בנין עדי עד. | מרכז י.נ.ר ללימודי נישואין ומשפחה
מרכז י.נ.ר

בנין עדי עד.

כניסה למשתמשים 05/05/2025 ז' אייר תשפ"ה

פרופ' עמי שקד

בנין עדי עד.

11.01.2003

מאת:ד"ר עמי שקד

אחד ממאפייניו העיקריים של קשר נישואין יציב ומתפקד הוא שבני הזוג לא מקבלים אותו כברור מאליו, אלא דואגים לפתחו ולטפחו בקביעות. קשר נישואין, גם אם הוא טוב מספיק, דורש הזנה וטיפוח מתמידים, שאם לא כן יקמול. ממש כמו פרח הדורש דאגה ומסירות קבועה ומתמשכת בגידולו.

נהוג לאחל לזוג שנישא, וגם קודם לכן במסיבת האירוסין, שיזכו וחיי הנישואין שלהם יהיו "בנין עדי עד" (הלקוח מסדר ברכות האירוסין). יש בה בברכה זו התבוננות וכוונה עמוקה באשר לאופי ולהתפתחות קשר הנישואין. ניתן ללמוד מברכה זו כי קשר זה איננו מגיע לידנו כדבר מוכן, אליו נכנסים אל המוגמר, כאל אירוע "אינסטנט" וחד פעמי, אלא יש לבנות, לפתח ולטפח את קשר הנישואין בבחינת "עדי עד", באופן תמידי וקבוע. אל להם לבני הזוג לקבל את מושג הנישואין כברור מאליו, אלא עליהם לראות בברית הנישואין בסיס עליו יפתחו ויטפחו את הקשר ללא הפסקה וללא לאות.

קשר הנישואין איננו מהות סטאטית, עומדת וקבועה, אלא תהליך של זרימה, התחדשות, התפתחות ותנועה מתמדת קדימה. אלה המקבלים את הנישואין כדבר "שלם" מלכתחילה עלולים להיכנס למין רגיעות ושאננות שיש בהן פסיביות ואי-עשייה. אלא המבינים כי השלמות בקשר הנישואין הנה פוטנציאל שיש לממשו, יגשימו שלמות זו בעשייה מתמדת; כזהו קשר של "בנין עדי עד" שאינו שוקט על שמריו.

בעניין זה שמעתי פעם על אברך שזה עתה נישא אשר שאל את רבו עד מתי הוא, החתן, נמשל למלך. השיב לו הרב בתבונה רבה: כל זמן שתראה באשתך מלכה ותתנהג כלפיה בהתאם, אתה תהיה משול למלך. הבעל קובע את קווי המתאר האישיים שלו, והיחס כלפיו ע"פ הדרך בה הוא מתנהג כלפי רעייתו, "כמים הפנים לפנים כן לב האדם לאדם" (משלי ). גם כאן רואים ביטוי ברור למהות הדינמית, המתפתחת והמשתנה .של קשר הנישואין זוהי התפתחות שאין לה שיעור. הפסקת ההשקעה בטיפוח והתחדשות הנישואין תביא לתחושת עצירה שמשמעותה מחנק, סתימה ונסיגה אחורה.

חז"ל אמרו "עשה לך רב וקנה לך חבר" (פרקי אבות). חבר צריך לקנות בעשייה מתמדת של מעשים מקרבים, אוהבים ותומכים. "חבר" לא מגיע "מוכן להפעלה" עפ"י רצונות ושאיפות. יש צורך להשקיע בהתמדה ובמעשים מקרבים על מנת להגיע לדרגה גבוהה של "ביחד" המבוסס על אחווה ורעות. מאחר והחברות החשובה והמשמעותית שיש לו לאדם היא זו שהוא מפתח עם אשתו, הרי שלא כל שכן שחברות זו היא "נקנית", נרכשת דרך התפתחות והתמסרות לתהליך מתמשך של נתינה והתקרבות. צריך להשקיע בהתמדה על מנת לרכוש סטטוס של אחווה ורעות בקשר הנישואין. בני הזוג מתפתחים ליחידה מלוכדת, חזקה ויציבה דרך השקעה מתמדת זו בזה, זה בזו, ושניהם גם יחד בזוגיותם. 

 

תגובות

מרכז ינר

סניף ירושלים: בית הדפוס 30
טלפון: 02-6321600
סניף מרכז: ברוך הירש 14
טלפון: 03-7160130