כלה וחמותה | מרכז י.נ.ר ללימודי נישואין ומשפחה
מרכז י.נ.ר

כלה וחמותה

כניסה למשתמשים 04/05/2025 ו' אייר תשפ"ה

הרב שמחה כהן

כלה וחמותה

22.06.2003

מאת:הרב שמחה כהן


הקשר שבין כלה לחמותה מלווה כלות רבות בדרכן לחופה, לא רק בחברה היהודית אלא אף באומות העולם והוא מפרנס גם את העיתונות בקטעי הומור. על קשיים אלה אנו לומדים במסכת יבמות דף קי"ז ויש לקשר הלא חביב שביניהם השלכות הלכתיות. אך לא נוכל להתעלם מכך שבמשפחות רבות מערכת הקשר שבין כלה לחמותה הוא חזק מאוד ולעיתים הוא הדוק יותר מאשר יש לאם עם בנה. קשר מפורסם ומעורר השתאות בין כלה לחמותה מוצא את ביטוי המופלא בסוף מגילת רות כאשר נשים אומרות לנעמי (ד' טו): "והיה לך למשיב נפש ולכלכל את שבתך, כי כלתך אשר אהבתך ילדתו, אשר היא טובה לך משבע בנים".
מחקרים שנעשו על היחסים בין כלה לחמותה, מצביעים שהקשיים ביניהם מתגלים – ברמות שונות- רק אצל כרבע מהמשפחות, והדבר מלמד כי התופעה אינה מחוייבת המציאות.


לעיתים תנאי הסביבה והמגורים, הם אלה שמחדדים את חילוקי הדעות שביניהן. לדבר יש ביטוי בספר 'שאלת יעב"ץ' של הרב יעקב עמדין זצ"ל שבו כתב: "וגם שנאת החמות לכלתה, אף על גב שהוא מצוי, מכל מקום נראה כי עיקרו אינו מצוי אלא בדרות יחד שהקטטה רגילה… ואם אינן גרות יחד, אינו דבר החייב בהחלט.
קשיי הקשר בין בני- אדם בדומה לקשיים שבין הכלה לחמותה מצויים בין אנשים גם במסגרות חברתיות, כלכליות ופוליטיות, כיון שבני- אדם מצד טבעם האנושי מצויים בתחרות זה עם זה. אלא שבעוד שבכל מסגרת, אנשים מקבלים את היריבות כמובנת, ואינם רואים בה דבר חריג, תחרות בתחום המשפחה בולטת וניכרת. כיון שקיימת צפייה שהידידות בין בני הבית תהיה טובה מקשרים אנושיים במסגרות אחרות, והתוצאות הנראות שהמצב גרוע יותר.

הקשר שבין אישה לבעלה כיוצר קשיים.

מה מוביל את הכלה לפתח מתח וחששות מפני חמותה?
בורא עולם שזר ברגשותיה של האישה הנשואה רצון עז ליצור קשר מהותי עם בעלה. חשוב לה לשאת חן בעיניו, היא זקוקה לתמיכתו ולמחמאותיו. כאשר היא בוחנת בגד, אחד השיקולים המוליכים אותה בבחירת הבגד, האם הוא ימצא חן בעיני בעלה.
יותר מכל אדם אחר היא עלולה להיפגע ממילותיו הלא חיוביים כלפיה. היא זקוקה שיסכים עם מצוקותיה ושיהיה לו עניין לשוחח עמה.
זו זיקה מופלאה ששזר הבורא ברגשות האישה כלפי בעלה, מערכת רגשית של קשר ותלות חיובית. בלעדי תלות זו לא סביר שנשים היו מעונינות להינשא ולקחת על עצמן את עול המשפחה. צורך רגשי זה הוא הגורם לאישה לשאוף שבעלה יהיה קשור אליה ורק אליה.
לכן היא אינה רגועה כאשר לבעלה יש קשר קרוב למשהו אחר- זה יכול להיות חבר קרוב מאוד, שהוא חולק עימו את רגשותיו. פעמים בנישואין שניים, קשה לאישה להשלים עם קשריו של בעלה עם ילדיו מנישואיו הראשונים. קשה לה גם להשלים עם עיסוק או תחביב שכובש את ליבו. כך גם היא אינה מרגישה בנוח באהבת בעלה לאמו.
ההכבדה הרגשית יכולה להתפתח ברגשותיה של אישה, גם אם בעלה אינו 'משדר' מצידו חברות עמוקה לידידו הטוב, או אהבה מיוחדת לאמו, אך החבר הטוב משדר אהבה לבעלה, או אמו משדרת תלות רגשית עמוקה לבנה. אע"פ שבעלה אינו מזוהה כקשור אליה, אינו מרבה להתקשר אליה, אינו מספר בשבחה. אעפ"כ הרעיה חשה בזיקה שביניהם, וזה נדמה לה כחתירה תחת החיבור המשפחתי המושלם של הבית שהיא בונה עם בעלה.
את אי הנוחות הרגשית הזאת אם כי במינון נמוך יותר, אנו מזהים גם בתחושותיו של הגבר, כלפי קשריה ההדוקים של רעיתו, לאמה, לעבודתה או לחברותיה. בקשרים האלה הוא רואה תופעה המפחיתה את דביקותה של רעיתו בו, המחלישה את המחוייבות הרגשית של האישה לבית ואליו עצמו.
בכתבה הבאה בע"ה על הקשיים הנפשיים של הכלה ביחס לחמותה

תגובות

מרכז ינר

סניף ירושלים: בית הדפוס 30
טלפון: 02-6321600
סניף מרכז: ברוך הירש 14
טלפון: 03-7160130