אושר לחיים | מרכז י.נ.ר ללימודי נישואין ומשפחה
מרכז י.נ.ר

אושר לחיים

כניסה למשתמשים 03/05/2025 ה' אייר תשפ"ה

מו"צ הרב אליהו בן סימון

אושר לחיים

22.02.2010

הפסיכולוגיה החיובית או בשמה האחר הפסיכולוגיה של האושר, הינו זרם חדש ההולך ותופס תאוצה בתחום רפואת הנפש. מגמתו של זרם זה היא להסיט את מוקד התעניינותה של הפסיכולוגיה מהטיפול במחלות נפש תוך התחקות אחרי העבר, להתמקדות בהווה, וממקום חיובי יותר, לשאוף לחיים מאושרים.

אנו נוטים להתייחס אל האושר כאל מרכיב חמקמק למדי בחיים, משהו שמגיח מדי-פעם, במנות קצובות, לזמן קצר, ושוב נעלם. לעתים מבלבלים בינו לבין תחושות רגעיות של התעלות, רוחנית או גשמית.
ד"ר סליגמן המשמש כפרופסור לפסיכולוגיה באוניברסיטת פנסילבניה טוען שמחקרים רבים על אושר מראים שאפשר להעלות את רמתו ולקיימו ברמה גבוהה לאורך זמן. תנועת  "הפסיכולוגיה החיובית", אף מצביעה על הדרך שיש לעשות כדי לחיות ברמה הגבוהה ביותר של טווח האושר האישי. ואם לא די בכך, טוען סליגמן, הרי שמחקרים כבר הוכיחו כי לאנשים מאושרים יש הרגלי בריאות טובים יותר, לחץ-דם נמוך יותר ומערכת חיסונית חזקה יותר. הם גם מרוצים יותר מעבודתם ומתמודדים ביתר הצלחה עם אירועים לא נעימים.
את רמת האושר הרגעי, הוא מזכיר, אפשר להעלות באמצעים ארעיים כמו שוקולד, בדיחה טובה, מחמאה, פרחים או בגד חדש, אך האתגר האמיתי הוא העלאת רמת האושר לאורך זמן.
אחד המכשולים בדרך להשגת המטרה הזו, אומר ד"ר סליגמן, היא "השגרה ההדוניסטית", הגורמת לכולנו להסתגל מהר ובאופן בלתי נמנע לדברים טובים, על ידי הפיכתם למובנים מאליהם. לכן, כנראה, כוחם של מצבים משמחים לכאורה, כמו סיפוק בעבודה, יציבות כלכלית, מראה חיצוני טוב ואפילו בריאות גופנית, גורמים להפיכתנו למאושרים לאורך זמן מוגבל ביותר.

נישואין תורמים לאושר
מה בכל-זאת עשוי לתרום לאושר? "הנישואין", טוען ד"ר סליגמן, "קשורים קשר הדוק לאושר". הוא מצטט מחקרים אמריקאים שהוכיחו כי אנשים נשואים מדווחים על רמת אושר גבוהה באחוזים גבוהים הרבה יותר מרווקים, גרושים, פרודים ואלמנים. מעניין להביא בהקשר זה את אמרת חז"ל לפיה "השרוי בלא אשה שרוי בלא שמחה"
בניגוד למה שעשויים רבים מאיתנו לחשוב, דווקא בריאות, השכלה, אקלים, גזע ומין הם מרכיבים שנמצאים בקשר רופף למדי עם האושר. ועדיין, מחלה קשה בהחלט עלולה ליצור תחושת אומללות. אנשים בעלי אמונה וזיקה דתית, טוען ד"ר סליגמן, מאושרים יותר ממי שאינם וזאת בשל הטיפול בייאוש ביעילות עצומה, ומתוך נטיעת התקווה לעתיד שהיא מייצרת.

אחת ההפתעות שמספקים מחקריו של סליגמן היא ללא ספק קביעתם הנחרצת כי רובנו מעניקים חשיבות יתרה לעבר. זאת בניגוד לגישתו הרואה בעבר חלק ממהותו של האדם אך בוודאי לא הגורם לחיים מאושרים או אומללים. סליגמן כותב בספרו "אושר אמיתי": "לטראומות קשות בילדות עלולה להיות השפעה מסוימת על האישיות בשנות הבגרות", הוא כותב, "אך השפעה שבקושי ניתן לאתרה. אירועים רעים בילדות אינם שולטים בבעיות בבגרות. תוצאות מחקרים שבחנו את הסוגיה לא מספקות הצדקה שבעזרתה תוכלו להאשים את האירועים בילדותכם לגבי דברים שקורים לכם בבגרותכם – דיכאון, חרדה, כשלון הנישואים, אבטלה, תוקפנות כלפי ילדכם, אלכוהוליזם או כעס".

רוצים שהחיים ייראו חיוביים יותר?

דר' טל בן שחר, אחד החלוצים הגדולים והמצליחים בתחום הפסיכולוגיה החיובית מעניק שישה שיעורים מקוצרים לחיים, אבל מבהיר: זה רק קצה הקרחון של תהליך רציני ומעמיק:

שיעור 1:  האושר שלנו מושפע בעיקר מדרך החשיבה וההסתכלות שלנו, להוציא מצבים קיצוניים. תחושות הסיפוק ושביעות הרצון שלנו מושפעות ממה שאנחנו בוחרים להתמקד בו ומהפרשנות שאנחנו נותנים למה שקורה סביבנו. למשל: האם אנחנו רואים את החצי המלא או את החצי הריק של הכוס?

שיעור 2: הרשו לעצמכם להיות אנושיים. רגשות כמו פחד, עצבות או חרדה הם רגשות אנושיים וטבעיים. כשאנחנו מקבלים אותם ומרשים לעצמנו לחוות אותם, קל לנו יותר להתמודד איתם.

שיעור 3: האושר נמצא במפגש שבין הנאה ומשמעות. בבית ובעבודה, נסו לעסוק בפעילויות שהן גם חשובות וגם מהנות. אם זה לא אפשרי, צרו לעצמכם "מוקדי אושר" – רגעים במהלך השבוע שמהם אתם שואבים הנאה וסיפוק. מחקרים מראים ששעה או שעתיים של חוויה מהנה יכולות להשפיע על איכותו של יום שלם ואפילו של שבוע. 

 שיעור 4: עשו לכם חיים פשוטים יותר. בדרך כלל אנחנו עסוקים בניסיון לדחוס עוד ועוד פעילויות בכמה שפחות זמן. כשאנחנו מנסים להספיק יותר מדי, אנחנו מתפשרים על האושר שלנו. לדעת להגיד 'לא' לאחרים, זה לעתים קרובות לדעת להגיד 'כן' לעצמך.

שיעור 5: זכרו את הקשר בין גוף לנפש. מה שאנחנו עושים ולא עושים עם הגוף שלנו משפיע גם על הנפש. הרגלים קבועים ובריאים של התעמלות, שינה ואכילה תורמים גם לבריאות הפיזית וגם לבריאות הנפשית.

שיעור 6: הכירו תודה על מה שיש לכם. רוב הזמן אנחנו מתייחסים לחיינו כלדבר מובן מאליו. למדו להעריך את הדברים הנפלאים שיש בחיים - מאנשים ועד טבע וחיוך.

לסיכום נוכל לומר שהשאיפה האנושית לאושר, הינה שאיפה רציונאלית וברת השגה. כיום, בדור של שפע גשמי מחד אך צימאון לעומק, משמעות ורוחניות מאידך, אם ברצוננו להגיע לחיים של אושר עלינו להתחיל בשאיפה לכך, הצעד הבא הוא לימוד ותרגול. כמו בכל דבר, כמיהה ושאיפה בשילוב של לימוד ועבודה יניבו תוצאות חיוביות ורצויות.


 

 

 

 

 

תגובות

מרכז ינר

סניף ירושלים: בית הדפוס 30
טלפון: 02-6321600
סניף מרכז: ברוך הירש 14
טלפון: 03-7160130