היבט השקפתי על דילמה של ילדים בנישואין שניים כיצד לקרוא לבן/בת הזוג של ההורה הביולוגי? | מרכז י.נ.ר ללימודי נישואין ומשפחה
מרכז י.נ.ר

היבט השקפתי על דילמה של ילדים בנישואין שניים כיצד לקרוא לבן/בת הזוג של ההורה הביולוגי?

כניסה למשתמשים 12/05/2025 י"ד אייר תשפ"ה

B.A הרב חנוך חן גלזמן

היבט השקפתי על דילמה של ילדים בנישואין שניים כיצד לקרוא לבן/בת הזוג של ההורה הביולוגי?

30.05.2004


חזל" במסכת קידושין(דף ל' ע"ב) אומרים שהשוה הכתוב את כבוד ההורים לכבוד הקב"ה.
לפי דבריהם מבאר הרמב"ן (שמות כ' י"ב) שאביו הביולוגי של האדם הוא אביו האחרון בשרשרת אבותיו והקב"ה הוא האב הראשון- אבי האנושות כולה. כבוד אב ואם נלמד איפה מכבוד הקב"ה וניתן לראות זאת במבנה המצוות בעשרת הדיברות:
א. צווי להאמין במציאות השם ולהודות בכך.
ב. צווי לא לעבוד אלוהים אחרים ח"ו.
ג. לא לשאת שם השם לשוא ולשקר אלא לכבד וליקר שמו.
בדיוק באותו אופן חייבים אנו בכבוד ההורים.
א. להודות בכך שהם אבינו ואמנו.
ב.  אין אב ואם אחרים זולתם.
ג.   ניקר שמם ונכבדם בכל הראוי.
 על עניינים אלו נוספו עניינים השייכים להורים דוקא: מאכיל ומשקה, מלביש ומכסה, מכניס ומוציא. זוהי תמצית מצוות כיבוד הורים הנלמדת מכבוד ה'.
לאור דברי הרמב"ן הורה לי האדמו"ר מאמשינוב שליט"א להדריך בני זוג העומדים להינשא בזיווג שני ולשניהם ילדים מנישואין קודמים שחייבים הם לחנך את הילדים להכיר בהוריהם הביולוגיים שהם אכן אביהם ואמם ולידעם שאין תחליף להורים ביולוגיים ומצווים הם לכבדם.
לעיתים מנסים בני הזוג הנשואים בזיווג שני להיות ממש אב או אם לילדי בני זוגם. דורשים הם להיקרא אבא או אמא ולהיות מוכרים על ידם כאב ואם לכל דבר וענין .
הדבר עלול ליצור קשיים רגשיים אצל הילדים. הם עשויים להרגיש בוגדים באב ואם שאינם חיים במחיצתם, או בוגדים בזכרם של אב ואם אהובים שנפטרו טרם עת והדבר יצור מתח רב בחיי השגרה הביתית וניכור וחיץ בין בני הזוג העכשווי.


דרישה זו מנוגדת לתפיסת הרמב"ן את חיוב מצוות כיבוד אב ואם. אדרבא בני הזוג שנישאו בזיווג שני צריכים לחנך את הילדים הגדלים ומתחנכים בביתם לכבד את הוריהם הביולוגיים במצוות ה' ואין זה סותר את הכבוד אותו צריכים לחנכם לרכוש לאב או לאם המגדלים אותם בפועל. יש ענין לכבד כל אדם מבוגר ובפרט המשפיע שפע כלכלי, חינוכי, לימודי ורוחני עליהם. כן חייבים הם לכבד את בן או בת הזוג של ההורה הביולוגי שלהם מדין כבוד ההורה עצמו, ידועים דברי חז"ל שכל המלמד בן חברו תורה מעלה עליו הכתוב כאילו ילדו, בד בבד חייבים הם להכיר בהורה הביולוגי שאינם חיים במחיצתו כהורה וכנשוא מצוות כיבוד אב ואם.
החיכוכים הנלוים לקשיים אלו יכולים לעוות ח"ו את צורת הבית כולו שממילא רווי קשיים ונבנה על חורבות זוגיות קודמת. ילדים זקוקים לחוש שייכים, לבנות את זהותם העצמית, לדעת מאין הם באים. וזאת על מנת לדעת לאן הם הולכים. חוסנם האישיותי תלוי בכך.
טלטלות בהכרת זהותם ההולכת ומגבשת בגיל "העשרה" יכולות להשפיע באופן שלילי להתפתחות זהותם העצמית ותשפיע על כל בנין חייהם. לעיתים הילדים דוקא זקוקים לדמות האב בבית כאבא ממש ולדמות האם בבית כאמא ממש. יש לאפשר להם זאת תוך כדי ביסוס הידיעה שיש להם אב ואם ביולוגי שהם חייבים בכבודם, אך גם ל"אבא ולאמא" של הבית הם שייכים בהיותם חלק מבני הבית. ההורים המופקדים על חינוך הילדים חייבים לתת את הדעת על בנין הזהות העצמית ולהימנע מפעולות או אמירות היכולות לפגוע בו ולערער אותו ח"ו.


לשאלתי ענה האדמו"ר שליט"א שזה בסדר שהילדים יקראו לבן או בת הזוג של ההורה הביולוגי שלהם אבא או אמא. הדבר חשוב לילדים שיוולדו בעז"ה לבני הזוג העכשווי, כי אם ימנעו מלקרא להם או יקראו להם בשמם הפרטי זה עלול לערער את מעמדם בבית בעיני ילדיהם האחרים החיים עימם בבית.
כל זאת מתוך הבנה שאין לפגוע במעמד ההורה הביולוגי. אפשר להשתמש בכינוי אחר בשפה אחרת (ממי דדי וכדומה) או לקבל את הסכמתו של ההורה הביולוגי לקרוא לאחר אבא או אמא בלי לפגוע בו.
כמו"כ ניתן להעזר במגשר משפחתי מוסמך ומנוסה או "מתווך" אחר המכובד ומוערך על כל הצדדים על מנת "לעגל פינות" ולהחליק עניינים היכולים לגרום וליצור קרעים וקשיים שונים.
צריך לבקש רחמים וסיעתא דשמיא כבכל תהליך ובפרט בכזה הקשה כל כך. ברוך המקום ברוך גוזר ומקיים. הקב"ה אומנם גוזר קושי ולעיתים אף ניסיון קשה אך הוא גם מקיים, מאפשר ונותן כח וסיעתא דשמיא להתמודד ולהתקומם.

תגובות

מרכז ינר

סניף ירושלים: בית הדפוס 30
טלפון: 02-6321600
סניף מרכז: ברוך הירש 14
טלפון: 03-7160130