן יסודי של תפיסה תורנית שבאה לביטוי בצורה בה הוא מגיש את העקרונות הטיפוליים והדקויות של המסרים הערכיים.
כשהוא מונע מצד אחד מהערך הדתי של כניעה לציפייה לעזרת הקב"ה כחלק מהעבודה העצמית, שזה מרכיב מרכזי בתפיסה הטיפולית של 12 הצעדים, יחד עם ההבנה שטיפול זה לא 'דת' וגם לא המסר של "כולנו מכורים" כפי שקורה אצל מטפלים פחות מאוזנים שעשויים להעביר מסר שמנמיך את האדם וכביכול מנמיך ממנו ציפייה דרך אמירות בסגנון "כולנו מכורים" וכדומה.
הוא נותן דגש על דרך מרוממת.
אצל הנשים, החלק של הסדנא מועבר ע"י גב' תמי חזן - גם היא מבית רטורנו, אשה חרדית תורנית, שלדבריו היא מאד ראויה ויראת שמים.
מדובר בקורס מאד איכותי בכל המובנים ואני חושב שזה מותאם לכתחילה לאדם חרדי.
מקווה שסקרתי מספיק.
בתודה ובכבוד
אלעזר וולך.