חוסן משפחתי בעידן הכלכלי של היום | מרכז י.נ.ר ללימודי נישואין ומשפחה
מרכז י.נ.ר

חוסן משפחתי בעידן הכלכלי של היום

כניסה למשתמשים 12/05/2025 י"ד אייר תשפ"ה

ברוך גוטמן

חוסן משפחתי בעידן הכלכלי של היום

18.10.2007

חוסן משפחתי בעידן הכלכלי של היום / ברוך גוטמן

 


חז"ל מלמדים אותנו כלל חשוב "לעולם יהיה אדם זהיר בעסקי תבואה שאין מריבה מצויה בבית אלא על עסקי תבואה".


נתונים רשמיים, המפורסמים מידי שנה על ידי המוסד לביטוח לאומי, מראים, כי משפחות רבות מאוד חיות מתחת לקו העוני. בהרבה מקרים המשפחות הללו מגיעות לטיפול אצל המחלקה לשירותים חברתיים. מכאן אנו מגיעים למסקנה, כי למצב כלכלי הקשה יש השלכות רבות על הזוגיות והמשפחה בבית.
ההשלכות באות לידי ביטוי בכך  שבני הזוג, בהיותם נושאי הנטל, אינם מצליחים להביא "פת לחם" לביתם- דבר שגורם למבוכה רבה, עצבות והרגשת בושה שיוצרים מתח בבית. זוגות מספרים, כי בעקבות המשבר שפקד אותם, הם לא דיברו האחד עם השני במשך ימים שלמים. בנוסף לכך, בני הזוג נקלעים לעימותים רבים הקשורים בשאלה- על מה יש להוציא את הכסף הקיים. לעיתים, הבעל שנמצא מחוץ לבית ומנסה לדאוג למשפחתו, לא תמיד יכול לחוש את ההתמודדות שעוברת אשתו בשעת הקניות, בעת שהיא נאבקת על כל גרוש.
גם מקומם של הילדים לא נפקד והם מבקשים את שלהם- מזון, צעצועים וביגוד, הם רק חלק מהצרכים של הילד שההורים צריכים לספק. גם כאן, אי מילוי צרכיו של הילד עלול לגרום להתמרמרות, קינאה בחברים ועד להתנהגות שאינה הולמת ואינה מכבדת את ההורים. הורים שאינם רוצים לשאת בתוצאות הללו, מוסיפים ומעמיקים את הגירעון התקציבי שלהם.


על מנת לסלול נתיב נכון ולשמר את חוסנה של המשפחה, בעידן כלכלי קשה, כמו זה המצוי בימינו, אנו נדרשים להבין את שורש המצב.


העולם שבו אנו נמצאים הוא עולם חומריובחברות מסוימות אנשים נמדדים על פי הכסף שלהם.
אחת הבעיות המרכזיות של התרבות המערבית- המשפיעה גם על  מדינת ישראל היא תרבות הצריכה הבלתי מתקבלת על הדעת. אנשים לא חיים ממה שיש להם, אלא ממה שאין להם. אנשים התרגלו לחיות עם הפרסומות בתקשורת הכתובה והמשודרת ולקנות בהלוואות ובכרטיסי אשראי. אמנם אצל חלק מהמשפחות אין אוכל במקרר, אולם אצל רובם, הבעיה היא לא שחסר אוכל, אלא שיש יותר רצונות ותאוות ממה שאפשר, וזה הופך לדרך חיים. כתוצאה מכך משפחות רבות נקלעות למצב חשבון שלילי- "אוברדראפט". במקרים רבים גם שלום הבית נפגע כתוצאה מכך, ולעיתים הדבר מוביל אף לפירוק התא המשפחתי.


על מנת לשפר את המצב, יש לבצע מהלך של הבראה כלכלית של המשפחה, הכולל הורדה של רמת החיים, והגבלה של סיפוקים שונים לשם מטרה משפחתית משותפת. המהלך הזה הכרחי בדרך לתקציב מאוזן וצרכנות נכונה של הסל המשפחתי. למהלך זה שותפים הן ההורים והן הילדים. ההורים צריכים להקרין ביטחון בכך שהם אומרים ועושים את הדבר הנכון, כך שהילדים יקבלו את המהלך ללא ויכוחים, התמרמרויות ותחושת מסכנות.  המהלך הזה אומנם מונע מהמשפחה אי אילו דברים קטנים שיש לאחרים, אך מעניק למשפחה משהו יותר גדול, והרבה יותר מועיל ומספק שאין למשפחות אחרות.
מרכיב נוסף, שניתן לצייד משפחה במשבר כלכלי, היא העובדה כי ניתן למנף את המשבר לכיוון של צמיחה. עצם הידיעה כי ניתן לנצל שעה קשה זו, לליכוד המשפחה וגיבושה מחדש, מהווה תפנית חיובית כאשר ניגשים לטפל בבעיה הכלכלית. כולם מגובשים ונרתמים למשימה. לפתע מתגלים כוחות שהיו מוסתרים מכולם והדבר תורם לאין שיעור לחוסן המשפחתי.

 

 

תגובות

מרכז ינר

סניף ירושלים: בית הדפוס 30
טלפון: 02-6321600
סניף מרכז: ברוך הירש 14
טלפון: 03-7160130