נישואים בריאים - על הקשר שבין חיי הנישואים לבריאות בני הזוג. | מרכז י.נ.ר ללימודי נישואין ומשפחה
מרכז י.נ.ר

נישואים בריאים - על הקשר שבין חיי הנישואים לבריאות בני הזוג.

כניסה למשתמשים 09/10/2024 ז' תשרי תשפ"ה

פרופ' קלייר רבין

נישואים בריאים - על הקשר שבין חיי הנישואים לבריאות בני הזוג.

28.05.2013

מכון קלייר רבין לייעוץ זוגי 03-5496003  www.clairerabin.co.il

תרגום: ורד איל-סלדינגר


מחקרים מעידים על כך שנישואים, בדרך כלל, מספקים הגנה מפני מחלות. תוחלת החיים של אנשים נשואים ארוכה יותר, בריאותם הנפשית והגופנית טובה יותר, וכך גם מצבם הכלכלי. בני זוג מבחינים באם מצבנו הפיזי או הנפשי ירוד, ומדרבנים אותנו לעשות משהו בעניין, הם מספקים תמיכה חברתית והם אלו שנמצאים  לידינו כאשר אנו חולים על מנת להגיש לנו תה, לטפל בילדים ולתת לנו זמן להתאושש.
אך הנישואים עצמם, על האינטראקציות המורכבות שלהם, התלות הקיצונית ומעורבותם בכל שלב בחיים, עלולים להיות מבנה שעלול, למעשה, לגרום לנו לחלות, ולא רק לדאוג לנו כשאנו חולים...


מוסד הנישואים עלול לגרום לנו ללא מעט בעיות: במקרים רבים בני הזוג מאכזבים אותנו ופוגעים בנו, והלחץ הכרוך בבעיות בחיי הנישואים מוסיף לחץ. בעוד שנישואים טובים מגנים על הבריאות, נישואים שאינם יציבים עלולים לשאת בחובם את הסיכון לבעיות חמורות שמכרסמות בבריאותנו. מבין הבעיות המעכירות את חיי הנישואים והגורמות, כתוצאה מכך, לבעיות בריאותיות ניתן להצביע על:
- חוסר אמון: במצבים של חוסר אמון בבן הזוג נגרם מתח רב המייצר חשדנות וחוסר זרימה בזוגיות.
- דאגות הקשורות בפוריות עלולות ליצור לחץ רב על בני הזוג ומערכת הנישואים.
- בעיות כלכליות: לא רק זוגות עניים מתווכחים על נושאים כספיים, אלא גם בני המעמד הבינוני ואפילו הגבוה. ויכוחים כספיים יכולים לכלול ויכוחים פשוטים על סדרי עדיפויות בתקציב, מצבים שבהם אחד מבני הזוג מסתיר כסף או הוצאות מבן הזוג השני, או בעיות הקשורות בכרטיסי אשראי וחובות אחרים.
- ילדים: על אף שילדים הם אחד הדברים המדהימים והמהנים ביותר שהנישואים יכולים להביא, הם עלולים ליצור גם לחץ. פעמים רבות הורים אינם מסכימים על דרך גידול הילדים, והם עלולים להתווכח על נושאים חינוכיים הקשורים בכך.  
- הבדלים הקשורים להשקפות עולם וערכים: מטבע היותנו בני אדם שונים ובעלי דעות, מחשבות, ערכים והשקפות עולם שונות, ישנם הבדלים בין בני הזוג, העלולים ליצור בעיות בחיי הנישואים.
- גורמי לחץ אחרים כגון: שינויים בעבודה, בניית בית או מעבר למקום חדש עלולים ליצור מתח רב בנישואים.
- שחיקה: הסחות הדעת של חיי היומיום והדרישות הכרוכות בגידול משפחה או ניהול משק בית, עלולות להפוך את הקשר למשהו טריוויאלי, יומיומי המתנהל יותר כשותפות עסקית מאשר חיי נישואים מספקים ומשביעי רצון.

על אף שנישואים קיימים כדי להגן עלינו, קורה שעליהם להגן עלינו מעצמם. משמעותם של חיי נישואים לא מאושרים עלולה להיות מציאות בה הולכים לישון עם האויב ומתעוררים בכל בוקר לריב חדש, בעיה חדשה והרגשה שאנחנו במצב מלחמה. אם הזוג אינו פותר את בעיותיו הן מצטברות, כך שככל שהטיפול בבעיות נדחה, ההתמודדות עם הבעיה הבאה נעשית כמעט בלתי אפשרית.

שמירה על נישואים מאושרים לאורך שנות החיים הארוכות, בהתחשב בכל מה שקורה לבני האדם במהלך החיים, היא אינה משימה קלה. אחת הבעיות הגורמות לכך היא ההבדלים המולדים שבין גברים ובין נשים הבאים לידי ביטוי גם בכל הקשור לתחום הבריאותי שלנו. נישואים יכולים לשפר את ההבדלים או להחמיר אותם. אם הנישואים מכירים בהבדלים ומתמודדים אתם, ניתן כמעט להבטיח חיים ארוכים ומאושרים, ואולם, הכחשת ההבדלים מסוכנת ביותר.

מבין ההבדלים בין המינים, ניתן למצוא בספרות המחקרית את העובדה כי גברים מתים צעירים יותר מנשים, אבל באופן כללי נשים סובלות יותר מבעיות גופניות מאשר גברים. זהו פרדוקס מעניין למדי. גברים מתים מוקדם יותר מתאונות (בגיל צעיר), וממחלות לב (בגיל מבוגר). ואף על פי כן, לאורך מחזור החיים, נשים סובלות יותר, גופנית, מרשימה ארוכה של מחלות. מנתוני ראיונות התברר שאצל נשים קיימת נטייה רבה יותר (כ 17%) למחלות חמורות מאשר אצל גברים. הפער הזה מופיע במחלות זיהומיות וטפיליות, בבעיות בדרכי הנשימה ובמערכת העיכול ובעיות הקשורות ללידות. לנשים סיכוי גבוה יותר למחלות כרוניות, לביקורים אצל רופאים ורופאי שיניים, ולשימוש רב יותר בתרופות. יחסים אלה נשמרים גם לאחר שהוסרו כל האירועים הקשורים בהריון ולידה.
בנוסף, נשים בכל העולם סובלות מדיכאון פי שניים מגברים. כאשר נשים מצויות בלחץ נפשי הן מפתחות דיכאון, עובדה שכמעט ואינה באה לידי ביטוי דומה אצל גברים שבמקרים רבים מתכחשים לו. גברים רבים הנמצאים בלחץ נפשי שותים, מהמרים, עובדים קשה יותר, עושים ספורט, נעשים אלימים, ונמנעים ממגע, אך לא שוקעים בדיכאון.

טבען של נשים הוא להגן על האהובים עליהן, גם אם הן סובלת מכך. דיכאון הוא הדרך של נשים רבות להעביר את הלחץ מאהוביהן אל עצמן. דוגמא לכך נוכל למצוא בסיפור של ליאורה שבאה לטיפול כי הייתה בסכנה גופנית חמורה. בגיל 59 סבלה ממחלת לב, סוכרת, דלקת במעי הגס, כאבי פרקים ונדודי שינה. כשפנתה לעזרה אמרה שהיא רוצה טיפול אישי מפני שהיא מאשימה את עצמה בבעיותיה. בשיחה אתה התבהר והתברר כי היא נאלצת לקבל סגנון חיים שהוא מסוכן מאוד עבורה. למרות שיצאה לפרישה מוקדמת מהוראה בבית ספר יסודי, בעלה התמודד עם הזדקנותו על ידי עבודה קשה יותר. הוא יזם פרויקט בניה בארה"ב, והיה עליו להיות בנסיעות שבועיים בכל חודש. אף שהיה בן למעלה מ-60 וסבל מעודף משקל, הוא התעלם מכל אלה ועבד קשה יותר מאי פעם. כשהיה בבית דיבר רוב הזמן בטלפון או עבד על המחשב. כל זאת למרות העובדה ששנתיים לפני שלקח על עצמו את הפרויקט החדש הוא הבטיח לליאורה שיפרוש יחד איתה מעבודתו ויחד הם ייצאו לטיול מסביב לעולם. ליאורה, על בסיס הבטחתו, יצאה לפנסיה מוקדמת והפסיקה פעילויות שונות שהייתה מעורבת בהן. בעלה של ליאורה אמר לה שאם אינה רוצה שייקח על עצמו את הפרויקט החדש, הוא יוותר עליו. אמירה זו העמידה בפני ליאורה דילמה בלתי אפשרית: אם תסכים לעשייתו, היא תאלץ לחיות חיים כמעט נפרדים משל בעלה ולוותר על החלום להזדקן יחד איתו. לעומת זאת, אם תאמר לא, יהיו שתי אפשרויות: האחת, שהוא באמת יוותר על המשרה, אבל ירגיש ממורמר וכועס בגלל ההזדמנות שהוחמצה; האפשרות השנייה הייתה שגם אם תאמר לא, הוא יעשה זאת בכל זאת והיא תרגיש מטופשת ומלאת כעס כלפיו.

מה שאופייני מאוד לנשים, הוא שבריאותן הנפשית קשורה באופן מורכב בבריאותם הנפשית של בני זוגם. נדיר למצוא אישה שיכולה להיות מאושרת אם בעלה אינו מאושר. יותר מזה, ההסתברות שאישה תהיה מאושרת אם היא מרגישה שגרמה לבעלה להיות לא מאושר היא כמעט אפסית. במילים אחרות, אין לליאורה מוצא. אם היא תדאג לעצמה ולרצונותיה היא תרגיש רע כי בן זוגה מרגיש רע. אבל אם היא תדאג לו ותאפשר לו לקיים את רצונו, גם אז היא יוצאת נפסדת ודנה את עצמה לחיי בדידות.

על ליאורה ובעלה עברה רק שנה אחת בחייהם החדשים, והיא כבר הייתה חולה ביותר. היא לא ראתה מוצא מהדילמה הבלתי אפשרית שלה. אך על אף הייאוש, תמיד ישנן בחירות אחרות שניתן לעשות: ליאורה יכולה להתחיל לבנות חיים מספקים ומעניינים מבלי להיות תלויה בבעלה ובעיסוקיו, והיא יכולה להתעמת אתו ולהביע את כעסה, וכך לצאת לפחות מהדיכאון שהיא שרויה בו. ליאורה אכן הייתה בסיכון גבוה לדיכאון ולמחלות שנגרמות מדיכאון, אך יחד עם זאת, גם בעלה נמצא במקום לא פשוט: ליאורה פנתה לבקש עזרה, לחפש תמיכה ולדבר על בעיותיה. בעלה התמודד עם ההתבגרות שלו על ידי לקיחת פרויקט חדש למרות שהיה להם די כסף בשביל ליהנות מפרישה חסרת דאגות. בבחירה שלו בעיסוקו החדש הוא למעשה ברח מפחד ההזדקנות והמוות. זוהי, קרוב לוודאי, הסיבה לכך שגברים מתים צעירים יותר, שכן ההכחשה פועלת רק עד גבול מסוים, ויום אחד הוא עלול למצוא את עצמו באיזשהו חדר במלון בארץ זרה, עם התקף לב קטלני.

הגיל הוא גורם בהתמודדות עם ההבדלים בין המינים, הקשורים בלחץ נפשי ובמחלות. זוג בשנות השלושים או הארבעים שלו יכול להתמודד עם קושי כמו של ליאורה ובעלה ללא תוצאות נוראיות, אך זוג מבוגר יותר עלול לעמוד מול מחלה אמיתית ואפילו מוות כתוצאה מבחירות מסוכנות. בריאות היא מטפורה לאושר, אבל היא נושא אמיתי כשלעצמו. הכחשת עוצמתה היא הרת הסון – לחיינו ולאושר חיי הנישואים שלנו.

תגובות

מאמר זה דורג ב:

דעתכם חשובה לנו! הגיבו ודרגו גם אתם:

כל הדירוגים

מאמר מעולה איכותי ומקצועי 03/03/2015
מאמר טוב 03/03/2015
עליזה לואיז בן ציון 20/05/2021

להרשמה ופרטים נוספים

מרכז ינר

סניף ירושלים: בית הדפוס 30
טלפון: 02-6321600
סניף מרכז: ברוך הירש 14
טלפון: 03-7160130