מתחילים לגשר
גישור לניהול ויישוב סכסוכים הוא תהליך במסגרתו פונים הצדדים לסכסוך באופן רצוני לגורם מוסמך ומוסכם עליהם, על מנת ליישב את המחלוקת שנוצרה. תפקידו של תהליך הגישור אינו להכריע בידי מי הצדק, ולמגשר אף אין הסמכות לעשות כן, אלא מטרתו לסייע לצדדים להגיע להסכמות המקובלות על כולם.
תהליך גישור מתנהל על פי הנחיות קבועת המאוגדות בחוק בתי המשפט התשמ"ד – 1984 ומטרתו: השגת פתרון סביר ומתקבל על הדעת, תוך מתן מענה לרצונותיהם וצרכיהם של כל הצדדים, לטובת יישוב סכסוכים בדרך יעילה אשר מכבדת ושומרת על האינטרסים של כלל המעורבים במקרה.
מתי ומדוע פונים לגישור מקצועי?
פניה להליך גישור יכולה להיעשות במגוון מצבים, כגון: על ידי בני זוג הנמצאים בתהליך גירושין, שכנים שהסתכסכו, בני משפחה, שותפים עסקיים, מעסיקים מול וועדי עובדים, חברות מול ספקים או מול חברות אחרות וכדומה.
להליך גישור יתרונות רבים, אך בראש ובראשונה, מבחר האפשרויות ליישוב הסכסוך אשר עומדות בפני הצדדים הוא רחב. בשונה מתהליך שיפוטי בו ניתן "פסק דין", בסופו של הליך הגישור יגיעו הצדדים להסכם ששניהם מרוצים ממנו.
חיסכון בזמן יקר
הגישור מקצר באופן משמעותי את משך הזמן לפתרון הסכסוך בהשוואה להליך שיפוטי. לכן הפונים אליו יחסכו בזמן יקר. הסיבה לכך היא שהתנאים לניהול גישור הנם מעטים ותכליתיים ומבוססים על תקנות הגישור המרוכזות תחת חוק בתי המשפט. כמו כן, מספר הפגישות אשר נדרשות לצורך יישוב הסכסוך מועט יותר, המגשרים זמינים יותר ולכן תקופת הזמן על פניה נפרש הליך הגישור קצרה משמעותית מהזמן אשר היה נדרש בעת פניה להליך שיפוטי. במקרים רבים, החיסכון בזמן יבוא לידי ביטוי גם בחיסכון במשאבים כספיים, נפשיים ואחרים. מקרה של זוג, תהליך גישור חיובי אמור לשמר קשר תקין ואף בסיסי בין בני הזוג לטובת הרווחה והבריאות הנפשית של הילדים.
אין מפסידים – כולם מנצחים
שלא בדומה להליך משפטי, במסגרתו השופט מגיע להכרעה וישנו צד מנצח וצד מפסיד, בהליכי גישור אין מפסידים. ישנם רק צדדים אשר נפתחים בפניהם ערוצי תקשורת למען השגת האינטרס של כל אחד מהם בנפרד.
אמנם כל צד בטוח בצדקתו וחושד בצד השני, ואף על פי כן, התקשורת בהליך של גישור מכבדת, פתוחה, עניינית ונשענת על נוכחותו של צד שלישי שהנו אובייקטיבי, אינו שיפוטי וביכולתו לסייע לכל הצדדים להגיע להבנה.
שליטה מלאה על אופן יישוב הסכסוך
בניגוד לבית המשפט, המקיים לרוב דיונים פומביים שניתן לסקר אותם, תהליכי גישור מתקיימים בדיסקרטיות מרבית ומאחורי דלתיים סוגרות. הליך הגישור מאפשר למעורבים לנהל את ענייניהם הרחק מהעיניים הבוחנות של הציבור ובהתאם לצרכים ולרצונות שלהם. נוסף על כך, לצדדים ישנה שליטה מלאה על התהליך. באפשרותם לבחור את המגשר המתאים לאופיו של הסכסוך ואף לנהל את הגישור בשפה בה הם מדברים ולגבש פתרונות בדרך יצירתית, המספקת מענה מוצלח לכל הצדדים.
ההחלטה הסופית
בעוד שבעת הליך שיפוטי, ההכרעה הסופית בנושא הסכסוך היא של בית המשפט, ולצדדים אין זכות לסרב או להסכים להכרעה, הרי שבעת גישור ההחלטה נמצאת בידיים של הצדדים המעורבים. אין תפקידו של המגשר להכריע, כי אם לסייע להם להשתמש בהיגיון בריא כדי להגיע להסכמות. גם אם ההליך לא הסתיים בהצלחה, הרי שתמיד ניתן להחליט לפנות להליך שיפוטי.
לסיכום
תהליך גישור המוסכם על כל הצדדים ומנוהל בידי מגשרים מקצועיים, יגביר את הסיכוי לכך שכל המעורבים יצאו מרוצים מן התהליך. לכן ברובם המכריע של המקרים, גישור הוא הפתרון המומלץ.