שלום חברים!
ישנם מצבים שבהם מבחינה מקצועית אתה מגיע לנקודה שבה אין מה לעשות.
ניקח לדוגמא את הסיפור שבו אני מטפל כרגע, זוג שיש שם אלימות (לא פיזית), הרבה מתח והטלת אימה, רק עגמת נפש והרבה השפלות בעיקר מצד הבעל כלפי האישה.
הבעל סרבן טיפול כרוני, כל הדרכים והשיטות לא הועילו, זהו בעל שגם כאשר יש עליו איום גירושין הולך עם זה עד הסוף.
אני לא רוצה להיכנס לניתוח שלו, למרות שיש לי מושג מה קורה שם. אבל ברור לי שללא טיפול המצב בבית הזה רק ילך ויחמיר.
מבחינה מקצועית, אני יודע שיש להציב מול האישה מראה. להעמיד את הדברים כהווייתן, ולהנחות אותה לבחור.
אך את האמת אומר כי באופן אישי מצפונית אני לא מרגיש הכי טוב שבעולם עם זה. מאחר ובסופו של דבר למרות שאינני אומר לאישה עלייך להתגרש כי אין זאת זכותי כלל, אך התהליך יביא אותה לכך. בעוד החלופה היא להמשיך לדור עם הגבר הזה כנשואה, ולעבוד על עצמה מבחינה אישית, שהביקורת והחיצים המופנים כלפיה יהיו אט אט משוללי ארס מצד המקבל. ומתוך תקווה שאי פעם אולי יבוא הנס המיוחל...
ההגיון האנושי והמקצועי, אומר כי אל לה לאישה להמשיך מערכת זוגית זו, וכי אין סיכוי הנראה לעין שהמצב יהיה טוב יותר, גם מדובר בזוג בנישואין שניים שלה ועדיין אין להם יחד ילדים..
אך משהו מציק לי מבחינת ההגיון התורני, והייתי רוצה לשמוע את חוות דעת חברי על התמודדויות שכאלה.
יאמרו מי שיאמרו - אם משהו מציק לך, כנראה אתה מרגיש שעדיין יש מה לעשות. ולא היא! מה שמציק לי זה דברי חז"ל שאמרו "הקדיחה תבשילו יגרשנה" וכמובן אחרי ההסברים הרבים לעניין, בכ"א לא נאמר "הקדיח הוא...." ומזווית תורנית זו, חשוב לי לשמוע את דעתכם.
אינני מדבר ואינני שואל על הלכה, מאחר וכאן זה לא הפורום לשאלות הלכתיות. אני שואל על צורת ההתמודדות האישית, עם דבר זה.
ואגב, לא הייתי שואל אם בבית היה אלימות פיזית, ולא הייתי שואל אם לא היו בבית זמנים סבירים ואף טובים. השאלה היא משום שבבית הזה ישנם זמנים טובים, ואמנם ישנה אלימות אך היא דו צדדית (כמובן, זה עדיין לא עושה את זה קל יותר). בין כך ובין כך, למרות הימים הטובים האישה מתארת את המצב כבלתי נסבל. ומשום מה הצבת המראה מולה, באופן שמשתמע כי יש אפשרות אחת, ויש עוד אפשרויות, כשמובן שהיפרדות היא אפשרות שווה, מעוררת בי קושי מסוים.
בכבוד רב
אביחי
מראה לטוב ולמוטב
אביחי שלום וברכה.
סיפורך נוגע מאוד לליבי וזאת משום שאני מטפל בזוג דומה עם בעיות אלימות מילולית שהניב מתח חרדה עגמת נפש והשפלות וכדו'. ידוע, זוגיות נבנית משתי אנשים - איש ואישה, כל אחד מגיע עם אופי משלו, תפושי התנהגות שונים, מוצא אחר ותרבות שונה, פעמים רבות הפערים גדולים ועמם הקושי לקבלת האחר והשונה. התוצאה יכולה להיות כסימפטום - הסיפור שאתה מטפל בו. מצד א' התקשורת טובה ומצד ב' התקשורת לקויה ואפי' לקויה מאוד עם הרבה סיכונים. משום מה חווה אני את הזוג שיש להם בעיות 'תקשורת' - אינם יודעים להתווכח נכון, הדברים לא נאמרים בדיאלוג ונתפסים בפנקסאות ולא נקודתית, הטון עולה והתוצאה הגרועה 'אלימות מילולית'.
לעצם המקרה כמה נקודות כדלהלן:
א] בתחילה לבשת את גלימת השופט ונקטת שהאלימות המילולית בעיקר - 'הבעל כלפי אשתו', ובסוף לבשת את גלימת היועץ ונקטת שהאלימות היא 'דו צדדית'.
ב] הנך מטפל בזוג - היינו ששניהם יושבים נגד עיניך, וכשהבעל מגיע לטיפול יחד עם רעייתו אני מאמין שהדבר לא הגיע לו בקלות ובכל זאת הגיע, הלזה קוראים 'סרבן טיפול' ?!? ובאם כל השיטות והדרכים לא הועילו, הרי שהנך אומר שנעשו כמה דברים לטיפול ולא צלח, עתה עלינו לשאול שמא לא הגיעו לנקודה האמיתית - מוקד הבעיה - ובמקרה זה נכון שלא יאיים עליו גירושין וילך עם זה עד הסוף, שהרי בצורה הנוכחית לא שייך להמשיך.
ג] כמטפל בנישואין ומשפחה עשית נכון שהצבת לפניה 'מראה', אך בהנחיה האופציה השני אינה אמורה להיות פירוד ח"ו (אפי' שהדברים לא נאמרים במפורש). מראה - לטוב ולמוטב, היינו שצריכה גם לראות עצמה איך בעלה מגיב כשהיא משתמשת נגדו באלימות מילולית. יתר על כן מדוע השגת דברים בזוגיות שלהם צריכה להגיע בדרך שלילית זו, (ואולי בדרך אגב האישה מזמינה בתת המודעות את האלימות וצריכה לעבור טיפול לעלות זאת למודעות ולתקן העניין - חומר למחשבה).
נראה לענ"ד שכדאי לחבוש משקפת אחרת ולראות את הדברים בצורה שונה, עלינו לזכור כשיש בעיה בין בני הזוג איננו מייחסים זאת לא 'לדן' ולא ל'דינה' אלא 'לדנדינה'.
מבחינה מקצועית תפקידנו כמטפלים לטפל בבני הזוג שיהיה אהבה אחווה שלום ורעות ביניהם לגייס אותם לתהליך של מודל 'בני שי"ח' ובאם אחד מהצדדים אינו משתף פעולה או לא עושה את המוטל עליו אין אנחנו צריכים להתערב במסכנות של בני הזוג אלא להניח את ידינו מזה. עלינו לזכור שתפקידנו לטפל בזוגות ולא למנוע גירושין.
בברכת הצלחה מרובה ובס"ד
אליעזר דייטש
052-7136639