עריצות הבחירה | מרכז י.נ.ר ללימודי נישואין ומשפחה
מרכז י.נ.ר

עריצות הבחירה

כניסה למשתמשים 05/05/2025 ז' אייר תשפ"ה

עוז, ד"ר מרטין

עריצות הבחירה

22.03.2005

מאת:ד"ר עוז מרטין

כיום, בעידן השפע המודרני יש לנו אפשרויות בחירה רבות יותר מאשר היו לנו אי פעם, כמעט בכל תחומי החיים.
במידה מסויימת, אפשרויות הבחירה הרבות שיש לנו משפרות את חיינו, כי לפי ההגיון נראה שמצבנו טוב יותר, כיוון שיש לנו אפשרות לבחור מתוך היצע גדול יותר. אלא שבמציאות – עולה ממחקרים שההנחה ההגיונית הזו שגויה.
חוקרים במדעי החברה מאוניברסיטת ייל (Yale) בארה"ב, בדקו ומצאו שבארה"ב ובחברות שפע אחרות העליה במידת הבחירה והשפע מלווה למעשה בירידה בתחושת הרווחה והאושר של האנשים. זאת ועוד. שיעור הלוקים בדיכאון קליני רב משהיה אי פעם. כאשר אתה צריך לבחור תכנית בטוחה, תכנית פנסיונית, או סוג של דגני בוקר בסופרמרקט וכו' עומדות לפניך שפע של אפשריוית שמסבכות אותך ומבלבלות יותר מאשר גורמות לך שביעות רצון.
המסקנה המדהימה, לפחות לגבי מרכיב זה היא שככל שחברה מתעשרת ואנשיה חפשיים יותר לבחור כרצונם מתוך מכלול גדול של אפשרויות – אשרם פוחת!!
איש אינו יכול לבדוק את כל האפשרויות למוצר שהוא רוצה לקנות, או ליעד שבו הוא רוצה לבחור. ככל שמספר האפשרויות עולה, עולה גם הרתיעה מפני ההחלטה, והמחשבה על כך שאולי לא בחרנו בבחירה הנכונה. הרי יכולנו לבחור גם באפשרות אחרת.
אולי הפסדנו משהו כאשר בחרנו דווקא בבחירה הזו ?….
יש לנו אפשרויות השוואה רבות יותר מאשר היו אי פעם לאחרים שעשו בחירות דומות לשלנו ואולי חלילה הצליחו יותר מאיתנו…
מכאן שאנחנו מתרחקים מאוד מהגדרת חז"ל לעשיר – שהוא זה השמח בחלקו. וכי איך אפשר להיות שמח בחלקך כאשר אתה מוטרד מהמחשבה שהיית יכול לזכות בחלק גדול וטוב יותר אם היית רק בוחר אחרת?…
זהו המתכון לאומללות, במיוחד לאלו מאיתנו השואפים ל"הרבה" בחיים, (ואין זה משנה באיזה תחום, גם בתחום הרוחני) לעולם לא יוכלו להגיע לשלווה כי אם בחרו לעשות ברגע מסויים פעילות מסויימת, אולי כילו את זמנם לריק משום שלא בחרו בפעילות אחרת, ואם קנו מוצר שהוצע למכירה במבצע, אולי הפסידו הזדמנות לקנותו יותר בזול במקום אחר, וכו'.....
כך קורה גם לגבי זוגיות. ככל שיש לנו יותר אפשרויות מפגש, בדיקה, ניסוי ותהיה אנו נהיים מבולבלים ונבוכים יותר ומרגישים שתמיד הפסדנו משהו. אומנם זה נכון שתמיד מפסידים משהו, אך הרגשה זו מוחשית וכואבת הרבה יותר כאשר הינך מודע לכל האפשרויות האחרות והן פרושות לפניך באופן נגיש.
זאת ועוד, העימות הפנימי שמתחולל בתוכנו כתוצאה מאפשרויות הבחירה הרבות לפעמים חריף דיו כדי לשתק אותנו, ואנו מוצאים את עצמנו בתחומי בחירת בן זוג, בחירת מקצוע, בחירת מוצר לקניה, או אפילו בחירת יעד לטיול בתחושה חריפה של תסכול, וחוסר שביעות רצון, בלי קשר לסוג הבחירה שעשינו.


כשם שאנשים חשים חרטה על הזדמנויות שדחו, כך הם חשים צער על האפשרות שבחרו. אחד הגורמים לכך הוא שכאשר אנו מחליטים החלטות, חווים תוצאות, ומגלים שהן אינן עומדות בציפיות שלנו אנחנו מתחילים להאשים את עצמנו, ורואים בתוצאות מאכזבות כשלון אישי שהיה אפשר וצריך להמנע ממנו אילו רק בחרנו בחירה טובה יותר….
אין ספק שהחברה ככלל, ואנחנו כפרט נצא נשכרים... אם תשקול מחדש את סגידתה לבחירה.
ככל שאנחנו מגבילים יותר את האפשרויות העומדות בפנינו, כך אנחנו מקטינים את הצער החרטה והתסכול שיהיו מנת חלקינו בהקשר לזה.
המושג "הכי טוב" הוא מושג חמקמק. עלינו ללמד את עצמנו, שלעולם לא נוכל להשיג את "הכי טוב" באופן אובייקטיבי, אבל תמיד נוכל להתייחס למה שיש לנו כ"הכי טוב". זה מזכיר את הפתגם החכם שאומר: " למה אין לי את מה שאני רוצה? כי אני לא רוצה את מה שיש לי…."
  

תגובות

מרכז ינר

סניף ירושלים: בית הדפוס 30
טלפון: 02-6321600
סניף מרכז: ברוך הירש 14
טלפון: 03-7160130