הניסיון הטבעי למצוא מענה לתחושות אלה, יכול לנתב את האדם בקלות לאפיקי התמקדות בשאיפה לכוח, לממון ולחומריות, לסיפוק תענוגות, לקיצוניות, לכיתתיות, להתמכרויות למיניהן ובמקרים קיצוניים, לרצון לאבד את הדעת ולשלוח יד בנפש.
במצבים אלה, חשובה מאד היכולת האישית של כל אדם לגייס ולחזק את כוחותיו האישיים, באמצעות מימד הרוח האנושית שלו, המגלמת בתוכו גם את היכולת לקרוא תיגר כלפי הקשיים. זהו אותו כוח ההתרסה של האדם וחובת המענה האישי שלו לשאלה "לשם מה אני חי?", או נכון יותר, "מה החיים עוד מצפים ממני?".
למעשה, מדובר במציאת משמעות בכל מצב, ובבניית חיים משמעותיים היכולים להביא בעת הזו לשלום ולמרפא לאדם. אלה הם גם היסודות המאפשרים לאדם להתמודד טוב יותר עם מצבי החיים המשתנים בעולמו ועם מצבי חיים שלא ניתן עוד לשנותם, ולהפוך קושי ואף טרגדיה לניצחון אישי – נצחון רוח האדם.
ה"לוגותראפיה" מסייעת לאדם בפיתוח היכולות האישיות לשם התמודדות טובה יותר עם הקשיים הניצבים בפני האדם ולגילוי וחיזוק הכוחות האישיים והייחודיים המצויים בכל אחד. מציאת משמעות ובניית חיים משמעותיים, מצויים בבסיס הגישה הנחשבת לזרם השלישי בפסיכולוגיה הוינאית של ויקטור פראנקל, לצד פרויד ואדלר – הלוגותראפיה, המוכרת גם בשמה הראשון "אנאליזה קיומית" ("Existential Analysis").
על-פי הלוגותראפיה, לאדם צורך בסיסי למצוא משמעות בחייו, והשאיפה למשמעות הינה הצורך המרכזי של האדם. צורך זה חזק יותר מהשאיפה לתענוג של פרויד וחזק יותר מהצורך בזיקה חברתית ותחושת השייכות של אדלר.
ה"לוגותראפיה" – תראפיה באמצעות משמעות (מיוונית, לוגוס = משמעות) היא גישה טיפולית וייעוצית אקזיסטנציאליסטית ייחודית ואפקטיבית, שנוסדה ופותחה ע"י ויקטור פראנקל, מחבר הספר "האדם מחפש משמעות", עוד לפני מלחמת העולם השניה. היא פונה אל האנושי שבאדם, מכוונת אותו למציאת משמעות בחייו ומחזקת את השאיפה למשמעות הייחודית לאדם, את כוחותיו הפנימיים ואת מימד הרוח האנושית שבו, אליו קשורות תכונות כגון מחויבות למשימות ולתפקידים, מודעות עצמית, יצירתיות, דמיון, הומור, ערכים, אמונה ותקווה, היכולת לסלוח, אמפתיה, חמלה ואהבה.
כוחות אלה, הגלומים ברוח האדם, הם שמקנים לו את החוסן הנפשי ואת תעצומות הנפש המהווים את תשתית ה"אינטליגנציה של הנשמה" והמסייעים לו להתגבר על מוגבלויות ועל אינסטינקטים הרסניים.
דר' ויקטור פראנקל, פרופסור לנוירולוגיה ופסיכיאטריה באוניברסיטת וינה היה הראשון שהכניס את מימד רוח האדם לפרופיל הרפואי האנושי, והוסיף לראיית האדם שהיתה נהוגה עד אז כמורכב מגוף ונפש, מימד נוסף - את המימד הרוחני, המאפשר לראות את האדם השלם בראיה הוליסטית.
פראנקל היה בין מפתחי התיאוריות, הלא רבים, אשר ניסו את תורתם על עצמם, בהיותו במחנות ההשמדה, שם נספו בני משפחתו.
הלוגותרפיה מתמקדת בשאלה "מה משאיר את האדם בריא?" ("What keeps men healthy") לעומת הפסיכואנליזה השואלת "מה עשה את האדם חולה?" ("What made men sick"). היא מדגישה את העוצמות הקיימות באדם, עוסקת בטיפוח יכולותיו הייחודיות החבויות ומכוונת אותו למצוא משמעות בחייו תוך בחירה ונטילת אחריות.
הלוגותראפיה פועלת, כאמור, לאיתור כוחותיו של האדם וחיזוקם באמצעות הדגשת העוצמות שהוא פיתח במהלך חייו - והתאמתם למצבו כיום. היא עוסקת בטיפוח יכולות חבויות, בהתאם לאפשרויות העומדות לרשותנו כאן ועכשיו, ע"י הרחבת האלטרנטיבות הקיימות ודרך שינוי ההתייחסויות כלפי היש והקיים.
בכך, מסייעת הלוגותראפיה להעצמה האישית של האדם ולבניית יכולותיו האישיות. יכולות המסייעות לו, כאמור, להתמודד טוב יותר עם תנאי קושי ומשבר ועם מציאות שאינה ניתנת לשינוי.
כל זאת, במסגרת של ראיה הוליסטית, היוצרת השלכות חיוביות על מערכות האנוש המקיפות את האדם, ראיה הפועלת לשינוי התייחסות, לתרומה ומועילות, למציאת משמעות וטעם לחיים, לחיזוק הערך העצמי והיכולת להתמודד במצבי החיים הקיימים, מתוך אמונה ותקווה בייעוד האישי.
בדרך זו, האדם הופך להיות מקורבן החיים לקברניט החיים שלו ואדון לגורלו.
הלוגותראפיה מלמדת אותנו לצחוק, לפתח חוש הומור, וגם לשכוח, לשכוח את עצמנו ולראות את העולם ובני האדם שמחוצה לנו.
הלוגותראפיה עוזרת לנו באמצעות כלים מעשיים, שניתן להפעילם בחיי היום-יום והמבוססים על ניסיון החיים האישי של כל אדם, לראות את עצמנו באור חדש, על מגבלותינו ואפשרויותינו, ולהפנות את תשומת ליבנו למאגר המשאבים הסגוליים שבתוכנו, שעליהם נוכל לסמוך במצבי החיים השונים העומדים בפנינו.
הלוגותראפיה מאפשרת הסתכלות בתמונת האדם ההוליסטי בפיתולים השונים של נהר חייו ומכאן היא מתאימה לבני גילים שונים (נוער, מבוגרים בשלבי חייהם השונים וקשישים).
הלוגותראפיה יוצרת שילוב מרשים של מדע והומאניזם המשתלב באופן מופלא בערכי ישראל ותורתו. היא מתמקדת בכבוד האדם ובהוקרתו, בייחודיות של כל פרט, תוך שילוב ערכים אנושיים בכל תחומי החיים: האישיים, החברתיים, המקצועיים והחינוכיים, במשפחה, בחברה ובעבודה.
הלוגותראפיה משתלבת ומתווספת לתחומים הרבים הקשורים והעוסקים באדם כמו, רפואה פיזית ונפשית ומגוון תחומי הטיפול הגופני והנפשי, תחומי הייעוץ וההוראה השונים, תחומי הכלכלה, הכספים והמיחשוב וכו'. היא אינה מחליפה את התחומים והגישות העומדות מאחוריהן, ואיננה באה במקומם, אלא משלימה אותם ומקנה להם מימד נוסף של עומק, המעשיר את היכולת האישית והמקצועית של הבאים לעזור ליחידים ולקבוצות.
הניסיון הרב, שהצטבר במהלך כ- 75 שנות עבודה בתחום הלוגותראפיה, מצביע על שיפורים משמעותיים ביותר באיכויות החיים שהושגו אצל אנשים רבים, בגילאים שונים, כולל במצבם הבריאותי. בהם אנשים שחזרו ומצאו טעם ומשמעות לחייהם, מהם אנשים שמצאו, בעקבות שינוי ההתייחסות אל מה שקורה להם, כי עדיין "יש לי בשביל מי, או מה לחיות". בהם שהתגברו באופן מופלא על מצוקות וסבל, כאשר הפכו להיות פוזיטיביים כלפי החיים. לגישה גם השפעה חיובית חשובה ובונה על מערכות היחסים הבין-אישיים במעגלי החיים השונים, כולל מערכת יחסי העבודה והאפקטיביות המקצועית והכלכלית, במסגרות ארגוניות ומוסדיות השונות.
עקרונות הלוגותראפיה משמשים, אם כן, בסיס רב תחומי לדיון משותף, המהווה נדבך נוסף לכל עיסוק.
למי מיועדת הלוגותראפיה?
האוניברסאליות של הגישה הלוגותראפית והתאמתה לאדם, באשר הוא אדם, פותחת את הגישה למגוון רחב של אנשים - יחידים וקבוצות, ומאפשרת לכל אחד ליישם את עקרונותיה, לגבי עצמו ובמסגרת היחסים הבינאישיים עם הסובבים אותו, בתחומי המשפחה, העבודה והחברה. זאת, תוך העצמה אישית וכהשלמה לתחומים השונים העוסקים בחייו ובהתנהגותו של האדם.
הלוגותראפיה מציעה לכל אדם הזדמנות מיוחדת לרכוש ידע וכלים מעשיים, המאפשרים לשפר את יכולת ההתמודדות עם קשיי ואתגרי החיים, לפעול טוב יותר במציאות המשתנה ולבנות לעצמו חיים משמעותיים המשפיעים על סביבתו. כל אלה, יובילו לשיפור איכויות החיים וקיום חיים טובים יותר. הלוגותרפיה מיועדת, לפיכך, לכל אדם, אך במיוחד לעוסקים בבני-אדם במגזרי החיים השונים ולאנשי מקצוע העוסקים ברפואה, בסיעוד, בטיפול, בחינוך, בניהול ובעסקים, בהיותה נדבך משלים נוסף להכשרה המקצועית הרב תחומית.
סיכום
הלוגותראפיה העניקה תקוה למיליוני אנשים בעולם ועזרה להם להשיג חוסן נפשי למרות המכשולים, שבדרך אחרת היו בלתי עבירים. בכך, הועידה הלוגותראפיה את עצמה, למעשה, לשימושו של כל אדם המעוניין להיטיב עם עצמו ולעזור גם לאחרים.
בדרכה המיוחדת, מקילה הלוגותראפיה את ההתמודדות עם מצבי החיים הנתונים ומאפשרת לכל אדם, הרוצה בכך, לקחת פיקוד על עיצוב ספינת חייו ולהתוות את נתיב עצמיותו, בהתאם ליכולותיו. אנשים רבים יכלו, בדרך זו, לשפר בזמן קצר, יחסית, את איכות חייהם באמצעות מציאת משמעות וטעם לחיים.
לסיום, נביא מדברי ויקטור פראנקל בראיון אישי, ביום הולדתו ה- 84 : "אפשר ליטול מאתנו את הכל, כמעט. את בריאותנו, את רכושנו, את כבודנו, את חירותנו, וגם את היקר לנו - חוץ מדבר אחד: את החופש להחליט איך להגיב למצבי החיים שלנו. אנחנו אדונים על גורלנו ולא קורבנותיו".