תוסף תזונה - תזונה נכונה והשפעתה על איכות חיינו | מרכז י.נ.ר ללימודי נישואין ומשפחה
מרכז י.נ.ר

תוסף תזונה - תזונה נכונה והשפעתה על איכות חיינו

כניסה למשתמשים 09/10/2024 ז' תשרי תשפ"ה

שף שי אוחנה

תוסף תזונה - תזונה נכונה והשפעתה על איכות חיינו

28.05.2013


רבות נכתב אודות תזונה נכונה והשפעתה הישירה והמוכחת על בריאותנו הגופנית. אך מסתבר שהשפעת התזונה רחבה עוד הרבה יותר, ולה קשר ישיר על מצבי הרוח והאינטראקציה שלנו עם הקרובים לנו. לא סתם כתבו חז"ל כי "פת מקרבת", במיוחד כשמדובר במזון בריא ומזין.


על האדם מוטלת החובה לשמור על בריאות הנפש והגוף שלו על מנת שיוכל לזכות בשנות חיים נוספות, ולהמשיך לעצב ולבנות את אישיותו ואת עולמו הרוחני. בשמירה על בריאות הגוף קיימים ארבעה גורמים עיקריים המשפיעים על חסינותו של הגוף:
א. טיב חומרי המזון שאנו אוכלים. ב. כמות המזון שאנו אוכלים ג. ניקוי הגוף ד. מאמץ גופני.
טיב החומרים:
בעידן המודרני, מוכנסים אל המוצרים המשווקים לצרכן חומרים רעילים ומזיקים לגוף מתוך שיקולי רווח כספי של היצרן. מסיבה זו רצוי למעט באופן משמעותי את צריכתם של החומרים הבאים:
צבע מאכל: צבעי מאכל מופקים מאבקות מתכות שונות, מזפת ופחם.
חומר משמר: מכיל ברובו חומרים רעילים וקוטלי חיידקים המונעים את ריקבון המוצר ומעניקים למוצר חיי מדף ארוכים יותר. הבעיה בחומר זה היא שקוטלי החיידקים ממשיכים את פעולתם בגופנו ומשמידים את אוכלוסיית החיידקים הטובה שבמעיים הנדרשת לעיכול יעיל.
שומנים מוקשים: אלו שומנים טבעיים במקורם, שעברו עיבוד תעשייתי. הגוף מתקשה לעכלם ולכן בצריכתם נגרם נזק לתאי הגוף.
מוצרים עתירי כולסטרול: כולסטרול הוא חומר שדומה לשומן המצוי בדם ומגן על דפנות כלי הדם מפני שחיקה. בגופנו קיימים שני סוגי כולסטרול:
כולסטרול טוב - מגן ומועיל, מצוי בדגי סלמון, סרדינים, פשתן, סויה ועוד.
כולסטרול רע - גורם ללחץ דם גבוה והסתייגות עורקים ומחלות לב. מצוי במוצרי בשר, כבד, חלמון ביצה ועוד.

כמות המזון:
אחד מגורמי המוות הוא מזון מיותר המוכנס לגוף בהפרזה, גם אם הוא מורכב מחומרים בריאים בלבד. עודף מזון גורם לנזק כפול: יוצר מחסני שומן מיותרים בגוף וגורם לעומס יתר על מערכות חשובות בגוף, ופוגע באיכות העיכול.
בהקשר זה כותב הרמב"ם: "אכילת מעט מן המאכלות הרעים יותר מעט נזקו הרבה מן המאכלים הטובים והבריאים", ועוד הוסיף "אכילה גסה לגוף כמו סם המוות". כמות האכילה הראויה בעת האכילה לפי הרמב"ם היא: "לא יוכל האדם עד שתתמלא כרסו אלא יפחות אלא רביע משביעתו".

ניקוי הגוף:
פסולת המצטברת בגוף גורמת לזיהום מערכות שונות בגוף ולנזקים מצטברים. לפיכך יש להקפיד על פעולת מעיים תקינה המפנה את הפסולת מן הגוף לפחות אחת ליום. כדי לעודד פעולת מעיים יש להקפיד על שתייה מרובה.

מאמץ גופני:
שרירי גוף האדם המופקדים על התנועה נוצרו עם מנגנון המחייב את הפעלתם במידה סבירה על מנת שיתפקדו כראוי.
שריר העומד ללא שימוש במשך פרק זמן ארוך הולך ומתנוון. הרמב"ם כותב בספר המדע: "כל זמן שאדם מתעמל ויגע הרבה ואינו שבע ומעיו רפין אין חולי בא עליו וכוחו מתחזק".
בסקר תזונה ומצב בריאות של תלמידי תיכון בגילאי  13-14 נמצא כי איכות תזונתו של התלמיד הממוצע גרועה ביותר. כשני שליש מפרטי המזון שהוא אוכל הינם מזונות "ריקים" הכוללים אך ורק קלוריות, וכמעט ללא ויטמינים, מינרלים, אנזימים ועוד. בנוסף, נשאלו התלמידים על מצב בריאותם, והממצאים שנאספו מצביעים בוודאות על בריאות לקויה, מערכת חיסון חלשה, 25% הגדירו את עצמם כטיפוסים עצבניים, ו 20% נמצאים בתסכול עמוק רוב הזמן.

נפש בריאה בגוף בריא
בשנים האחרונות המזון נתפס יותר ויותר בעיני החוקרים כמוטיב מרכזי, המקושר גם למישור האינטליגנציה של האדם ולא רק לרמה הפיזית התפקודית בלבד. יתירה מזו, המזון הנכון מסוגל למנוע ולטפל במחלות הקשורות לנפש האדם כמו: דיכאון, חרדות, עצבנות ואף לתרום לייצוב מצבי הרוח ולאיזונם.
מחסור ברכיבי תזונה עלול להוביל לכדי סימפטומים של הפרעות נפשיות. בין המזונות הגורמים לכך ניתן למנות את הסוכרים, הממתקים ומיני המאפה המעובדים הנקראים בשפה הפורמאלית: 'פחמימות מזוקקות'. הסוכר שהוא פחמימה פשוטה, הינו מקור כמעט יחידי ליצור אנרגיה. לו ולפחמימות, השפעה ישירה על המוח המופקד על תהליך צריכת האנרגיה בגוף.
במחקרים קליניים נתגלה כי החומר הכימי האחראי על מצב הרוח, סרוטונין, יורד אצל אנשים הצורכים מתוקים ופחמימות בכמויות גדולות במידה ניכרת. לצריכה תזונתית נאותה ונכונה, ישנה השפעה חיובית על ייצוב מצבי הרוח, וככל שהמזון שאנו צורכים טבעי יותר, כך השפעתו עלינו תהיה טובה יותר. לכן מומלץ להעשיר את התפריט במזונות טבעיים מלאים, פירות, ירקות, דגים ואגוזים.
נסיים עם דברי ר' נחמן מברסלב שקבע בספר 'המידות' (דעת א, ד) כי: "מזונותיו של אדם מולידין טבע באדם לפי טבעם". קיימת זיקה בין תזונה בריאה למצבי רוח אצל האדם. מכאן מגיעה השפעה ישירה של מערכת התזונה על חיי משפחה בכלל וחיי הנישואין בפרט, שכן שינויים במצבי רוח הינם גורם ישיר לערעור מערכות היחסים עם האנשים הקרובים לנו. צריכה נכונה של מזון, כך מסתבר, תשפיע לא רק על בריאותנו הפיזית אלא גם על החוסן הנפשי שלנו תוך שיפור חיי הנישואין והמשפחה.

 

מוגש ע"י שי אוחנה, שף בינלאומי,
יועץ קולינרי בארץ ובעולם.
עורך סדנאות קלאסיות, סדנת בישול בריא, סדנת בישול ללא גלוטן ועוד.
לפרטים: 03-9160113
 

 

תגובות

מאמר זה דורג ב:

דעתכם חשובה לנו! הגיבו ודרגו גם אתם:

כל הדירוגים

13/05/2021

להרשמה ופרטים נוספים

מרכז ינר

סניף ירושלים: בית הדפוס 30
טלפון: 02-6321600
סניף מרכז: ברוך הירש 14
טלפון: 03-7160130