תאורית ההתפתחות הפסיכוסוציאלית: איפיונים והשלכות לחיי הזוגיות | מרכז י.נ.ר ללימודי נישואין ומשפחה
מרכז י.נ.ר

תאורית ההתפתחות הפסיכוסוציאלית: איפיונים והשלכות לחיי הזוגיות

כניסה למשתמשים 04/05/2025 ו' אייר תשפ"ה

נורית נזרי

תאורית ההתפתחות הפסיכוסוציאלית: איפיונים והשלכות לחיי הזוגיות

28.10.2007

 

תאורית ההתפתחות הפסיכוסוציאלית: איפיונים והשלכות לחיי הזוגיות

מאת: נזרי נורית

 אריק אריקסון –אבי התאוריה הפסיכו-סוציאלית טען שהאדם הנו יצור רציונאלי אשר מתפתח בסביבה חברתית ומכאן השם: פסיכו סוציאלית.{פסיכו= נפש סוציאל =חברה}.

פסיכולוגית האגו צמחה מתוך הצורך להבין כיצד אספקטים חברתיים ותרבותיים משפיעים על התפתחות האישיות משום שהתאוריה הדומיננטית באותה תקופה הייתה של פרויד –והיא לא עסקה כלל ברקע החברתי אלא רק בדחפים המניעים את האדם. אריקסון היה תלמידו של פרויד אך טען לעומתו שהאדם הינו יצור חושב אשר מודע לתהליך קבלת החלטות ופתרון בעיות –ובכך הדגיש את ה"אגו" האני המתפתח של האדם.

אריקסון הכיר בבסיס הביולוגי והסקסואלי כאחראי על קביעת האופי וקיבל את המודל המבני של פרויד. התאוריה הפסיכוסוציאלית מתארת שלבים בהם מתפתחת האישיות כאשר החברה מהווה דרך לאפשר לרצף השלבים לקיים את עצמם ומעודדת את הקצב הנכון של המעבר ביניהם. . אריקסון מחלק את התפתחות האדם ל-8 שלבים כאשר ההתפתחות היא לכל אורך החיים. השלבים הם תוצאה של המנגנון האפיגנטי של ההתבגרות , לכל שלב עת אופטימלית בו הוא דומיננטי ופורץ . כל שלב משלבי ההתפתחות מלווה במשבר – נקודת מפנה שפורצת כתוצאה מהתבגרות פיזיולוגית וצרכים חברתיים. כל שלב מאופיין בבעיה בהתפתחות החברתית שלאו דווקא קיים לה פתרון.,מאפייני ההתנהגות נקבעים בדרך בה האדם פותר את הבעיות. לכל אחד משמונת השלבים ישנו מרכיב חיובי ומרכיב שלילי , אם הקונפליקט נפתר באופן מספק –המרכיב החיובי נספג לתוך האישיות{האגו} ומאפשר התפתחות בריאה. באם הקונפליקט נפתר בצורה לא מספקת אז האישיות {האגו} המתפתחת נפגעת והמרכיב השלילי נשתל. בכל שלב יש הזדמנות מחודשת להצלחה או לכישלון , ולכן כשלון בשלב מסוים אינו מסמן כשלון גם בהמשך השלבים. לאחר השלמת 8 השלבים האישיות{אגו} מגיעה לקיום מושלם.

 שלבי ההתפתחות הפסיכוסוציאליים לפי אריקסון :

*אמון מול חשד: טיפול סדיר,עקבי ורגיש בצורכי התינוק גורם לגיבוש אמון בסביבה. האמון או החשד הנרכשים בשלב זה הופכים לרכיב אישיותי,ובאים לידי ביטוי ביחסיו החברתיים של הפרט כבוגר.

 *אוטונומיה לעומת בושה וספק: אוטונומיה היא תחושת עצמאות כוח וביטחון שיש לפרט. הגבלת עצמאות וענישה או התנסויות לא מוצלחות יגרמו לתחושות של בושה וספק ביכולת. שלב זה תואם לגיל שבו נרכשת עצמאות בהרגלי ניקיון.

*יוזמה לעומת אשמה :עידוד יוזמה מפתח סקרנות,פתיחות ותחושת ערך עצמי ,לעומת זאת ענישה והגבלות מעוררות אצל הילד רגשות אשמה.

*חריצות לעומת נחיתות: ביצוע מטלות בהצלחה וקבלת משוב חיובי מהסביבה יוצרים תחושה של חריצות.

 *זהות לעומת טשטוש:זהו שלב גיל ההתבגרות שבו מתגבשת הזהות האישית של האדם לשלב זה חשיבות מיוחדת בהתפתחות הפסיכוסוציאלית של האדם. זהות האגו-הבטחון שהושג כתוצאה מפתרון מספק של המשברים בשלבים הקודמים על-ידי המתבגר ההתאמה שבין היכולת לשמור על חדגוניות והמשכיות פנימית לבין החדגוניות וההמשכיות שהוא מייצג לאחרים. משבר זהות –אי היכולת לגבש זהות אישית.

 *אינטימיות לעומת בדידות: בשלב זה מתפתחת ההאינטימיות בין בני הזוג על ידי יצירת זהות משותפת לאחר שכל אחד גיבש זהות בשלב הקודם. אי היכולת לפתח יחסי אינטמיות מובילה לבדידות.

*פוריות לעומת קיפאון: בני הזוג הופכים להורים.הם פוריים ומתפתחים בתחומי חיים שונים כגון: הורות,משפחה ,קריירה.

*שלמות לעומת ייאוש: זהו שלב הזקנה בו מביטים בני-האדם לעברם. האדם שחש סיפוק מהדברים שעשה בעבר מאופיין בשלמות ומסוגל להשלים עם המוות הקרב. לעומת זאת האדם שחש החמצה וחרטה ביחס לחייו מאופיין בייאוש ובפחד מהמוות.

לאחר סקירת איפיוניי התאוריה נדון על ההשלכות לגבי הזוגיות: אריקסון מדבר על כך שמי שפתח זהות בצורה טובה יוכל ליצור אינטמיות עם האחר. זוגיות וחיי נישואין מבוססים על אמון קרבה ואנטימיות והם גם מדגישים את היכולת של האדם מצד אחד לוותר לתרום ולתת ומצד שני להישאר בעל אופי וזהות. ניתן להסתכל על המערכת הזוגית כעין מיקרו-קוסמוס לכל שלבי ההתפתחות הקודמים. אמון לעומת חשד: היכולת לתת אמון בבן-הזוג ולהיות נאמן לבן-הזוג.חשד בבין בני-הזוג יגרום לריחוק למריבות ולערעור המערכת הזוגית. אוטונומיה לעומת בושה: בחיי נישואין בריאים צריך כל אחד מבני הזוג להרגיש בעל בטחון ועצמאות וכוח לפעול ולעשות . לעומת זאת בני-זוג שירגישו נשלטים וחסרי כוח יהיו בעלי ספקות לגבי יכולת התפקוד שלהם וממילא המערכת הזוגית תפגע. חריצות לעומת נחיתות :במערכת הזוגית לכל אחד יש את התפקידים שהוא ממלא, אופן מילוי התפקידים וההשקעה במערכת הזוגית יושפעו מהמשוב שניתן על-ידי בן הזוג . אחד מבני הזוג עלול לחוש נחיתות ביחס לתפקודו במערכת הזוגית וזאת בעקבות זלזול שהוא חש מצד בן-הזוג . זהות לעומת טשטוש : בפרדוקס של חיי הנישואין –שתיים שהם אחד – צריך כל אחד מבני הזוג מצד אחד לוותר על רצונות ולהתגמש בעמדותיו ומצד שני להיות בעל זהות ברורה עקרונות ושאיפות כדי לתרום להצלחת המערכת הזוגית.

תגובות

מרכז ינר

סניף ירושלים: בית הדפוס 30
טלפון: 02-6321600
סניף מרכז: ברוך הירש 14
טלפון: 03-7160130