לא בכוח – במוח
ניהול כלכלת המשפחה בעזרת שיטת הקינסיולוגיה החינוכית ותרגילי מוח
מרסיה בריר M.Ed. מורה מוסמכת לתרגילי מוח-®Brain Gymוקינסיולוגיה חינוכית.
מנחה קבוצות ויחידים. marciabarir@gmail.com אתר: http://2b4ucenter.blogspot.co.il
פתיח:
המשפט המוכר "אמא... אבא... אני רוצה... תקנו לי" מוכר להורים רבים וגורם, לעיתים, לתחושה לא נעימה. הרי הבטחנו לעצמנו שניתן הכל לילדינו, ומצד שני, האפשרות הכלכלית מוגבלת. שיתוף כל בני המשפחה בתכנון ויישום התקציב המשפחתי יכול להיעשות בדרך ייחודית, מקורית ומהנה תוך שילוב תרגילי תנועה עדינים לשחרור מתחים. נעצור לרגע, ננשום, נבחן ונארגן מחדש את הפרטים, ונצא לדרך חדשה ובריאה יותר בכל התחומים.
פירוש המילה קינסיולוגיה הוא - תורת הגוף בתנועה. זו שיטת עבודה ייחודית, המבוססת על תרגילי תנועה עדינים לביצוע, המאפשריםשחרור ממתחים ומפחדיםתוך שיפור התקשורת בין המוח, הגוף והרגש, כך שנצליח לחשוב ולפעול במיטבינו. השיטה הינה בעלת אופי חינוכי וניתן לתרגל אותה באופן עצמאי בכל מקום וזמן. ננסה לבחון כיצד ניתן ליישם את עקרונות השיטה בתחום כלכלת המשפחה.
הצעד הראשון- לגימת מים. זהו התרגיל הראשון שעושים לפני כל צעד חדש. מים הם חיים, מכניסים תנועה חדשה לגוף ומפיגים מתחים.
הצעד השני– הגדרת המטרה. בני הזוג עורכים שיחה מקדימה ומסכמים ביניהם את המטרה והתוצאה – תכנון התקציב המשפחתי לחודש הקרוב.
שיתוף כל בני המשפחה יגביר את המודעות לנושא, יגרום לכולם לקחת אחריות ולשמור על מסגרת התקציב שנקבע.
בשיטת הקינסיולוגיה החינוכית ותרגילי מוח, הגדרת מטרה היא אחד השלבים החשובים של תהליך מובנה בן חמישה שלבים, שנקרא "תהליך האיזון". במהלכו, משחררים מתחים ופחדים ע"י ביצוע של תרגילי תנועה עדינים המתאימים למטרה– תרגילי מוח Brain Gym.
להגדרת מטרה נשתמש בארבעה קריטריונים:
"ח.פ.צ. חיים למטרה" (PACE=positive; active; clear; energetic)
ח - חיובית: על המטרה להיות מנוסחת באופן חיובי ובזמן הווה
פ - פעילה: על המטרה להניע לפעולה ולהיות ברת השגה
צ – צלולה: על המטרה להיות מנוסחת באופן צלול וברור
חיים - אנרגטית: על המטרה להיות מלהיבה ומלאת חיים.
נבחן אם המטרה שנקבעה עונה על ארבעת הקריטריונים - ככל שנדייק במילים המטרה תהיה ברורה וברת השגה.
בשלב הבא נשחרר מתח בעזרת תרגיל תנועה עדין בשיטת תרגילי מוח, הנקרא "נקודות חיוביות":
· שתו לגימת מים
· הניחו את קצות האצבעות על המצח מעל הגבות
· מתחו את העור לשני הצדדים בעדינות
· החזיקו אותן שם כדקה בזמן שאתם חושבים על המטרה או מדברים עליה. אפשר לעצום עיניים ולנשום...
תרגיל "נקודות חיוביות" משחרר מתח, מרגיע ומאפשר להמשיך לצעד הבא.
הצעד השלישיהוא "שולחן עגול"- קיום הפגישה המשפחתית. במהלך השיחה יש להסביר מושגים כמו תקציב, תכנון תקציב משפחתי, תמחור, השוואת מחירים, חריגה ועוד, תוך התחשבות בגילאי הילדים ובצרכיהם. קיום השיחה תביא לביטוי ערכים של כבוד הדדי, לקיחת אחריות, דוגמה אישית, שיתוף פעולה, שמירה על תקציב משפחתי, עזרה הדדית, ועוד.
נתחיל את המפגש בשתיית מים להפגת מתחים ולהצלחת המפגש, ונבצע תרגיל תנועה עדין שנקרא "האוזניות" - תרגיל המעורר וממקד את מנגנון הקשב והשמיעה שלנו: עסו בעדינות את אפרכסת האוזניים, כלפי חוץ, שלוש פעמים, מלמעלה עד למטה. יש לנשום במהלך התרגיל.
תרגיל נוסף לשחרור מתח לקראת ביצוע המשימה, הוא קפיצה בחבל. זהו תרגיל מצוין לשחרור מתח כשרוצים לתכנן תכנית פעולה.
במהלך השיחה כל אחד מבני המשפחה מציג את הצרכים שלו לחודש. בהמשך, יש לבדוק מחירים ולעשות סדר עדיפויות. חשוב שהמשימה תיעשה ברוגע ובהנאה. אפשר להכין מראש דף עם משפטים או עם תמונות כמו: "הייתי רוצה לנסוע ל..., הייתי רוצה ללכת לחוג..., התפקיד/ים שלי בבית הוא/הם... ועוד. סיכום הפעילויות האישיות של כל אחד מבני המשפחה, הן הבסיס לתכנית הפעילויות המשפחתיות ושל מסגרת התקציב מבלי לחרוג ממה שנקבע. לאחר התכנון אפשר להכין פלקט משותף עם הפעילויות המשפחתיות, לקשט אותו ולתלות אותו במקום בולט בבית.
צעד רביעי– חגיגה ועיגון
זהו השלב האחרון של "תהליך האיזון", בו בני המשפחה חוגגים את השינוי ומעגנים בגוף את חווית ההצלחה:
· אמרו את משפט המטרה בזמן הווה
· עשו תנועה שתזכיר לתודעה לאן רוצים להגיע.
לדוגמה: תנו ידיים ואמרו בקול וביחד את המטרה "אנחנו מתכננים ביחד וברוגע את התקציב המשפחתי לחודש הקרוב". אפשר לקפוץ, לשיר, למחוא כפיים - וזוהי תנועת העיגון.
מאחר והגוף הפיזי שלנו זוכר הכל, כשאנו מבצעים תנועת עיגון, אנחנו מאותתים לתודעה להזכיר לנו את החוויה הנעימה שחווינו. בכל פעם שנסתכל על לוח הפעילויות המשפחתיות, נעשה את תנועת העיגון ונחוש בגוף את התחושה הנעימה שחווינו במהלך העבודה המשפחתית המשותפת.
לסיכום, הֶרְגֵּל הוא הזדמנות ללמידה ולעשייה שונה. בעזרת כלים פרקטיים ותרגילי תנועה עדינים בשיטת הקינסיולוגיה החינוכית ותרגילי מוח, אפשר, בארבעה צעדים, להכניס הֶרְגֵּל חדש וליישמו בקרב כל בני המשפחה, כאשר כל המהלך נעשה ברוגע ובהנאה לטובת כל הנוכחים. נסו ותווכחו. בהצלחה!