שלום ושלווה בבית | מרכז י.נ.ר ללימודי נישואין ומשפחה
מרכז י.נ.ר

שלום ושלווה בבית

כניסה למשתמשים 04/05/2025 ו' אייר תשפ"ה

בוגרי המכון הישראלי ללימודי נישואין ומשפחה

שלום ושלווה בבית

30.05.2004

השמות בסיפור הינם בדויים

הם הגיעו אלי כדי למצוא פתרון ליחס הקר שהם מקבלים מאם המשפחה בעת שהם באים לביקור. "האם מתייחסת בקרירות רבה כלפי אשתי" מצטט בפני הבעל.
"באיזו דרך אתם חשים בקרירות זו?" שאלתי, כדי לרדת לעומקם של דברים.
כאן נפרסה בפני שרשרת של תגובות מצד אמו של הבעל כלפי אשתו, שהייתה שונה לחלוטין, לדבריהם, מאופי היחסים עם שאר הגיסות. קרירות שמצאה את ביטוייה בכך שכלה זו מעולם לא נקראת בשמה, החיוכים כלפיה מאולצים, היחס כלפי הילדים של בני הזוג קרירים ואינם חמים כמו לשאר הנכדים, ועוד צורות שונות של התנהגות שהראו בעליל כי כלה זו מופלית לרעה בעיני ההורים.
התחלתי להתמקד בהתנהגויות שונות של האם, תוך שאני מסביר לזוג כי לא אוכל לתקן את התנהגות האם אבל אוכל לתת לזוג כלים להתמודד עם המצב.
בשלב זה נפתחו חרצובות הלשון והשיחה נסבה על האב, השולט בביתו בצורה קשה, עד כי השליך את הזוג מביתו, כי לא הסכימו עם דעתו ורצונותיו. כתוצאה מכך לא ביקר הזוג בבית ההורים מעל לשנה ורק לאחרונה חזרו לבקר שם.


מתוך הדברים עלתה נקודה מאד מרכזית במערכת היחסים הזו והיא שבני הזוג ביקשו מההורים לסייע ברכישת דירה בסכום כלשהו, ואז כתוצאה מבקשה זו החלה מערכת היחסים עם ההורים להידרדר.
בתוך סבך המילים שהוציא הבעל על הוריו ואשתו מחזקת אותו מאחור, מצאתי שיש לחקור את הנושא לעומק מכיוונים אחרים, שמא הטענה כלפי ההורים היא רק אמתלה לבוא לייעוץ. התחלתי לחקור לעומק ואט אט נפרשה בפני המערכת המסובכת בה הזוג מצוי.
ברגע מסוים פלטה האישה, כאילו כלאחר יד, משפט מפתח "אפילו בעלי מזלזל בי כשאנחנו נמצאים אצל ההורים וגם בבית הוא מתנהג אלי בזלזול."
כאן עברה השיחה לשלבים חדשים, והתחלנו לעסוק במערכת היחסים שבין בני הזוג עצמם.
האישה שכבר אמרה שהיא חשה זלזול ביחסו של בעלה כלפיה החלה לפרט את מערכת היחסים שביניהם: הבעל שלומד בכולל עוסק בכל מיני מלאכות ועיסוקים שונים המכניסים לכיסו כסף רב, אבל האישה אינה רואה מכסף זה מאומה בקניות לבית יש לבעל תמיד טענות על קניה מרובה ואינו מאפשר לה לערוך קניות בעצמה. גם כשהולכים לסופרמרקט הוא מתייצב בתור לקופה לאחר ששם בעגלה מספר מועט של מצרכים מבלי להתייחס לצרכים הממשיים של הבית. מצד שני הבעל פיזר שיקים רבים עד כי חשבון הבנק הוגבל, אך למרות שיש לו כסף מזומן בכיס הוא אינו ממהר לשלם את חובותיו.ומכאן הייתה הדרך קצרה לכך שבעלה מדבר אליה במילים בוטות וגסות, וזאת גם בפני הילדים הקטנים.


הבעל שישב דומם בשלב זה ובחר לא להגיב הועמד באור דומה לאביו, עליו כעס בתחילת השיחה על כי גירש אותם מביתו ותקופה ארוכה לא הגיעו לביקור בבית ההורים.
במהלך הדיון התברר כי אנו עוסקים במערכת יחסים רגישה וכואבת של בני הזוג הללו, שהתגלתה כניזונה משני כיוונים שונים. הכיוון הראשון נובע מכך שבני הזוג הגיעו לחיי הנישואין כאשר כל אחד נושא על כתפיו את הנהגת הבית בו גדל וניסה למשוך את הנהגת הבית שהוא בונה באותו כיוון, ללא כל התחשבות שגם לבן או בת הזוג השני יש מאווים ורצונות לחיי נישואין בדרך זו או אחרת.
אנו מודעים לכך כי האדם סופג מרגע לידתו את החוויות החולפות בחייו, אם הוא גדל בבית בו ההורים משרים אווירה טובה הוא חולם על כי בביתו בת הזוג תגלם את דמותה הנפלאה של אימו, אך בת זוגו מעולם לא חייתה בצילה של אימו ואינה מכירה את אופייה ואת הנהגותיה ובוודאי שאינה מסוגלת לקיים חיים בדרך שאימו עשתה זאת, בת הזוג גדלה בבית אחר, באווירה שונה וספגה הנהגות שונות, היא מסוגלת רק להעניק את מה שספגה בביתה. וכן היפוכו מבחינת האישה, היא מצפה מבעלה לנהוג כאביה, כפי שהיא זוכרת את הנהגתו בנפשה ונדהמת כאשר הנהגתו של בעלה שונה ואינה תואמת את ציפיותיה.
כך או כך נפגשנו כאן בסיפור שמצד הראשון יש בו תקלה של שוני בין ציפיות לבין המציאות ושוני זה גורם לחיכוכים רבים בין בני הזוג.


הכיוון השני והחשוב מאד הוא כי בני הזוג לא עברו הדרכה כיצד לבנות את ביתם. לא הרב בבית המדרש ולא הרבנית שהדריכה את הכלה ישבו עם שני בני הזוג להדריכם בבניית חיי המשפחה לאחר האירוע החשוב הנקרא חופה וקידושין. אין זה מספיק לשוחח על הלכות נידה והלכות חלה, יש צורך לשבת עם בני זוג צעירים ולהדריכם כיצד בונים בית בישראל.
בשלב זה נכנסה השיחה עם בני הזוג לכיוון חדש. יש להפריד בין מלכות ומלכות. יש להפריד בין מלכות בית הזוג לבין מלכות בית ההורים. נאמר: "על כן יעזוב איש אביו ואמו ודבק באשתו והיו לאחד", כאשר יוצאים למסע הגדול של חיי הנישואין יש להשאיר בבית את כל ההנהגות עליהם גדלנו ולזונחם ולשבת יחדיו ולבנות את הנהגות הבית החדש אותו אנו בונים.


כלל שני שנלמד באותה שיחה, אם ברצון הבעל שיתייחסו לאשתו כאל מלכה, עליו להתייחס אליה כאל מלכה. אם יתייחס לאשתו כאל שפחה הרי שגם אחרים יזלזלו בה.
ועוד באותו נושא, האדם רוצה להיות ולהרגיש כמלך בביתו, הדרך לכך היא לעשות את אשתו מלכה. אין מלכה יכולה לדור אלא עם מלך בלבד, כך שאם הבעל יזלזל באשתו ויעשה ממנה שפחה, הרי שבאופן אוטומטי הוא יהפוך להיות עבד, שכן שפחה לא יכולה לחיות עם מלך, כשם שמלכה אינה יכולה לחיות עם עבד.
כללים ראשוניים אלו היוו את אבן הדרך הראשונה לבניית זוגיות טובה אצל בני הזוג, ולהשכנת שלום ושמחה בבית היהודי הטוב הזה. בהמשך נדרשו מספר פגישות הדרכה כיצד יש לבנות בית בישראל כדי שיעמוד איתן כחומה בצורה מול כל סערה.

תגובות

מרכז ינר

סניף ירושלים: בית הדפוס 30
טלפון: 02-6321600
סניף מרכז: ברוך הירש 14
טלפון: 03-7160130