איזהו מכובד | מרכז י.נ.ר ללימודי נישואין ומשפחה
מרכז י.נ.ר

איזהו מכובד

כניסה למשתמשים 12/05/2025 י"ד אייר תשפ"ה

שולמית סנדרוביץ

איזהו מכובד

25.04.2010



כהורים, מחנכים וכילדים, כולנו מכירים בערכה החשוב של מצוות כיבוד הורים, אך מסתבר שעל מנת לקבל כבוד, עלינו קודם כל להעניק אותו, ולחנך, ראשית כל את עצמנו. על כבוד הבריות שמהווה תנאי חשוב לאיזהו מכובד – במאמר הבא.


כבוד מושתת על מערכת יחסים המכירה באדם כישות נפרדת עם השונות והמיוחדות ללא שיפוט וביקורת.  בכל אחד מאיתנו נטוע כוח הרצון שיעריכו אותו, יכבדו ויקבלו את המיוחד שבו. אחת המצוות הנעלות ביותר בתורה, המוזכרת בעשרת הדיברות, בתווך המחבר בין החיובים בין האדם למקום ובין אדם לחברו, היא מצוות כיבוד הורים. כה חשובה ויקרה מצווה זו עד שהקב"ה נקב שכרה במפורש "למען יאריכון ימיך ולמען ייטב לך." (דברים ה, טז). ואם בכך לא די, השווה הקב"ה כבוד ההורים לכבודו "בזמן שאדם מכבד את אביו ואת אמו מעלה אני עליהם כאילו דרתי ביניהם וכיבדוני".


אם נשאל, על מי מוטלת החובה לכבד? לכאורה פשוט וברור. על הבן לכבד את הוריו, על האישה את בעלה ועל הבעל את אשתו. אך במחשבה מעמיקה יותר, נכון שעל הילד לכבד את הוריו אך על ההורה מוטלת האחריות להיות ראוי לכבוד ילדו. על הבעל לכבד את אשתו ועל האישה את בעלה אך על כל אחד מהם בנפרד מוטלת החובה להיות ראוי לכבוד זה. חז"ל הגדירו יסוד מהותי וחשוב זה באמירה קצרה אך עמוקה וקולעת, בבחינת מעט המחזיק את המרובה: "איזהו מכובד – המכבד את הבריות" (אבות ד, א). כדי להיות מכובדים עלינו ראשית כל לכבד, וכך להיות ראויים לכבוד מזולתנו.


כולנו רוצים לקבל יחס של כבוד מילדינו, לא רק משום שאנחנו מוטרדים מנושא האגו הפרטי שלנו, ואף לא מתוך רצון לכוח או שליטה, אלא משום שכבוד להורים מהווה נדבך חשוב ביותר לנפשו המתפתחת של הילד. ילד שרוכש כבוד כלפי הוריו יוכל ביתר קלות להבין את משמעותה של הכרת התודה שכולנו חשים כלפי הקב''ה, שהיה שותף מלא עם ההורים בתהליך יצירתו של הילד. כבוד כלפי סמכות עליונה מהווה אבן יסוד חשובה לכבוד שמיים, שהיא הדרך בה היינו רוצים לחנך את ילדינו. בנוסף לכך, ילד היודע להתנהג בכבוד כלפי הזולת הוא ילד שנעים יותר לחיות במחיצתו.


כיצד נוכל לחנך את ילדינו להעניק יחס של כבוד כלפי ההורים?
ראשית, כבוד אצל הילדים צריך להתבטא מתוך גורם חיובי, כמו מאהבה ולא מפחד או מתוך כפיה כלשהי, שיכולים להביא ליראת כבוד זמנית ולא לתחושה עמוקה שתישאר בילד לאורך זמן. על הציפיות של ההורים מילדיהם צריכות להיות ריאליות ובמידה מתאימה. על מנת שילדים יפתחו יחס של כבוד, הם צריכים לראות דוגמא אישית מהוריהם ביחסיהם זה כלפי זה. על ההורים להסביר את משמעות מושג הכבוד לילדים ולהעביר מסרים הקשורים אליו. כמו כן גם הילדים זכאים לאותם זכויות, כבוד ושליטה בחייהם. אפשר ורצוי לגדל ילדים בלי לעשות להם דברים בניגוד לרצונם ובלי לגרום להם לעשות דברים שהם לא רוצים לעשות.


השיטה הרצויה ביותר היא להתחיל כבר מגיל מוקדם מאד. ילדים שכבר פיתחו לעצמם הרגל של דיבור מזלזל ומשפיל כלפי ההורים יתקשו ''להיגמל'' מכך ולסגל לעצמם דיבור בכבוד ובהערכה כלפי הוריהם ואלו הסובבים אותם. הרגילו את ילדיכם לעשות דברים שונים למענכם. למשל, להביא לכם כוס מים או לענות עבורכם לשיחות הטלפון. בדור שלנו, להורים יש נטייה להיות כל כך עסוקים בדאגה לילדיהם, עד שהילדים לפעמים שוכחים את המשמעות של עזרה להורים. עם זאת, למותר לציין, שעליכם להקפיד לדבר בנועם, לבקש בנימוס, ולא בגסות או תקיפות. זכרו שכל התנהגות שלנו תיושם ותחוקה על ידי ילדינו. כמו כן, הקפידו תמיד להראות את הערכתכם על העזרה שהגישו לכם.
בנוסף, כדי ליצור דיאלוג אמיתי עם הילדים, על ההורה לנסות ליצור מערכת אמון הדדית שאינה מושתתת רק על כבוד ושליטה, אלא גם על חברות אמיתית ושותפות למען השגתה של מטרה משותפת כלשהי, המעוגנת באהבה ללא תנאי.


מתוך כבוד להוריו יגיע הילד לכבוד בוראו ולכבוד סביבתו. ברמה החברתית, יחס של כבוד כלפי בעלי הסמכויות הוא חשוב וחיוני לשם בניית חברה מתוקנת ומסודרת. אם מקפידים לחנך את הילד לכבד את הוריו בתוך ביתו, נוכל מייד לראות כיצד הוא מצליח לקבל עליו את מרותם של המורים בבית הספר, את סמכותם של האחראים במקומות העבודה, ובעצם של כל בעל סמכות בחברה שסביבו. נזכור אם כן, את ערכו החיובי של הכבוד במשפחה, אך לא נשכח את חלקנו בעניין – על מנת להתכבד, עלינו ראשית לכבד.

 

תגובות

מרכז ינר

סניף ירושלים: בית הדפוס 30
טלפון: 02-6321600
סניף מרכז: ברוך הירש 14
טלפון: 03-7160130