facebook youtube google

תגית יחסים

פני הדור כפני הכלב

פני הדור כפני הכלב

אולם המציאות השתנתה לבלי היכר. משפחות רבות מגששות באפילה כשמדובר בבעיות בסיסיות לגמרי של חינוך ילדים, הילדים והנוער נחשפים יותר ויותר לתופעות ולמידע שלא היינו רוצים שיחשפו אליו, ואין על כך כמעט שליטה. הבעיות הללו קיימות בכל המגזרים ואינן פוסחות גם על המגזר החרדי. אולי תופעות שליליות מסוימות מופיעות במגזר  החרדי בצורה יותר מרוככת, אבל עדיין הן קיימות ונוספות להן בעיות המאפיינות את המגזר החרדי בלבד, כמו לדוגמה מערכות חינוך לא מקצועיות שהמחנכים בהן לא הוכשרו הכשרה מקצועית מספקת כדי לעסוק במקצוע הזה, ולפעמים ההיזקים גובלים בדיני נפשות.

הנחיית קבוצות

הורים היום זקוקים יותר מתמיד להדרכה מקצועית כיצד לנהוג. אחת השיטות היעילות ביותר היא הנחיית קבוצות. בהדרכת קבוצה מתחוללת דינמיקה של התייעצות בחבורה, תמיכה רגשית של חברי הקבוצה והדרכה מקצועית בנושאים השונים. היום ידוע שהתמיכה הקבוצתית היא אחד מהגורמים המדרבנים ביותר לשינוי ולחיזוק הביטחון העצמי והרצון להצליח. מנחה של קבוצת הורים חייב להיות איש מקצוע מתחום רלוונטי (עבודה סוציאלית, הוראה וכיוצא בזה), בעל ידע בתחומי החינוך השונים וגם בעל שיעור קומה תורני, שכן שאלות בנושא חינוך של הורים  ובעיות שמתעוררות בשטח, נובעות הרבה פעמים כתוצאה מחוסר ידע בתחום התורני  - מה נכון לעשות על פי ההלכה. לרוב, כאמור, מדובר בשאלות הלכתיות.

מנחה קבוצה צריך להיות מעין מדריך רוחני לקבוצה שלו, שיוכל לשלב את הידע והניסיון שלו כאיש מקצוע עם יכולות לגבש קבוצה תומכת במישור הרגשי. בנוסף, ואולי החשוב מכל – עליו להיות מכוון לחלוטין לדעת תורה, שכן חינוך הילדים והבית היהודי הם נדבכים מרכזיים ורגישים מאוד עבור החברה הדתית ככלל והחרדית בפרט ולא כל אחד יכול להעביר מסרים חינוכיים. 
 

אז מה הסיפור שלכם?
fotolia

אז מה הסיפור שלכם?

כשישבתי לפני מספר שבועות מול רבקי וחנן שהגיעו לטיפול בפעם הראשונה ושאלתי מה מביא אותם הם לא חיכו רגע וישר חנן התחיל: הוא אפילו הביא איתו רשימה שרבקי כינתה: "רשימת מכולת". 

הוא דיבר במשך 5 דקות שלמות בלי הפסקה על לפחות 12 דברים, באיזשהו שלב הפסקתי לספור. זה לא קורה אצל כל זוג, אבל בהחלט יש לא מעט כאלה. כששיקפתי את הדברים שמפריעים לו, אמרתי 2-3 משפטים ולמרבה הפתעתה של רבקי חנן אמר: "בדיוק".

איך זה אפשרי?

המשותף לחנן ולשאר הזוגות שבאים בתלונות הוא שהם נתפסים כמתלוננים, והאוזניים של השני אטומות מלשמוע.

העניין הוא שהם לא באמת מתלוננים, הם בעצם מספרים סיפורים, וכאלה יש בלי סוף. אם לוקחים את מה שעומד מאחורי הסיפורים אפשר לראות שעומדת שם תלונה אחת עיקרית או לפעמים קצת יותר.

קרה לכם בסוף מסיבה עם בלונים שהתחלת לרדוף אחרי הבלונים אחד אחד על מנת לנסות לפוצץ אותם
כדי להחזיר למקום קצת סדר? עכשיו תארו לכם שלכל הבלונים היה מחובר חוט אחד שכשאתם מושכים אותו נמשכים איתו כל הבלונים... כמה זה מקל את העבודה.

החוט המקשר הזה הוא בעצם התלונה, וכשמושכים ונוגעים בו, כל הבלונים - הסיפורים הקשורים אליו, מגיעים ביתר קלות והעבודה של הפיצוץ וארגון המקום נעשית קצרה בהרבה. כך, די במהירות יחסית החדר נעשה מואר ומסודר.

אז מה הסיפור שלך? ומה בעצם התלונה?

איך מגלים מהי התלונה שעומדת מאחורי הסיפור  ואילו עוד סיפורים אפשר לחבר לאותו חוט? ואיך יודעים מה לעשות כדי לפתור? במקום להיתפס כמתלוננים על זה ועל זה ועל עוד 100 דברים.

אתם יכולים לדעת מה באמת מפריע לכם, ועל מה להתמקד כשרוצים כבר לשפר או "להתלונן".

קחו לכם דף וחלקו אותו לשני טורים. בטור הימני - ערכו רשימה של כל הדברים שמפריעים לכם בהתנהלותו של בן הזוג. כל מה שהוא עושה או לא עושה ומטריף את  דעתכם.

כעת עברו על כל הרשימה, אחד אחד, ושאלו על כל דבר בנפרד את השאלה: מה ההתנהגות הזו מסמלת בעיני?

את התשובה כתבו בטור השמאלי. כשתעברו על הרשימה השלמה, תוכלו לראות שמהמון סיפורים, הוצאתם תלונה או שתיים. גברת שחוזרת על עצמה פעמים רבות בשינוי אדרת. את ה"גברת" תצטרכו להעלות לדיון, על התלונות האלו תצטרכו לדבר ולעבוד. כבר יש בידיכם חצי מהעבודה.  

אבל מה עושים עם זה? איך מדברים על הדברים בצורה שהשני יקשיב, יבין ויעשה מאמץ לשנות?

בלחיצה כאן – תקבלו את נוסחה  קלה בת 3 משפטים שתעזור לכם לדבר על הדברים שמציקים לכם, באופן שגם יתקבל אצל האחר: Mlavi.ravpage.co.il/matana?ref=ynr.