סיבות שונות ומצבים שונים מניעים בני אדם להגיע לאיש המקצוע בהנחיה או בפסיכוטרפיה. לפעמים הסיבה הינה כאב או מצוקה [טיפול] , ואז הגישה הינה טיפולית. ולפעמים הסיבה היא ספקנות ואי נוחות שהם הגורמים לאדם להגיע להתייעצות, ואז הגישה לנושא שונה.
המטריה שצריכים לפרוס לפני המטופל שונה כאשר הוא מגיע לטיפול או להתייעצות, ננסה לתאר במקצת את המתרחש באדם המגיע ואת הציפיות שהוא מצפה מהמטפל / מנחה.
ולכן אם ברצוננו לעזור למטופל שמגיע, עלינו להבין בדיוק את הרצונות והציפיות שלו מה הוא רוצה או מצפה מאתנו, ואז אנו יכולים לגשת לארגז הכלים שלנו ולשלוף את הכלי הנכון במקום הנכון.
התייעצות
ישנה אמרה ידועה על המשנה במסכת אבות "איזהו חכם הלומד מכל אדם" שבדרך כלל אפשר ללמוד מכל אדם -יהיה מי שיהיה-, אחד משלוש הדברים הבאים: א. ללמוד מה כן, ומהי הדרך הנכונה שיש ללכת בה. ב. ללמוד מה לא לעשות, דהיינו שלא לעשות כמעשיו שזוהי דרך בלתי נכונה. ג. שלומדים שהדרך שאנו הולכים בה הינה הדרך הנכונה.
כשאדם מגיע לקבל יעוץ ועזרה מרעהו, בדרך כלל הוא מגיע לאחד משלשת הדברים הנ"ל, א. שרוצה לדעת שמה שהוא עושה, חושב, מתכנן, וכדו' הינו הדבר הנכון. ב. שבא ללמוד ולשמוע מהי הדרך הנכונה שעליו ללכת בה. ג. מה הם הדברים שעליו להימנע מהם ולא לעשותם.
לפעמים מגיעים כדי לשמוע חוות דעת שלישית מאדם שמתמחה בעניין, וכן כשיש ויכוח בין בני זוג על אופן ההתנהגותם וכדו' מהו הדבר הנכון לעשות אזי מספיק כאשר איש המקצוע מייעץ להם בצורה סמכותית מהו הדבר הנכון לעשות, וזה נותן למתייעצים את האפשרות להחליט ולבצע את המוטל עליהם, אמנם ניתן לקרוא הדרכה כתובה מתוך ספרים או דפי הדרכה אך כאשר הנקודות הן ספצפיות למתייעץ יש צורך לשמוע את הדברים ולהבהירם עם אדם חיצוני כדי לאשר את המשך דרכו.
לפעמים הענין יותר מורכב כאשר אדם מגיע עם רגשות מעורבות בין הרצון להכריע ולפעול באורח עצמאי מצד אחד, ובין הרצון המנוגד ולהיתלות בסמכות חיצונית שתחליט במקומו מצד שני, דהיינו שבעצם הוא רוצה לנהל את החיים שלו באופן עצמאי ושאחרים לא יגידו לו מה לעשות , אבל מצד שני יש לו את הפחד לעמוד מול החלטה שכמובן כרוך בה סיכון וגם סיכוי כי אולי זה לא יצליח וכן קל לו במידה מסויימת שאחרים יחליטו במקומו כדי שיוכל לנקות את עצמו מרגשי האשמה כאשר הדבר לא יצליח, [אין מדובר באדם שיש לו קושי של קבלת החלטות שכמובן שיש צורך לטפל בזה באופן יסודי, אלא רק כאשר מדובר בדברים מסויימים עקרוניים יש לו קושי בזה.]
ולזה אפשר להתאים את האימרה בשם חכם אחד "התייעץ בחבריך ועשה כשכלך" וראיתי פירוש יפה על האימרה הזו שכאשר אדם מתלבט מה לעשות הרי ההחלטות שלו בנויות על כל מיני נגיעות אישיות ולכן אין לו את האפשרות להחליט בצורה אובייקטיבית אבל כאשר הוא מתייעץ עם לחברים ושומע את דעתם כאשר אין להם את הנגיעות שיש למתלבט אזי הוא יכול להתנתק מהנגיעות האישיות שלו ולהחליט בצורה אובייקטיבית. ואז אפשר להציג לו אחר שמיעה אמפטית ובירור כל הצדדים את הצד החיובי והצד השלילי בעניין ולהביאו לידי החלטה , וההחלטה תהיה על פי דעתו ולפי שיקוליו.
ובדרך כלל הפתרון הכי יעיל עבור האדם הוא הדרך שהוא בעצמו פותר את הבעיות והקשיים שיש לו, כאשר מדריכים ומכוונים אותו לחשוב על הענין בצורה אובייקטיבית, כי אין מי שיוכל להבין ולהרגיש את כל נבכי נפשו ורגשי לבבו של הזולת יותר מהאדם עצמו.