חיי נישואין לשם מה?
מאת: לוי שלמה
ראשית אנו צריכים להבין שזה רצון ה' ככתוב בבראשית: "ויאמר ה' אלוקים לא טוב היות האדם לבדו אעשה לו עזר כנגדו" ועוד נאמר: "על כן יעזוב איש את אביו ואת אמו ודבק באשתו והיו לבשר אחד".
ומבואר בספר החינוך שסיבת מצווה זו כדי שיהא העולם מיושב ככתוב "לא תהו בראה"- לשבת יצרה והיא מצווה גדולה שבסיבתה מתקיימות כל המצוות שבעולם כי לבני האדם ניתנו ולא למלאכי השרת ואם אין אנשים אין קיום מצוות בעולם. ועוד שהקב"ה רוצה להטיב עם האדם שכל זמנו יהא עסוק במצוות לכן נתן לו אישה שיעשה בכל עת חסדים ידאג לה למלבושים נאים, לאוכל, לפרנסה ואומרים חז"ל שעיקר מצוות חסד היא כלפי בן הזוג והיא סיבה להשראת השכינה בזה העולם כמו שאמרו חז"ל: "איש ואישה זכו שכינה בניהם לא זכו אש אוכלתם" ורמזו בזה שאם נסיר את ה-י' מהאיש ואת ה-ה' מהאישה הופכים שניהם להיות אש. וגם ראינו בבית המקדש שעיקר השראת השכינה בו היה ע"י השלום והשמחה שיש בין איש לאשתו כמו שראה בלעם בנבואתו שאין פתחיהם מכוונים אחד לשני והכוונה בזה שכל אחד מחובר לאשתו ואינו מציץ בביתו של האחר ע"י כך שורה השכינה בישראל. שיא הקדושה בבית המקדש – קודש הקודשים על גבי ארון הברית היתה דמות זכר ונקבה שפניהם אחד כלפי השני- שכביכול אהבת הקב"ה לישראל היא כאהבת איש לאשתו. וע"י הכרת הטוב שהאדם מרגיש כלפי בת זוגתו זוכה גם להידבק בה כמו שנאמר: "מצא האישה מצא טוב" ויפק רצון מה', ולהיפך אם אין באדם הכרת הטוב כלפי בת זוגתו יכול להגיע גם לכפור בטובת הקב"ה כמו שאמרו חז"ל "כל הכופר בטובתו של חברו כאילו כופר בטובתו של מקום".
ואילו היה נותן לו הקב"ה לאדם את כל צרכיו מראש הוא לא היה מתקשה לשום דבר חוצה לו, לא לבן זוגו, ואף לא ליוצרו. האישה נבראה מהצלע- שמורה על הפנימיות ועל כן היא ריגשית מאד עד שכל פגיעה בה קשה מאד לפייסה, כמו שאמרו חז"ל אישה אינה מקבלת פיוס- וגם אם היא תתפייס עדיין יכולה להזכיר זאת לבעל גם אם עברו שנים רבות ואילו הבעל שכלי יותר וההבדל הגדול הזה בניהם מחייב את כל אחד מהם לשנות את עצמו ולהרגיש את זולתו ומתוך כך הופך האדם את האנוכיות שבו לאנושיות- ובכך זוכים האיש והאישה להשרות את השכינה בניהם.