היי
אני פרודה מבעלי עוד מעט שנתיים. התחלנו תהליכים בבית משפט לענייני משפחה.
בעלי עדיין לא הגיש בקשה לגט.
האם ייתכן שיהיה פירוק שיתוף והחלטה על מזונות ומשמורת. ללא גירושין?
אני מפחדת שישאיר אותי עגונה .
מה אני יכולה לעשות בלי לאבד את זכויותיי? (כמו כתובה למשל).
תביעת גירושין כעילה להפסד כתובה
שלום וברכה
שאלתך מורכבת משני חלקים. החלק שנוגע להליכים שמתקיימים בביהמ"ש למשפחה, שחלקם מבוססים על הדין העברי [ההלכה], כמו מזונות ומדור, וחלקם מבוססים על החוק יחסי ממון האזרחי שמכתיב את פירוק השיתוף, למרות שיש להלכה בפירוש מה לומר בעניין, אבל לצערנו מה שנותן את הטון בביהמ"ש, ובחלק מבתי הדין שכפופים לפסיקת בג"ץ, הוא החוק האזרחי.
בעניין מזונות ומדור, צדק קודמי, שכל עוד לא הוגשה תביעת גירושין מטעמך, או תביעת גירושין עם עילות מוצדקות בהלכה מטעם בעלך, אז זכאית לשלל זכויותיך לפי ההלכה, ובכלל זה מזונות מדור רפואה פדיון משבי ועוד ועוד כתקנת חז"ל.
תביעה לפירוק שיתוף, לפי התיקון לחוק, לא כפופה לקיומו של הליך גירושין, ואחד מבני הזוג יכול להגיש תביעה מעין זו, עוד קודם הגירושין.
יש סוג נוסף של תביעה, לפי סעיף 11 לחוק, תביעה לשמירת זכויות בנכסים, שבמהותו הינו הליך שמונע מהצד השני לבצע שינויים והברחת נכסים, אבל לא מחל הליך של פירוק שיתוף.
באשר לכתובה, תביעת כתובה יכולה להתבצע רק בביה"ד הרבני, משום שכתובה מעצם טיבה, הינה זכות ממונית על פי תקנת חז"ל שכפופה לפסיקת ביה"ד הדתי בלבד.
הכתובה מתחלקת לשני חלקים [בעצם לשלש, אבל החלק השלישי פחות רלבנטי]. כתובה ותוספת כתובה, כתובה זו עיקר כתובה שנקבעה לפי תקנת חז"ל על 200 זוז [דינר], שערכם נא בין כ 500 ש"ח לפי שיטת הרמב"ם, לכ' 4000 ש"ח לפי שיטת ר"ת והרא"ש. ותוספת כתובה, זה הסכום שמתחייב החתן תחת החופה. אצל בני עדות המזרח מקובל שהחתן מתחייב כפי רצונו ויכולתו, ואצל בני עדות אשכנז, יש סכום קבוע על סך 200 זקוקים כסף, שגם בהערכת שוויו יש דעות שונות בין הפוסקים.
למעשה, החלק המשמעותי יותר בכתובה היא התוספת. ובאשר לתוספת, יש מחלוקת בין הפוסקים הראשונים, האם אישה שכופה גירושין על בעלה, אפילו בעילה מוצדקת, זכאית לקבל את תוספת הכתובה. יש מן הפוסקים סוברים שההתחייבות של הבעל בתוספת כתובה כפופה לכך שהוא זה שיזום את הגירושין, ואל שהגירושין יכפו עליו. ויש פוסקים שסוברים שבכל מקרה הבעל צריך לשלם את הכתובה והתוספת.
ברם, כאשר האישה לא מבקשת לכפות על הבעל גירושין, אלא אדרבא, הבעל מבקש לכפות עלה אישה גירושין בגלל שהאשה עזבה אותו, במצב כזה יש דיון ארוך בין הפוסקים, ויש חילוקים באשר לנסיבות העזיבה. מבלי להיכנס לדיון המורכב בפוסקים נאמר באופן כללי, שכאשר האשה מואסת בבעלה ורוצה בכל מחיר בגירושין, אין היא זכאית לכתובה ותוספת כתובה. וכאשר האשה רוצה רק לצער את בעלה, אז זכות הכתובה נשמרת לה לאיזה זמן כמפורט בפוסקים.
אלו עיקרי הדברים, ויהי רצון שבעזרת ה' יהיו לך לעזר.