עבודת האדם | מרכז י.נ.ר ללימודי נישואין ומשפחה
מרכז י.נ.ר

עבודת האדם

כניסה למשתמשים 04/05/2025 ו' אייר תשפ"ה

M.A מנחם מורדוף

עבודת האדם

18.10.2007


הכנה לחיי נישואין / הרב מנחם מורדוף


התורה, בפרשת "בראשית" (פרק ב'), מתארת את תהליך בריאתה של האשה: "ויאמר ד' אלוקים לא טוב היות האדם לבדו אעשה לו עזר כנגדו ... ויפל ד' אלוקים תרדמה על האדם ויישן ויקח אחת מצלעותיו ויסגור בשר תחתנה. ויבן ד' אלוקים את הצלע אשר לקח מן האדם לאשה ויביאה אל האדם". הקב"ה בורא את האשה מעצם שהוצאה מגופו של אדם, ומציג אותה לפניו.
יצירתה של האשה בדרך זו דווקא מצביעה על הקשר המיוחד, שייכות מיוחדת, שהטביע הבורא באדם הראשון כלפי אשתו, קשר שהאדם הגדיר אותו, כשראה את האשה, במילים: "ויאמר האדם זאת הפעם עצם מעצמי ובשר מבשרי לזאת יקרא אשה כי מאיש לוקחה זאת". האדם מבין שהאשה נבראה ממנו והיא עצמו ובשרו.
ביטוי נוסף לשייכות זו אפשר לראות בפסוקים המסכמים את תולדות האדם, מאדם הראשון ועד נח (בראשית פרק ה'): "זה ספר תולדות אדם ביום ברא אלוקים אדם בדמות אלוקים עשה אותו. זכר ונקבה בראם ויברך אותם ויקרא את שמם אדם ביום הבראם", שניים נבראו, זכר ונקבה, והשניים הללו נקראים ביחד "אדם", שניים שהם אחד.


הקשר המיוחד הזה שהטביע הבורא בין האדם הראשון לאשה, מודגש גם בפסוק נוסף: "על כן יעזוב איש את אביו ואת אמו ודבק באשתו והיו לבשר אחד". הפסוק בא ללמד על השייכות הזו לדורות הבאים, כפי שמסביר זאת הרמב"ן: "והיו לבשר אחד: ... בעבור שנקבת האדם הייתה עצם מעצמיו ובשר מבשרו, ודבק בה, והייתה בחיקו כבשרו, ויחפוץ בה להיותה תמיד עמו. וכאשר היה זה באדם, הושם טבעו בתולדותיו, להיות הזכרים מהם דבקים בנשותיהם, עוזבים את אביהם ואת אמם, ורואים את נשותיהן כאילו הן עמם לבשר אחד ...".
נשאלת השאלה: כיצד יוכל האדם להגיע למצב בו הוא יוכל לדבוק באשתו, ולהרגיש בה כאילו הייתה עצמו ובשרו? מה האדם צריך לעשות כדי להגיע לקשר כה עמוק?
תשובה לשאלה זו רמוזה כבר בפסוק עצמו במילים: "על כן יעזוב איש את אביו ואת אמו". בפסוק זה נקרא האדם בשם "איש" בניגוד לכל פרשת "בראשית" כולה בה קוראת התורה לאדם הראשון בשם "אדם".
האדם נקרא בשמו, "אדם", על שם האדמה שממנה נוצר. שם המציין את הקשר המיוחד בין האדם לבין "הוריו הביולוגיים". בפסוק שלנו התורה קוראת לאדם בשם "איש" ולא בשם "אדם", כדי לציין שהאדם כבר איננו מחובר בקשר ישיר להוריו. האדם נפרד מהחסות שמעניקים לו הוריו תוך שהוא יוצר לעצמו זהות עצמאית חדשה, ופונה לבנות את עצמו ואת חייו בכוחותיו הוא.


שלב זה בו בונה המתבגר את ההגדרה העצמית שלו ומעצב לעצמו מעין "כרטיס ביקור" משל עצמו, מהווה בסיס לבניית קשר רוחני ורגשי קרוב בין איש לאשתו.
האדם צריך קודם כל להכיר את עצמו על יתרונותיו וחסרונותיו, נקודות החוזק ונקודות החולשה שלו, ומתוך כך הוא יודע לצייר לעצמו, במחשבתו, את צורת הבית העתידי אותו הוא רוצה להקים בע"ה. מתוך היכרות עצמית זו, הוא יוצא לחפש ולהכיר את האשה המתאימה לו על פי אישיותו, על מנת להקים יחד עמה את הבית אותו צייר לו במחשבתו.


צורת הקשר הזו בין האיש לאשתו, קשר בו האיש והאשה מתאימים זה לזו באישיותם, נלמדת גם מהמילים "עזר כנגדו". חכמים פירשו את הביטוי הזה - "זה כנגד זה עשה אלוקים", כלומר שישנה התאמה והשלמה בינו לבינה, כביטוי העממי: הם מתאימים זה לזו כסיר למכסה, התאמה המאפשרת חיים משותפים תוך הגשמת הייעוד של כל אחד מבני הזוג.
לפעמים, ישנם אנשים "הנתקעים" בתהליך חיפוש האחת והיחידה המתאימה להם, מאחר שהם לא בנו תחילה את עצמם. כשאדם אינו יודע בדיוק מי הוא, ממילא אין הוא יכול לדעת מי היא המיועדת לו. מצב זה יכול להוביל את האדם לתסכול וללחצים בין אישיים הבאים מצד מכריו וידידיו. הוא נכנס למעין מעגל קסמים, שאין הוא יכול לצאת ממנו בכוחות עצמו, והוא זקוק ליד מכוונת שתסייע לו לצאת מן התסכולים והקשיים.
לעיתים קרובות מספר פגישות הכוונה העוסקות בעיצוב האישיות יכולות ליצור פריצת דרך ולהוביל ליצירת קשר של קיימא גם לאחר ניסיונות הכרות רבים שנכשלו.

תגובות

מרכז ינר

סניף ירושלים: בית הדפוס 30
טלפון: 02-6321600
סניף מרכז: ברוך הירש 14
טלפון: 03-7160130