שלום,
אשתי נפטרה לפני כשנה לאחר מחלה קשה. יש לנו תשעה ילדים.
בגלל מחלתה אשתי ז"ל הייתה נכה, וכן יש לנו בת נכה, ולכן נאלצנו לתכנן למכור את דירתנו שבקומה גבוהה, ולעבור לדירה אחרת שנקנה, בקומה ללא מדרגות, ולעשות בה שיפוצים כדי להתאימה לצרכים הרפואיים. לאחר שקנינו דירה מתאימה ותוך כדי הכנות אלו נפטרה אשתי ממחלתה ולא השאירה צוואה. עברתי לגור בדירה הנגישה ובה אני מגדל את ילדינו. את הדירה הזו אני מתכוון להוריש להם.
את הדירה הישנה בה גרנו אני חייב למכור כעת כדי להחזיר חובות רבים לקרובי משפחה על קניית הדירה בה אנו גרים, ללא היכנסות לחובות אלה לא היה מתאפשר לנו לקנות אותה. חובות אלו מגיעים כמעט לסך שווי הדירה הישנה, ובנוסף לקחתי משכנתא גדולה. כיון שמדובר בקרובים מאוד לא ערכנו שטר חוב רשמי אלא כתבנו תצהיר ידני בחתימת כולם חוץ מאשתי שלא הייתה כבר כשירה לחתום, ובו מפורטים הסכומים שהלוו לי וכשתימכר הדירה הישנה אחזיר מיד חובות אלה.
למעשה לא היו ברשותנו שתי דירות באופן קבוע, אלא רכשנו דירה חדשה והתכוונו למכור את הישנה, אבל נתקענו עם שתי דירות עקב אילוצים - מחלת אשתי ונכותה של הבת.
אשתי ז"ל רשומה עימי יחד בבעלות על שתי דירות אלו. וכן היא קבלה עוד בחייה, בירושה [על ידי צוואה] שליש מהדירה של אימה שנפטרה. כדי שיתאפשר לנו לקנות את הדירה נגישה, שתי היורשות האחרות חתמו עימה הסכם פרטי [לא אצל עו"ד] בו היא קיבלה מהם סכום כספי בשווי שליש הדירה, תמורת הסתלקותה מזכויותיה בה. ובסכום זה השתמשנו - לפני פטירתה - למימון חלק [קטן] מהוצאות קניית הדירה הנגישה.
אני צריך להוציא צו ירושה מבית דין על דירתנו הישנה, כדי למוכרה ולהחזיר בכך את החובות. בני הבגיר מוכן לחתום על תצהיר הסתלקות מירושתו בדירה זו. אני מבין כי על פי החוק ילדי הקטינים יורשים כרבע מהדירה אותה אני רוצה למכור, (או שמא זה פחות מכך כי בני הבגיר יורש חלק גדול יותר?).
אודה על תשובותיכם לשאלותי:
1. האם נכון כי הכלל הוא שחובות של הנפטרת קודמים לירושה, כלומר גם אם יוחלט שלילדי יש חלק מסכום מכירת הדירה, הרי יש לחשב את הירושה כך: מחצית מסכום מכירת הדירה שייך לנפטרת. מסכום זה יופחתו מחצית מהחובות, והיתרה תחולק מחצית לי ומחצית לילדים. אותו עיקרון יופעל לגבי החצי השני אותו אני יורש, וכן אני יורש מחצית מהחובות. האם כך מקובל לפסוק?
2. האם יתכן כי יפסקו להפקיד חלק מסכום מכירת הדירה בקרן "עיזבון" ע"ש היתומים? פעולה כזאת תפגע מאוד באפשרותי להחזיר את החובות שבעזרתם הצלחנו לקנות את הדירה הנגישה. האם נראה כי ביה"ד ישתכנע שיש כאן הצדקה לא ליצור קרן כזו?
3. האם צריך לבקש את אישור האפוטרופוס הכללי למכירת הדירה?
4. האם יש חשש, שילדנו, עקב היותם יורשים חלק בדירה - גם החדשה, הנגישה - יאבדו זכות למשכנתא בתנאים מועדפים או זכויות של חסרי דיור לכשינשאו בגלל היותם בעלי חלק בדירה כלשהיא?
אודה על כל מה שתוכל/י ליעץ לי לעשות.
ליעקב הנכבד
ממכתבך אני מבין שעדיין לא פתחת תיק לצו ירושה.
אם אמנם זה המצב,טוב עשית ששאלת לפני שפעלת.
צו הירושה לא מתיחס רק לדירה או למשהו אחר אלא לכל הירושה.נכון ציינת שלפי החוק (לא ההלכה)מגיע לך מחצית הירושה ולילדים מחצית(כלומר רבע מהדירה לילדים),נכון שרישום חלק מנכס ע"ש הילדים יפגע בבוא היום בזכאותם (על אף שיש וועדת חריגים),
מומלץ ע"כ לפעול בדרך שונה לחלוטין עליה נוכל לשוחח בטלפון ו/או בפגישה.מה עוד שלפי ההלכה ובהעדר צוואה אתה הבעל , היורש היחיד.
אם כבר הוצאת צו ירושה הסיפור שונה ומורכב יותר.
אז בא נדבר אחרי החג.
משה מרדכי כהנא,טו"ר
0544411640