סוכרת סוג 1 פוגעת בכל רבדי האוכלוסייה, בכל קבוצות הגיל - מינקות ועד בגרות מאוחרת וללא אבחנה סוציו אקונומית או מגזרית.
אבחון סוכרת נעורים (סוכרת מסוג 1)
שלב האבחון:
משלב האבחון ולאורך כל מעגל החיים, הטיפול בסוכרת דורש טיפול רב מקצועי. האחות תדריך על אופן הזרקת אינסולין וניטור הסוכר, ותסביר כיצד לזהות ולטפל בתנודות ושינויים בערכי הסוכר כמו מצבי היפוגליקמיה- סוכר נמוך והיפרגליקמיה- סוכר גבוה. הדיאטנית תצייד בכל המידע המשמעותי הקשור להרגלי התזונה ולהשפעתם על הטיפול, ותבנה את הדרך המתאימה ביותר ליישום המלצות בתחום זה. הרופא ילווה צעד אחר צעד את הטיפול ויתאים אותו לצרכי המטופל. העובדת הסוציאלית תלווה את המאובחנים ומשפחותיהם בהתמודדות היומיומית עם המחלה הכרונית. בנוסף לליווי רגשי מסייעת העו"סית במיצוי זכויות לסוכרתיים במערכות החינוך, קופות החולים, ביטוח לאומי ועוד.
התארגנות בבית:
חיים עם סוכרת דורשים הסתגלות והתארגנות במספר מישורים. עם האבחון, לאחר השלבים הראשוניים להדרכה הרב מערכתית בטיפול בסוכרת על ידי צוות המרפאה, דרושים לעיתים שינויים משמעותיים בהרגלי החיים בתוך הבית, הנוגעים לכל בני המשפחה. הטיפול בסוכרת דורש טיפול תרופתי ותזונתי ומתייחס להרגלי פעילות גופנית, ולכן חשוב שהסביבה הביתית תותאם באופן הדרגתי ובשיתוף כל בני הבית. בהיבט התזונתי, הרגלי תזונה נכונה חשובים לכלל האוכלוסייה, אך בעיקר למאובחנים עם סוכרת. הדרכה תזונתית תוכל להיטיב עם המשפחה בכללותה. מעבר לכך, השותפות של כל בני המשפחה מעצימה את התמיכה והקבלה.
התארגנות בסביבה- שיתוף משפחה וחברים
חשוב שכל מאובחן ימצא את הסביבה התומכת המתאימה לו וישתף אותה בתהליך ההסתגלות והקבלה. שיתוף והדרכת אנשים משמעותיים נוספים מאפשר טיפול מיטבי בשגרת היומיום ובמטרה החשובה לחזור לכל המסגרות אשר קדמו לאבחון: לימודים, עבודה וכו'. מעגלי השיתוף הם רבים ומגוונים וישנם גורמים המשפיעים על הרצון והיכולת לשתף. מומלץ לפנות לגורמים מטפלים מלווים או לכל גורם בקהילה בעל משמעות למאובחן ולמשפחתו כדי לסייע ולקהל על תקופת ההסתגלות.
הכירו את זכויותיכם:
- מרגע האבחון חשוב להגדיר את הסוכרתי במערכות קופות החולים בקוד חולה כרוני. החשיבות בהכרה כחולה כרוני הוא משמעותית על מנת שהתשלומים עבור התרופות והציוד הרפואי הכלולים בסל לא יעברו את התקרה שנקבעה עבור חולים כרוניים בקופות חולים.
- בביטוח לאומי, ניתן להגיש גמלה לילד סוכרתי כנכה בשיעור של עד 50% לילדים עד גיל 10 או בשנה הראשונה למחלה. אחרי גיל 18, הזכאות בביטוח לאומי היא בשיקום מקצועי דרך בקשה לקצבת נכות.
- ילדים במערכת החינוך במסגרת חוק חינוך חובה זכאים לסייעת עד להגיעם לגיל 10. את הבקשה מגישים דרך אגף החינוך ברשות המקומית בצירוף למסמכי המרפאה המטפלת.
מידע וטפסים רלוונטיים ניתן לקבל מעו"סית המרפאה וממשרדי האגודה לסוכרת נעורים (סוג 1) בישראל.
האגודה לסוכרת נעורים (סוג 1) בישראל נוסדה כעמותה ב- 1983, על ידי הורים לילדים חולי סוכרת והינה השלוחה הישראלית של הארגון הבינלאומי JDRF (Juvenile Diabetes Research Foundation) שחרת על דגלו קידום מחקרים לשיפור איכות חיי הסוכרתיים ומניעת סיבוכי המחלה. האגודה בארץ ממקדת את פעילותה, בנוסף, בהבטחת איכות הטיפול המיטבי בסוכרתי וקידום זכויותיו. זאת,בין השאר, ע"י הנגשת טכנולוגיות רפואיות מתקדמות והשקעה בפעילויות הסברה ותמיכה.
חשוב לדעת!
סוכרת מסוג 1 מתפתחת בדרך כלל זמן רב לפני שהיא מתגלה. על כן חשוב לגלות ערנות לתסמיניה הראשוניים אשר מסייעים לגילויה המוקדם:
- צמא קיצוני
- השתנה דחופה
- עור יבש
- תחושת רעב או ירידה במשקל
- ראייה מטושטשת
- עייפות ותשישות