חויית הזמן והשפעתה על חיינו | מרכז י.נ.ר ללימודי נישואין ומשפחה
מרכז י.נ.ר

חויית הזמן והשפעתה על חיינו

כניסה למשתמשים 04/05/2025 ו' אייר תשפ"ה

עוז, ד"ר מרטין

חויית הזמן והשפעתה על חיינו

22.06.2003

מאת:ד"ר עוז מרטין

קצב החיים שלנו משפיע באופן ישיר על הנפש,ומכאן- באופן טבעי גם על יחסינו עם הסביבה.                  הזמן הוא עובדה עבור כולנו, אבל  החוויה של הזמן היא שונה בין אדם לאדם. עובדה זו כשלעצמה יכולה לעורר חיכוכים ובעיות כאשר שני אנשים שמקצבי החיים שלהם שונים חיים ביחד.
כשנתבונן על בעיות בזוגיות מנקודת מבט זו- נגלה מפתח שיקל עלינו בפתרונן. אם הבעל נמרץ ודייקן, והאישה איטית ומופנמת, אולי פשוט יש לתאם טוב יותר את הצורה בה הם חווים את הזמן, ואז לבעיות רבות סיכוי להעלם .
הזמן קובע עבורינו נושאים מהותיים בחיינו, גם אם אנחנו עדיין לא בשלים מספיק עבורם:
"תיק תק, אני בן שש הגיע הזמן להכנס לכתה א, "
"תיק תק אני בת עשרים – הגיע הזמן להנשא "
"תיק תק אני בן שישים- הגיע הזמן לצאת לפנסיה "
זהו השעון החברתי, שתלוי מעל ראשנו וקובע עבורנו שאירועים קריטיים בחיינו יתרחשו בזמנים מסוימים, מבלי לשאול אותנו בכלל. אנחנו מאזינים לתקתוק של השעון החברתי הזה, ומכוונים על פי המחוגים שלו את השעונים הפרטיים שלנו.בשלב מסויים השעון החברתי הזה הופך להיות שעון פנימי  שלנו- מבלי שנבחר בכך בכלל. כך הופך הזמן להיות שליט עלינו. הוא יוצר תיקתוק מחוגים בנפש שלנו שאומר לנו האם אנחנו נמצאים "בזמן" או "מחוץ לזמן"- כלומר – האם אנחנו  "בסדר" או "לא בסדר".
אנחנו יכולים לצפות ולהתבונן בתחומים מסוימים בחיינו ולתאר את ההרגשות שלנו כלפי החיים לפי מושגים של "מאחרים" או מקדימים".       
התחושה של "להיות בתוך הזמן " או " להיות מחוץ לזמן" – מהווה בסיס להערכה העצמית שלנו. וכאן מתחיל עיקר הבעיה שלנו לפעמים. אנחנו כל הזמן משווים את עצמנו  לזולת, כאשר כל הזמן נמצא במחשבה שלנו קו הזמן והקצב. האם הקצב שלנו בזמן- תואם את שלהם או לא. מי מקדים ומי מאחר?
אם פיגרתי בזמן אחרי אחרים- סימן שאני איטי, לא מפותח, לא זריז וכו' וכו'. אני עלול להגיע להערכה עצמית מאור נמוכה כלפי עצמי, אם אני לא עומד בקצב. וזאת, כאשר האמת יכולה בכלל להיות מאוד חיובית, והיא -  שאני בעצם טיפוס יסודי ומעמיק, שנותן תשומת לב לפרטים, וזו הסיבה שאני לא מתקדם בקצב של אחרים.
הצייתנות לשעון והדיוק הופכים לערך בסולם הערכים שלנו, אבל באופן פרדוכסלי- מצד שני- הזמן הופך לשליט עריץ שקוצב את החיים שלנו בלי התחשבות בזרימת הנפש הפנימית.
המשותף לכל התופעות האלה הוא חוסר בחירה חופשית.
אנחנו בעצם לא בוחרים בדרך שבה אנו חווים את הזמן, אלא גוררים איתנו על פני החיים את הקצב שהוכתב לנו מאז הילדות. מודעות עצמית לשאלות: איך אני חווה את הזמן ? אולי בן-או בת זוגי חווה את הזמן אחרת, ובעצם זה השורש של הלחץ והויכוחים ?
בשלב הראשון,שיחה כנה תעזור לאבחון המקצבים השונים שלכם- ולהגדרתם.
בשלב השני- נסו לבדוק באיזו דרך מעשית ניתן לגשר על פני המקצבים השונים, ובאורח פלא- פתאום היא לא תכעס כל כך כשאתה מאחר לאסוף אותה, והוא לא ילחץ כל כך מלוח הזמנים הצפוף של הסידורים....
 

תגובות

מרכז ינר

סניף ירושלים: בית הדפוס 30
טלפון: 02-6321600
סניף מרכז: ברוך הירש 14
טלפון: 03-7160130