המבחנים ההשלכתיים פותחו כחלק ממחקרים רבים בתחום האישיות, ומשמשים ככלי עזר להערכת האישיות.
הם כוללים מטלות לא מובנות ורב-משמעיות, כאשר הבקשה לביצוע המטלה היא באמצעות הוראות קצרות וכלליות, ומגוון התגובות האפשריות הוא רב.
עמימותם של הגירויים והדרכים הרבות בהן ניתן להגיב למטלות המבחן מאפשרים ללמוד על תפקודו הפסיכולוגי של האדם, וללמוד על הרובד הנפשי העמוק והלא מודע שלו.
יתרונות המבחנים :
ההתרכזות במטלה מוגדרת יכולה להוריד מבוכה ו"לשבור את הקרח" במפגשים טיפוליים או אבחוניים. גם הידיעה שאין תשובות לא נכונות יכולה להרגיע את הנבדק ולתרום לביטחונו. לפעמים, במיוחד עם ילדים, ניתן להשתמש במטלות אלו באופן משחקי-טיפולי ולאו דווקא כמבחנים.
המבחנים ההשלכתיים מסייעים בהשגת מידע רלוונטי לטיפול, שאחרת היה קשה להשיגו, או שהיה לוקח יותר זמן. הקונפליקטים, הכוחות, המניעים ודרכי החשיבה של הנבחן מבטאים עצמם בדרך בה הוא מבצע את המטלה. יתרון נוסף, במיוחד עם ילדים קטנים או אנשים המתקשים להתבטא מילולית, הוא שמבחני ההשלכה נחשבים פחות תלויים בידע נרכש וביכולת מילולית. מאותה סיבה הם גם נחשבים לפחות תלויי-תרבות.
ההשתלמות בנויה על הצורך העולה מתוך השדה הטיפולי של אנשי מקצוע, מטפלים, מורים והורים, המחפשים בנוסף לתהליך התקשורת הוורבאלי, כלי טיפול ואיבחון מעשיים המסייעים באיבחון ממוקד ויעיל, וכן נותנים מענה מידי וזמין לבעיה.
במהלך הקורס, לצד הלמידה המעשית, נשלב את התאוריות הפסיכולוגיות עליהם מתבססים כלי הטיפול והאיבחון , וכן לשיטות טיפול שונות, המעשירות את ארגז הכלים של המטפל, ונותנות ידע מקיף ומונגש .
השיעורים משלבים למידה עיונית לצד התנסות מעשית.
נושאי הלימוד:
- מבחן PPAT - דמות קוטפת תפוח מהעץ : כלי איבחוני וטיפולי, הבודק את רמת המוטיבציה והאנרגיה של האדם לצד צורת ההתמודדות שלו בעולם. התמודדות זו קשורה קשר הדוק עם מערכת המחשבות והאמונות של האדם.
- תאוריות נלוות - "הטריאדה הקוגניטיבית לדיכאון " של בק. התאוריה הקוגניטיבית התנהגותית של אליס- CBT
- מבחן קן ציפור BND -The Bird's Nest Drawing)- כלי השלכתי המאפשר לבדוק מערכת יחסים משפחתים וצורת התקשרות הורית.
- מבחן קבוצה- כלי איבחון המאפשר לאבחן סוגים שונים של התקשרות בילדות, המתפתחים במרוצת הזמן לדפוסי התנהגות.
- ציור ביד הלא דומיננטית- מפגש עם ה"ילד שבי" - הכרה, הקשבה ושיח עם הקולות ההורים המופנמים. שיטה שפותחה ע"י ד"ר לוצ’יונה קפצ’יונה - המאפשרת שיחה ותקשורת בין שני חלקי המוח, ההמיספירה הימנית והשמאלית דרך הציור ביד הלא דומיננטית.
- מבחן "התפסת הנושא" מבחן פסיכולוגי השלכתי, המותאם לילדים ולמבוגרים, אשר פותח על ידי צוות פסיכולוגים Mary & Morgan מאוניברסיטת הרווארד. מבחן המסייע בחשיפת רגשות, צרכים וקונפליקטים מודחקים, מפתח מודעות עצמית ותורם לצמיחה האישית של הנועץ
- מבחן רורשאך (Rorschach test)- אבחון פסיכולוגי, המספק תמונה מקיפה על עולמו הפנימי של האדם, על החרדות, הקונפליקטים והסוגיות המרכזיות, המעסיקות את האדם ומפעילות אותו
- ציור מבחן גשר- The Bridge drawing Path ) (BDP- כלי איבחוני וטיפולי, המסייע ליצור נרטיב אלטרנטיבי להסתכלות על מצבים (Reframing) באמצעות שינוי המשמעות הסובייקטיבית המיוחסת אליהם.
- מבחן בנדר- גשטאלט- ( (Bender-Gestalt מבחן נוירולוגי פסיכולוגי שפותח ע"י הפסיכיאטרית לורטה בנדר. מבחן הבודק יחד עם יכולות מוטוריות וקוגניטיביות היבטים פסיכולוגים השלכתיים.
תאוריות נלוות- "תאוריית ההתקשרות" של ג'ון בולבי. תאורית "סכמה תרפיה" של ד"ר ג'פרי יאנג. המודל הסטרוקטורלי של פרויד, "הגישה הנרטיבית" של מייקל וייט "תורת הלוגותרפיה" של ויקטור פרנקל. פסיכותרפית הצבע -CPS ד"ר ג'ורג' שטרן, תאורית "הגשטלט"
בר אילן. M.A מרצה: מיכל ליברמן .
- ביה"ח הדסה עין כרם.CBT פסיכותרפיסטית מטפלת ב.
גרפולוגית בכירה, חברת ה"אגודה המדעית לגרפולוגיה".
לפרטים והרשמה: 02-6321612 - גב' טובה בצרי