משברים עשויים להוות גורם מרחיק ומפריד בין בני זוג, אך יחד עם זאת, בהם טמונה האפשרות להגיע להפך הגמור: חיבור, קירבה, וצמיחה של זוגיות חדשה ועמוקה יותר. בתיאור המקרה שלפנינו נפגוש משברים מהעבר שנפגשים עם קשיי ההווה, ויוצרים משבר חדש אך גם הזדמנות לצמיחה מחודשת.
דוד ורחל נשואים כעשרים שנה, מגיעים לייעוץ חסרי אונים ועם מחשבה גורלית על כך שהם נמצאים בפרשת דרכים. בני הזוג נמצאים במצב רגשי קשה: כאובים, שחוקים, חסרי אונים, מתוסכלים, וחסרי מוטיבציה ואמונה בתיקון. אפילו פגישת הייעוץ תואמה על ידי אחותה של רחל שאלמלא פנייתה עבורם סביר להניח שהם לא היו פונים כלל לייעוץ.
מבירור איתם עלה שנקודת המפנה שהביאה למשבר הייתה סמוך לתקופת פיטוריו של דוד ממקום עבודתו. מאז נכנסה רוח תזזית קשה אל המרחב הזוגי שלהם ובתקופה קצרה נפערה ביניהם תהום שגרמה להם להרגיש כזרים, ומנוכרים וכאויבים.
רמת המסוכנות של הקשר עלתה פלאים כאשר במהלך מריבה קשה וסוערת איבד דוד את עשתונותיו וניפץ אגרטל בקול רעש גדול, מה שבדיעבד סימל והיה למטאפורה לזוגיות המתנפצת שלהם.
תוך כדי הניסיון להבין מה היא עבורם המשמעות של המצב החדש אליו נקלעה הזוגיות שלהם בעקבות חוסר היציבות הכלכלית שנוצרה באופן ישיר מפיטוריו של דוד, עלו בעוצמה גדולה מאוד זיכרונות ילדות קשים גם של דוד וגם של רחל. זיכרונות כאובים אלו שאבו אותם למחוזות רגישים וכואבים והשפיעו בצורה הדדית על הדינאמיקה שלהם כזוג.
רחל סיפרה: "הוריי גרושים ומסוכסכים, חוויתי בבית אירועים קשים, האווירה בבית תמיד הייתה קשה מנשוא, הרבה צעקות, ואיומים, אלימות פיזית, מילולית ורגשית. הפחד, האימה וחוסר היציבות שלטה בכלל פינה בבית, ובשלב מסוים אימי יצאה מהבית עד לגירושיהם של הוריי. פרידתם של הוריי ורעידת האדמה שהם הביאו לחיי מלווה אותי עד היום. אינני מוכנה לחיות עם אדם שאינו עובד בצורה מסודרת, ממורמר ועצבני, שובר ומאיים", זעקה רחל, "אינני מוכנה לחזור על הסרט הרע הזה שוב!!!"
דוד מספר על כך שבגיל תשע נשלח לסעוד את סבתו ומכך שאב סיפוק רב. דמותה של הסבתא השפיעה עליו רבות והעניקה לו אהבה, חום וקבלה ללא תנאי. בגיל 13 הלכה סבתו לבית עולמה, ועל פי תיאורו האובדן הזה פתח אצלו "בור ענק" של חסך וגעגוע, המלוות אותו עד עצם היום הזה.
לאחר תקופת הענקה לסבתא חזר למשפחתו שהייתה ברוכת ילדים, עם הורים לא מפרנסים, מה שהוציא אותו מיד אל שוק העבודה בכדי לפרנס את הוריו ואחיו. בתיאורו של דוד את השנים האלו היו הרבה תחושות נעימות של נתינה אין סופית, של כוח, של עוצמה, על היותו המשענת של משפחה שלמה. חוויות אלו צרבו אצל דוד התניה לכך שהיותו "ראוי" תלויה ברמת היכולת שלו להעניק ולטפח. בתפיסה של דוד אובדן הביטחון הכלכלי נחשב כסוג של אובדן, למשמעות שלו כאדם, כגבר, וכראש המשפחה.
החיבור בין החרדה של רחל מחוסר יציבות וביטחון, לבין חרדותיו של דוד מאובדן היכולת שלו להעניק, יצרו מחול שדים מטורף בהם דוד לא מצליח לאהוב את עצמו בשל כך שאיננו מפרנס ונותן כמו תמיד, ומכאן הייתה דרכו קצרה לדכדוך, לעצבנות, ואף לגילויי אלימות. במקביל רחל איננה מקבלת את המצב הזמני של חוסר היציבות אליו נקלעו בעל כרחם, ובמקום לתמוך בדוד העצימה אצלו את תחושת חוסר האונים.
רחל ודוד היו זקוקים להבין שחלקים מההווה הם תוצרים של העבר. העלאת רמת המודעות כפי שהיא, אפשרה להוביל את הזוג להתמודדות חיובית אחרת. מכאן הייתה נקודת מפנה חיובית שאפשרה תמיכה וחיזוק הדדי למשבר הקשה שנוצר. דוד גילה הבנה ואכפתיות למטען הרגשי שרחל הביאה מהילדות, ובמקביל רחל הבינה את מקור מצוקתו של דוד וגלתה סבלנות ואורך רוח. רחל החליפה את דמעות הכאב בדמעות של שמחה באומרה:"אני לא מאמינה במהפך שמתחולל ביחסינו".
השילוב המנצח של תובנות חדשות על היחסים במערכת הזוגית, בתוספת הבנת העבר אפשרה להתחלת מפנה חיובי בזוגיות, הזורעת רוח חדשה של אמונה ותקווה "שהשמים הם הגבול".
שמי: ציון בניטה.
תחום התמחות ועיסוק: יועץ נישואין ומשפחה, מנחה קבוצות ומדריך חתנים.
מדוע בחרת לעסוק בנישואין ומשפחה: תפיסת ערכו של שלום הבית כערך עליון מחד והרצון להעניק עזרה לזולת מאידך.
רגע השיא בחייך המקצועיים: הרגעים שאני מבין שזוג שנישואיו היו בסכנת פירוק מחליט על עבודה ובניה מחדש של הזוגיות.
רגע מתסכל בחייך המקצועיים: כשזוגות לא מוצאים את הדרך לשקם את נישואיהם.
הדמות המשמעותית בחייך: אשתי והילדים שיחיו, ואבי ואימי ז"ל.
הדמות העיקרית שהשפיעה עליך מבחינה מקצועית: פרופ' עמי שקד והרב שמחה כהן.
מי עוד: מר שלמה וינר ויוסף בן בסן, כולם מהסגל האקדמי של מרכז י.נ.ר
דעתך על נישואין: יצירה אלוקית מדהימה של שני חצאים לא מושלמים הנדרשים להתאחד – אשרי המבין והזוכה!
דעתך על גירושין: פתרון לא רצוי לסכסוכים הפוגע במרקם המשפחתי ובעיקר בילדים.
דעתך על י.נ.ר: שילוב עדין ומדויק של העולם היהודי עם עולמה של האקדמיה
מה היית רוצה לומר לזוגות נשואים: זכרו שהאפשרות לשביעות רצון מהנישואין נמצאת בידכם – "מעשיכם יקרבוכם ומעשיכם ירחקוכם".
מה היית רוצה לומר לזוגות העומדים להינשא: הדרך היחידה לשמר ולהעמיק את התחושות הטובות של תחילת הקשר היא על ידי לימוד רציני ומעמיק של יסודות הנישואין כהכנה לנישואין ובמהלך הקשר.
מה החזון שלך: להיות שליח נאמן.
"הוא היה אומר" – אמרה שמלווה אותך: "מעט מן האור דוחה הרבה מן החושך".