ד"ר דוד מנקר, מרצה בסדנה "עמידות ללחצים" 050-4151495
כל משפחה שואפת ליצור בבית אווירה של נחת. אוירה זו יוצרת קירוב לבבות, מאפשרת לכל אחד מבני המשפחה לגלות ולהצמיח צדדים טובים של אישיותו ומקנה עמידות למצוקות בים הסוער של החיים. באותה מידה שאוירה של נחת רצויה קשה להשיג אותה, במיוחד בתקופתנו המלחיצה ביותר. בעוד שמידת לחץ סבירה היא מפתח ליעילות, תחושת לחץ מופרזת גורמת להפחתת הביצועים, הגדלת השחיקה, פיתוח מחלות ופוגעת בזוגיות וחינוך הילדים. מחקרים בתחום הרפואה, הפסיכולוגיה וההתנהגות הצליחו לפענח את מנגנון תגובת הלחץ אצל בני אדם ולפתח שיטות התמודדות יעילות קצרות מועד המסייעות לבלום את תגובת הלחץ ולמנוע את השפעתה השלילית על חיינו.
תחושת לחץ היא תוצאה של מנגנון הגנה קדום של הגוף העוזר לו להתמודד עם גורמי לחץ מוחשים המאיימים על קיומו. תגובת הלחץ היא מערכתית, מכוונת את הגוף ללחימה או לבריחה ומלווה בביטוי רגשות שליליים וצמצום תהליכי חשיבה. בעוד שלחץ כמנגנון הישרדותי הוא הכרחי לקיום האדם, לא ברור מדוע תגובת לחץ מתפתחת בנסיבות בלתי מסכנות חיים, כגון ביקורת, מבחנים, יחס לא הולם של אנשים ועוד. הרי שבמקרים אלה יש צורך בתגובה שקולה ומחושבת ופעמים רבות איפוק ממעשה.
ננסה להבין מה קורה במצב סכנה אמיתית: נתאר לעצמנו שני אנשים הנכנסים לחדר ומגלים בו נחש ארסי. אחד מהאנשים הוא אדם מהשורה והשני הוא לוכד נחשים מקצועי עם כל האביזרים הדרושים לכך. אצל שניהם מתרחשת הערכה שכלית ראשונית זהה: יש כאן אירוע - נחש מסוכן שהפך למצב של "דרישת חיים" הדורש התייחסות הולמת ושינוי התנהגות. ההבדל ביניהם יהיה בהערכה שכלית משנית: במהירות בזק נעשית סקירת "המשאבים הזמינים" להתמודדות עם הסכנה. במידה והמשאבים מספיקים כדי לספק את "דרישת החיים", כמו במקרה של לוכד הנחשים, בן האדם ירגיש תחושת" אתגר". במידה והמשאבים אינם מספקים להתמודדות, כמו במקרה של בן אדם רגיל, אז תתפתח "תגובת הלחץ", המלווה בעלית לחץ דם, עליה ברמת סוכר, התכווצות שרירים, ביטוי רגשות שליליים וכדומה.
תהליך זהה מתרחש במקרה של ביקורת בין בני זוג: אם דברי ביקורת של בת הזוג, לדוגמה, מתפרשים על ידי בעלה בתור "דרישת חיים" ואין לו משאבים זמינים לספק אותה, הוא ירגיש לחץ. אבל אם הבעל יבין שדברי אשתו הם דרישה נסתרת להזדהות איתה בצער והוא יהיה מסוגל להתמודד עם דרישה זו על ידי שישקף את צערה או יסייע לה בדרך זו או אחרת, אז תתעורר בו תחושת ה"אתגר". מחקרים גילו שהתייחסות לאירוע בתור אתגר גורמת לשיפור מיומנויות ההתמודדות ולשיפור המצב בריאותי.
לתחושת אתגר ניתן להגיע בשתי דרכים: על ידי הורדת סף דרישות החיים, כלומר הורדת המתח והאיום, או על ידי העשרת משאבי התמודדות זמינים שהם הכלים איתם נוכל להתמודד במצב לחץ. הורדת סף דרישת החיים יעשה על ידי שינוי מחשבתי: מחקרים גילו שפרשנות האירוע בשעת המעשה נעשית על ידי "מחשבות אוטומטיות"- מחשבות מהירות, בלתי מדויקות שבדרך כלל "מגזימות" בחומרת המצב. "מחשבות אוטומטיות" הן תוצאה של דפוסי חשיבה שנבנו בילדותנו ולא "התעדכנו" במהלך החיים. בפעמים רבות נגלה שפרשנות האירועים וצורת ההתבטאות הינן העתקת ההתנהגות של ההורים או של האנשים מהסביבה בה גדלנו והן אינן הולמות למצב הנוכחי שלנו. במצב כזה עלינו לשנות את ההתייחסות ל"מחשבות אוטומטיות" אלה ולא להישמע להן בזמן לחץ. פעמים רבות לאחר המעשה יתגלו פתרונות אפשריים לבעיה וחוסר הצדקה לתגובת הלחץ הגופנית.
במקרי סכנה בהם הגענו למסקנה ש"דרישת החיים" מוצדקת, עלינו להעשיר משאבי התמודדות זמינים. נתאר לעצמנו שילדנו הלך לאחד מחבריו ולא חזר בזמן. לא שאלנו למי הוא הלך ובנוסף אנו מגלים שאין לנו מספרי טלפון של חברים שלו. עד שלא נשיג אותם, ללא ספק, נרגיש לחץ. תחושה זו היה ניתן לחסוך, לו היינו הופכים ידיעה כללית שבמקרה הזה היא צורך ההורה לדעת איפה הילד נמצא, למשאב זמין שהוא רשימת טלפונים של חבריו של הילד. תהליך דומה יש לעשות בכל תחומי החיים. בתחום פרנסה, לסדר מקורות מחייה זמינים במידה שיש הוצאה בלתי צפויה. בתחום בריאות, לפתח הרגלי חיים בריאים שניתנים לקיום בפועל ולא ידיעה כללית על התועלת של אורח חיים בריא. בתחום הזוגיות וחינוך יש להצטייד באוצר ביטוים ותגובות המתאימים והמקובלים על הצד השני. משאבים בזוגיות נוצרים על ידי למידה של בן הזוג ותרגול או דיון משותף עם בני המשפחה הופך אותם לזמינים, כלומר ידיעת הזולת תוך היכרות עם מחשבותיו, השקפותיו, שאיפותיו וביטויי התנהגותו מתוך שיח והבנה משותפים יביאו להגדלת מאגר המשאבים שלנו ולהבנה הדדית במצבי לחץ. אחד הדברים המאפיינים זוגיות ומשפחה יציבים הוא עמידות גבוהה ללחצים. ניסיונות חיים רק יגבשו את המשפחה, יהדקו את הקשר בין בני הזוג עצמם ולבין הילדים. המיומנות להתייחס למצבי לחץ בתור אתגר מהווה תנאי בסיסי לכך. לא תמיד ניתן להוריד סף "דרישת חיים" של בני זוג אבל תמיד אפשר להעשיר "משאבי התמודדות זמינים" על ידי לימוד ותרגול. שינוים קטנים בתחום זה יביאו שיפור גדול באווירה הכללית ולתחושת סיפוק מתקשורת בתוך המשפחה.