בשביל הקשב | מרכז י.נ.ר ללימודי נישואין ומשפחה
מרכז י.נ.ר

בשביל הקשב

כניסה למשתמשים 04/05/2025 ו' אייר תשפ"ה

מיכל אמיר

בשביל הקשב

14.12.2015

הורות לילדי Adhd היא הורות מאתגרת ומורכבת והורים רבים מתהלכים עם תחושה קשה של כישלון, אשמה, דאגה ואובדן ערך. מאבקי כוח או הימנעות הם הדרכים המוטעות להתמודדות עם הקושי והעלאת תחושת הערך.

ילדי Adhd אינם מעוניינים במאבקי כוח, הם כמהים לקשר נעים ומיטיב אך למרבה הצער, הם מביעים את כמיהתם זו בדרכים כוחניות או המנעותיות.

על ההורים לדעת שהפרעת הקשב וריכוז שקיימת בילדים אינה באשמתם. ידוע כיום כתוצאה ממחקרים של 30 השנים האחרונות שיש אופי מולד שהוא חלק מהזהות הביולוגית של הילד, בדיוק כפי שהרבה תכונות שלנו כמו: מופנמות, הצורך לריגוש והרפתקאות וכו' הן תכונות שעוברות בגנטיקה, ולא רק מהסביבה.

כל ילד נולד עם אופי מסוים, ותכונות האופי, המזג והטמפרמנט ישפיעו על היכולות של הילד להתאקלם במצבי החיים השונים.

 

הרב ד"ר שמחה צ'סנר בשיחותיו בנושא קשב וריכוז מצביע על קיום התופעה כבר מתקופת ספר בראשית, מתוך לימוד על התאומים יעקב ועשיו השונים כבר מתחילת דרכם.

בספר בראשית (פרשת תולדות פרק כ"ה, כ"ח) נאמר: "ויצא הראשון אדמוני כולו כאדרת שיער..."

עשיו, מיום היוולדו אדמוני, אימפולסיבי, מעוניין בכאן ועכשיו, תגובתי ופעיל. יעקב לא מחפש ריגושים ואתגרים, והוא המתמיד בבית המדרש: "ויגדלו הנערים ויהי עשיו איש יודע ציד ויעקב איש תם יושב אוהלים".

ניתן ללמוד עוד על אופיו הנמהר של עשיו גם בעת מכירת הבכורה: עשיו חוזר מן השדה עייף ואומר ליעקב: "הלעיטני נא מן האדום האדום הזה כי עייף אנוכי"...(בראשית כה, ל). לעשיו לא מפריע שהעדשים לא מבושלים, ולא מעניין אותו איבוד הבכורה. הוא אינו חושב על העתיד. גם התיאור מלא בחמישה פעלים רצופים: "ויאכל וישת ויקם וילך ויבז עשיו את הבכורה" . לעומת זאת יעקב אומר:"מיכרה כיום את בכורתך לי" יעקב חושב על העתיד.

 

ר' שמשון רפאל הירש אומר שההורים לא עמדו על ההבדלים בין הילדים ולא קיימו את "חנוך לנער על פי דרכו", אלא שלחו את שניהם ללמוד באותו מקום. כאשר מנסים להתייחס לילדים שונים באותה הדרך זה נוגד את האמרה "חנוך לנער על פי דרכו " וזה מכחיש את האופי הבסיסי של הילד.

 

ישנו אדמוני נוסף שמופיע בתנ"ך - דוד המלך: "והוא אדמוני יפה עיניים וטוב ראי" (שמואל א טז יב). דוד המלך אמנם אדמוני אך יפה עיניים. דוד פעל בגבורה, בנחישות ואומץ לב, ומכאן רואים שהאופי של האדמוני יכול להביא גם מלכות.

 

כיצד נעזור לילדינו המאתגר בעל קשיי הקשב הריכוז להגיע למקום של עוצמה, של מלכות?

 

ד"ר ראסל א', בראקלי בספרו "לשלוט ב Adhd" מציע מספר עקרונות אפקטיבייםהעשויים לסייע להורים בהתמודדות הלא פשוטה שלהם בחיי היום יום (ע"פ ד"ר סטיבן ר.קובי בספרו: "שבעת ההרגלים של אנשים יעילים במיוחד"

 

  1. פעל מתוך יוזמה- לא להגיב מתוך דחף אלא מתוך מודעות. על ההורים לקחת אחריות ליחסי הגומלין לקשר עם ילדם .

 

2) "סוף מעשה במחשבה תחילה"- לפני שנוקטים בפעולה יש לדמיין את סופה ולהבהיר את המטרה.

 

3)"קבעו קדימויות"- לקבוע קדימויות וללמוד להבחין בין א) דחוף לחשוב  ב) דחוף ולא חשוב ג) חשוב אך לא דחוף ד) לא חשוב ולא דחוף. על ידי מתן סדרי קדימויות נוכל להתייחס לא רק למה שבוער, אלא גם לערכים שחשובים לנו.

 

4) "חישבו במונחים של רווח לשני הצדדים"- לגשת אל האינטראקציה עם הילד עם החשיבה שככל האפשר ברצוננו להביא לכך שגם הוא וגם אנחנו נקבל מה שאנו רוצים.

 

5)  "גלו הבנה לפני שאתם דורשים שיבינו אתכם" על ההורים להיות כנים, נדיבים, אדיבים ומקיימי הבטחות, להימנע מאיומים, עלבונות, השפלות ומהפרת אמונים. על הילד לחוש בסיס מוצק של תמיכה רגשית שאינה תלויה בדבר.

 

6) "פעלו תוך שיתוף פעולה יצירתי" יש לשלב את העקרונות הקודמים באינטראקציות עם הילדים. השילוב והשיתוף יאפשר לילדים להרגיש חיוניים ויעניק את החירות להפעלת הדמיון בפעילות עם אחרים.

 

7) "רעננו את עצמיכם" עיקרון זה תומך בכל העקרונות הקודמים. ההורים הם המשאב החשוב ביותר לילדים ולכן עליהם להשגיח על עצמם ולהתחדש בארבעה מימדים:

פיזי - תזונה נכוונה, פעילות גופנית, טיפול בלחצים.

מנטאלי - באמצעות קריאה והרחבת הידע אודות ההפרעה.

חברתי רגשי - לעזר לזולת, לגלות אמפתיה, ליצור קשר קרוב עם אחרים.

רוחני - חשיבה על ערכי מוסר ומטרות בחיים,  בדיקת ערכים.

 

בארקלי מדגיש את האחריות ההורית הארוכה לחיי ילדים בעלי הפרעות הקשב וריכוז, ומדבר על חשיבות האיתור המוקדם, ועל תכונות שחייבות להיות להורים עם ילדים בעלי הפרעת קשב וריכוז: תמיכה, עידוד, אמפתיה, הכלה, אהבה, לקבל אותם ללא תנאי, להיות סבלנים וסובלנים, לדעת לאתר את תחום החוזק שלהם ולפתח אותו, וכמובן לתת יחס של כבוד.

 

כמו כן, על ההורים לבדוק את כל האפשרויות של מתן תמיכה מקצועית על מנת להעצים את איכות החיים במשפחה ולסלול דרך להגיע למטרות שבנויות על המצע של חזון המשפחה, ולהקנות כלים להורות פרואקטיבית.

 

תגובות

מרכז ינר

סניף ירושלים: בית הדפוס 30
טלפון: 02-6321600
סניף מרכז: ברוך הירש 14
טלפון: 03-7160130