אחת התופעות שמשפחות רבות נאלצות להתמודד עימה, הינה ההתמכרות לגלישה באינטרנט. בשנים האחרונות התפרסמו מחקרים רבים בנושא זה – והתוצאות מדאיגות ביותר.
מהי התמכרות זו? מה מאפיין אותה וכיצד נוכל לדעת מהו הגבול?
מחקר נרחב שנערך בשנת 2006 באוניברסיטת סטנפורד בארצות הברית מעלה כי שיעור המדווחים על סימפטומים האופייניים להתמכרות ברשת מטפס ועולה. החוקרים ערכו מדגם מייצג של 2500 בתי אב ברחבי ארה"ב המייצגים את כלל האוכלוסייה האמריקאית, והשתמשו בכלי מדידה המאפיינים התמכרויות קשות. התוצאות היו ברורות מאוד: 8% מהאוכלוסייה מדווחים על סימפטומים של התמכרות בעקבות השימוש הרב באינטרנט, 14% מהנשאלים הודו שקשה להם להישאר יותר מיום אחד ללא אפשרות חיבור לרשת, 9% מהנשאלים סיפרו כי הם מנסים להעלים מאחרים את השימוש האובססיבי שלהם ברשת, 6% אמרו שהפעילות המקוונת השפיעה לרעה על יחסיהם עם חברים וקרובים, ו 8% הודו שהם גולשים באינטרנט "כדי להימלט מהמציאות" או כדי להקל מעליהם מצב רוח שלילי .
חשוב לציין כי סימפטומים אלו מאפיינים גם התמכרויות ידועות אחרות כמו לאלכוהול למשל ולכן במדינות רבות החל תהליך של פתיחת מרכזי גמילה למכורי הרשת.
מעניין כי המושג "התמכרות לאינטרנט" כהפרעה נפשית של ממש, הוגדר לראשונה בשנת 1995 ע"י חוקר מניו יורק, בשם איוון גולדברג. המונח הוזכר כהלצה וכמתיחה סאטירית, אולם הרעיון כבר מזמן לא נחשב כלל וכלל כהלצה, עד כדי כך שניתן לשמוע דיבורים על כך שעומדים להכליל התמכרות זו במהדורה החמישית של ספר האבחנות הפסיכיאטריות האמריקאי ה-DSM המתאר הפרעות נפש ומסווג אותן על פי תסמינים.
מחקרים רבים מורים כי השימוש המופרז באינטרנט מהווה רקע לבעיות רבות בין בני הזוג. נתון נוסף שעולה הוא שגברים מתמכרים יותר מנשים כאשר גבר שלא עובד או לא נמצא במסגרת לימודים מחייבת נמצא בקבוצת סיכון גדולה יותר. מחקר איטלקי שנערך בשנת 2007 ע"י צמד חוקרים(Ferraro.J and Caci.B) העלה כי התמכרות של ילדים לאינטרנט פוגעת בהם ישירות. היא עלולה להפוך אותם לטיפוס של אדם מתבודד ולהרוס את חיי המשפחה שלהם לעתיד. ילדים ביישנים, ילדים בעלי דימוי עצמי נמוך וילדים עם בעיות במשפחה, נתונים בקבוצת הסיכון הגבוהה ביותר להתמכרות. ישנם חוקרים הטוענים כי התמכרות לאינטרנט כמוה ככל התמכרות אחרת - הבילוי מול מסך המחשב גורם למוח להפריש חומר כימי הדומה לאדרנלין ועל ידו מיד מרגישים רגיעה, התרגשות ומצב רוח טוב . כאשר נפרדים לרגע ממסך המחשב, המכור מרגיש דיכאון ומחכה בקוצר רוח לרגע הבא מול המחשב.
שלוש סיבות עיקריות גורמות לאינטרנט להיות ממכר:
• אנונימיות – הפעולות שניתן לעשות באינטרנט כמו לקבל מידע, לשאול שאלות ולהכיר אנשים מבלי שנצטרך להזדהות בפרטינו האמיתיים נותנות לנו תחושה נעימה של שליטה, ועוזרות לאדם להתחמק מתחושת הבושה, שלפעמים הינה המפלט האחרון מנפילות.
• נוחות – האינטרנט הוא כלי נגיש ביותר וחוקי, לא צריך רישיון נהיגה כדי להגיע אליו, לא צריך לצאת מהבית, לרוב הוא נמצא אפילו בתוך חדרנו.
• בריחה מהמציאות – האינטרנט מכיל תכנים וירטואליים, מאפשר לאדם להתרחק מהיום יום המציאותי ולהתמכר לעולם מדומה.
כיצד נזהה את ההתמכרות לרשת?
חוקרים שונים ובראשם ק.יאנג (1998) פרטו בצורה דקדקנית כיצד לזהות סימנים המצביעים על התמכרות לאינטרנט:
- חיבור לאינטרנט במשך 6 שעות ויותר, יום אחר יום.
- הרגשת אי נוחות, רוגז, חרדה בזמן שלא מחוברים לאינטרנט, מלווה בקוצר רוח לקראת המפגש הבא עם האינטרנט. חשיבה אובססיבית על מה שקורה באינטרנט.
- גלישה מסיבית שמתגברת יותר ויותר על מנת להשיג את אותו סיפוק.
- חוסר יכולת לעצור או לשלוט בכמות הגלישה.
- הפסד או סיכון קשרים חברתיים, עבודה ותחומים חשובים אחרים בגלל האינטרנט.
- שימוש באינטרנט כדרך לברוח מבעיות או לטיפול עצמי בדיכאון.
שם המשחק : גבולות ברורים.
גם בבעיה זו כרבות אחרות הטיפול והמניעה המשפחתית מבוססים על יצירת גבולות ברורים לגלישה.
כמובן שכל משפחה בהתאם למורי הדרך אליה היא קשורה תחליט אם להכניס לביתה בכלל את האינטרנט אך במידה והכנסתם יש להציב גבולות ברורים לגבי השימוש:
- השתמשו אך ורק באינטרנט החסום בפני תכנים מזיקים, שמטבע הדברים יותר ממכרים .
- הנהיגו הגבלת זמן: ערכו רישום מדויק לגבי הזמן שהגולש מבלה מול האינטרנט.
- עודדו את הילדים להיות עסוקים בפעילויות רבות חיוביות מחוץ לאינטרנט.
- מקמו את המחשב במקום בו עוברים ושבים בני הבית.
- ישנם בתים שנוקטים כלל חכם – לעולם לא גולשים לבד.
- יש להנחות את הילדים לרישום מדויק מראש היכן הם אמורים לגלוש כדי למנוע שוטטות מסוכנת.
- כדאי לעטר את המסך בדמויות מופת של גדולי ישראל, או בפסוקים המתריעים מפני נפילה.
- ישנם שהנהיגו תפילה או פרק תהילים לפני הגלישה .
חשוב כל העת לזכור כי בפעולה של "קליק" אחד ב"עכבר" המחשב אפשר לעבור ממצב של "ובחרת בחיים" לכיוון הפוך ומנוגד חלילה.