חשוב לדעת - טיפול זוגי | מרכז י.נ.ר ללימודי נישואין ומשפחה
מרכז י.נ.ר

חשוב לדעת - טיפול זוגי

כניסה למשתמשים 08/09/2024 ה' אלול תשפ"ד

M.A שלום מרקוביץ

חשוב לדעת - טיפול זוגי

27.10.2022

זוגות רבים מרגישים כי איכות חייהם נפגעת עקב בעיות בזוגיות. הם יודעים ושמעו בוודאי לא אחת כי ל"כולם" יש בעיות ו"לא הכול חלק". אך בתוכם הם חשים כי תחת שהזוגיות תהווה מקור לצמיחה ולהתפתחות,  מקור לביטחון ולמשענת, מקור לחיבור וחברות, היא מקור לבעיות. במצבים כאלו עולות תחושות קשות, לעתים מאחד מבני הזוג ולעיתים משניהם. במצב כזה חשוב לפעול על מנת לתקן את המצב באופן יסודי ואמיתי מן השורש. ברוב המקרים רצוי להיעזר בגורם מקצועי שאומן לכך, ולא להסתפק בעצות כלליות של אנשים יראי שמים ובעלי רצון טוב, ובסיסמאות שגם אם הן משקפות חוכמה, אין הן יכולות לייצר את השינוי המיוחל. ברוב המקרים מומלץ לפנות בהקדם לטיפול זוגי מקצועי. מהו טיפול זוגי, מהן מטרותיו וכיצד הוא באמת יכול לעזור לנו – במאמר הבא.

זוגות רבים חשים מצד אחד את הצורך בשינוי מהותי אך מצד שני מרגישים ייאוש וחוסר אמון בשינוי אמיתי בדפוסי ההתנהגות בחיי הנישואין. חוסר האמון יכול להגיע ממקום של חשש לויתורים נוספים וחשש שהשינוי יבוא על חשבון אחד מבני הזוג, לעיתים יגיע החשש מחוסר האמון ביכולת או במוטיבציה של בן הזוג האחד לצעוד עם בן זוגו לאורך התהליך. כתוצאה מכך "סוחבים" זוגות רבים את קשייהם מבלי לנסות כלל לפותרם עד כי לעיתים מגיע המצב לרמות קושי גבוהות מאוד. אך האמת היא כי ברוב המקרים ניתן לעזור עוד הרבה לפני כן. דווקא מבט מקצועי ומעמיק מברר כי רוב האנשים רוצים בתוכם לחיות טוב, והטבה לזולת, למשפחתם ולבני זוגם נותנת להם תחושה טובה. כמעט בכל המקרים מאחורי ה"אופי" החוסם אפשרות שינוי עומדת בסך הכול תפיסה מוטעית שהשתרשה או מה שמכנה הפסיכולוגיה "הגנה" ישנה שעבר זמנה וניתן לפרקה. אכן במקרים אלו לא יכולה עזרה לא מקצועית לסייע ועצות והוראות אינן עובדות, אך מטפל מומחה ומקצועי יכול לעשות נפלאות. יש צורך להסכים להשקעה של זמן וכוח, ומשאבים שונים אך הפחותים בהחלט מהמשאבים הנדרשים לקריעתה של המשפחה או הזוגיות.

מגוון הזוגות הפונים לטיפול זוגי משתקף במגוון הגישות הטיפוליות. מבין הגישות הידועות – התנהגותית, פסיכודינמית, ממוקדת באדם, קוגניטיבית, חווייתית, מערכתית, נרטיבית ועוד. לכל אסכולה נקודות מבט מוגדרות היוצרות ניסוחים ייחודיים והתערבויות טיפוליות אופייניות לעבודה עם זוגות. ניתן לדמות זאת למפות המתארות את אותו תא השטח מהיבטים שונים. מטפלים מנוסים משתמשים לעתים בבחינת עבודתם ממספר היבטים וגישות כדי לאתגר את חשיבתם המבוססת על דרך חשיבה מקובעת יחסית.

ההתמקדות בטיפול תהיה בהתאם להבנתו של המטפל את טבע מערכות היחסים ובהתאם לגישתו התיאורטית לטיפול הזוגי. הגישה הקוגניטיבית תתמקד במחשבותיו ותפיסותיו של הפרט לגבי מערכת היחסים ובהבנייתן מחדש במסגרת הטיפול, לעתים ללא הכרח להתייחס ישירות לבן הזוג. הגישה הממוקדת בלקוח, לפי רוג'רס, תדגיש את יצירת המציאות שכתוצאה ממנה יוכלו בני הזוג לספק זה לזו תנאים טובים יותר לצמיחה אישית. גישה התנהגותית תתמקד ביחסי הגומלין בין בני הזוג והשפעתם על התחושות האישיות והזוגיות. גישה חווייתית הממוקדת ברגש, רואה את הזוג כמערכת מאוזנת, תוך שמירה על התמקדות טיפולית במחסומיו של כל אחד מבני הזוג המונעים ממנו לחוות את עצמו ביחס לבן זוגו. הגישה הפסיכודינמית לטיפול זוגי רואה בזוג ישות נפשית, שבה בני הזוג בחרו זה בזו בין היתר על פי ההתאמה בין עברו של כל אחד מהם לזה של השני, דבר המוביל אותם לפתח פנטסיות וסגנונות הסתגלות משותפים. גישות מערכתיות שונות ידגישו את תפקידו של הזוג כתת-מערכת בתוך המשפחה ובתוך הקשרים חברתיים רחבים יותר.

למרות ההבדלים בין סוגי הטיפול, מחקרים אמפיריים מצביעים על כך שלשיטות טיפול שונות תוצאות דומות. ישנו וויכוח לא מוכרע ממה הדבר נובע, אך חשוב לדעת כי התשובות וההחלטות של מטפלים תלויות גם בקשר שנוצר ביניהם לבין המטופלים ובהקשר הכולל של הטיפול. לפי כל הגישות, יכולתם של בני הזוג להיעזר במטפל באורח בונה והיחסים הטיפוליים הם אשר קובעים בדרך כלל את הצלחת הטיפול או כישלונו. על המטפל לסייע להם בכך לאורך כל הטיפול, אך לא פעם ניתן לאמוד את יכולתם לעשות זאת כבר מתחילת הטיפול. על כן מומלץ לעתים לנסות יותר ממטפל אחד קודם שאומרים נואש.

בתחילת הטיפול נדרשת תבונה וסובלנות של כל הצדדים. אין זה מן הנמנע שהמטפל זקוק לזמן מה כדי לקבוע את דרכו הטיפולית בביטחון יחסי. בחדר הטיפולים צפות דרישות ולחצים שלוקח זמן להבינם על בוריים ומקורם. מערכת היחסים בין בני הזוג מבוססת וחזקה (לטוב או למוטב), אך אינה מוכרת עדיין למטפל, החש רק את תוצאותיה החיצוניות. במהלך הטיפול יתייחס המטפל הן לצורך להבין את מערכת היחסים הזוגית והן בהענקת תשומת לב למצב היחסים בין המטפל לבין בני הזוג.

המטפל ינסה להעניק מבנה לרשמים השונים מתוך מטרה ברורה לסייע לבני הזוג. בין השאר ישאל המטפל את עצמו: כיצד הגיע הזוג הזה אלי?, מהו אופן הטיפול המתאים לזוג? מהי מטרת הטיפול? מהן בעיותיהם האמתיות של בני הזוג? במה להתמקד? כיצד יכולים בני הזוג להיעזר בי?. לציפיותיהם של בני הזוג ושל המטפל תהיה השפעה חשובה על ביסוס ברית העבודה והחוזה הטיפולי שביניהם.

ברוב מוחלט של המקרים, מקובל כיום לפנות לטיפול זוגי וזה מתנהל אצל מטפל זוגי אחד הפוגש בדרך כלל את שני בני הזוג יחדיו. במקרים מסוימים, עשוי רק אחד מבני הזוג להגיע לטיפול. הדבר יוצר התלבטות אם וכיצד לזמן את הצד הנעדר. מנקודת מבט מערכתית הדבר מתבקש וחיוני. מאידך יש לזכור כי קשה מאוד ליצור התמקדות בבעיות המשותפות ולשמור עליה, אם אחד מבני הזוג חש כי הגיע לטיפול בגלל בעיותיו של האחר ובכפוף להן בלבד. במצבים מסוימים, עשוי לעבור מסר לא רצוי כאילו המטפל מייחס ערך רב יותר למערכת היחסים מאשר לבעיותיו של הפרט. לעתים הרגשה זו של המטופל מחריפה אם אחד מבני הזוג חש אכזבה וכאב מפני שצרכיו מוסטים, כביכול, הצידה לטובת הנישואין, מצב שלעיתים חוזר על עצמו גם בתוך מערכת הנישואין בבית.

גורם המשפיע מאוד על הטיפול הוא האופן שבו יציגו בני הזוג את קשייהם. שאלת המחויבות של בני הזוג לעבודה על הקשיים בנישואין מתוך רצון לשפרם, חשובה, אך אם קשה ליצור מחויבות שכזו, או  שהמטפל יתרשם כי קיימים קשיים הן במערכת הזוגית והן מחוצה לה, ייתכן ויומלץ על טיפול פרטני של כל אחד מבני הזוג בנפרד, לעתים במקביל לטיפול זוגי משותף. קשיים הממוקדים במערכת הזוגית ואינם נמשכים זמן רב, מצביעים, לרוב, על סיכויים טובים לשיפור הזוגיות, אך חשוב להדגיש כי טיפול מקצועי יסייע גם במקרים קשים יותר. חשוב, אם כן לבצע תהליך הערכה מול גורם מקצועי ראוי, ולא לקבל החלטות שכאלו באופן שטחי.

מטרת הטיפול תהיה תמיכה, הדרכה או חקירה. על פי רוב יכלול הטיפול תערובת של שלוש הקטגוריות הללו. מטרתו של הטיפול התומך היא לסייע, לשפר ולחזק את דרכי ההתמודדות. במקרים פשוטים יותר ישמש מטפל בעיקר כ"אוזן קשבת" המספקת חיזוקים חיוביים ומעודדת צמיחה. במקרים קשים יותר תהיה העבודה ממושכת והיא דורשת מיומנות וניסיון. מטרת ההדרכה היא ללמד את הזוג כיצד להמיר מחשבות או מעשים שאינם תורמים להסתגלות במעשים או מחשבות בונים יותר, או להורות באופן ישיר על פעולות שיאפשרו לבני הזוג למידה חדשה ופיתוח תובנות טובות יותר. במהלך החקירה ינסו בני הזוג להבין את הרגשות, ההנחות והמניעים שדרכם הם גורמים לעצמם בעיות וכך לאפשר להם לבחור באופן מודע את דרכי התנהגותם ולהביא לשינוי דפוסי התנהגות בלתי רצויים.

הטיפול מתייחס על פי רוב לשלושה מוקדים אם כי בהחלט ייתכן שיהיה צורך להתמקד באופן מיוחד במוקד אחד ספציפי יותר. המוקדים הם הרגשות, המחשבות והמעשים הבאים לידי ביטוי בהתנהגות. ההחלטה במה להתמקד תלויה בגישתו התיאורטית של המטפל, אך בפועל בני הזוג זקוקים לסיוע בבעיותיהם הדחופות ביותר. בדרך כלל יבחין המטפל ויזהה באיזה משלושת התחומים נמצאות הבעיות החמורות והדחופות ביותר ותוך כדי איתור נקודות חוזק וחוסן לצד נקודות קושי ותורפה, ילכו בני הזוג והמטפל צעד אחד צעד, שלב אחר שלב כאשר במרבית המקרים עצם העבודה עם בני הזוג תספק את התשובות כמו מעצמה.

לסיכום הדברים -  תהליך הייעוץ המקצועי בנישואין, הוא עמוק ויעיל. הידע המקצועי הקיים, עומד לרשות הזוגות ויכול  לשפר את הזוגיות ואיכות החיים ולהעמידה על מצב טוב יותר, גם לעומת זוגות שלא התנסו בטיפול יסודי בבעיותיהם. .צריך פשוט להחליט להיעזר.

תגובות

דעתכם חשובה לנו! הגיבו ודרגו:

כל הדירוגים

להרשמה ופרטים נוספים

מרכז ינר

סניף ירושלים: בית הדפוס 30
טלפון: 02-6321600
סניף מרכז: ברוך הירש 14
טלפון: 03-7160130