חן חן לשואלת החשובה. שאלה גדולה שאלת!! אכן, האם ואיך שייך שבן אנוש יוכל לעמוד במשימה הבלתי אפשרית שנקראת "עולם הזה"? ואכן לאחר שנתיים ומחצה שנחלקו בית שמאי ובית הלל בדבר, נמנו וגמרו שנוח לו לאדם שלא נברא משנברא. כלומר, אכן זוהי משימה כ"כ קשה שעדיף היה לו לא היינו נבראים כלל, כי עד כדי כך קשה לעמוד בזה שכמעט ולא שייך שבן אנוש יעבור בעולם הזה ויצא ממנו יותר טוב ממה שנכנס בו.
ומאחר ששאלתך כל כך חזקה, מה עוד ניתן להוסיף?
האמת היא שאולי ניתן לפרש את הגמרא במכות דף ל"ג סוף עמוד א', תחילת עמוד ב', שהיא באה לתת מענה לשאלה זו.
הגמרא שם אומרת דרש רבי שמלאי שש מאות ושלש עשרה מצות נאמרו לו למשה ... בא דוד והעמידן על אחת עשרה ... בא ישעיהו והעמידן על שש ... בא מיכה והעמידן על שלש ... חזר ישעיהו והעמידן על שתים ... בא חבקוק והעמידן על אחת שנאמר (חבקוק ב) וצדיק באמונתו יחיה.
וצריכים להבין, וכי דוד מחק 602 ממצוות התורה והשאיר רק 11? ולאחר מכן באו ישעיהו, מיכה ושוב ישעיהו וחבקוק והמשיכו ומחקו מצוות עד שנשאר רק מצווה אחת?
אלא הכוונה שגם דוד המלך התקשה איך ניתן לעמוד במשימה הזאת. ולאחר שהעמיק בדבר הגיע להבנה שעל ידי ריכוז ב-11 מצוות ניתן לבנות בסיס שעל ידיו נוכל לעמוד במשימה. ובדורות שאחרי דוד גם להתרכז ב-11 המצוות האלו כבר היה למעלה מיכולתם, ובאו להבנה שניתן כבר לבנות את הבסיס בפחות מאלו, עד שבסוף הגיע חבקוק לבסיס הכי בסיסי והיא האמונה.
הוה אומר, כדי להצליח לחיות כמו "מלאך" ולא כ-"איוולת" יש ברמה הכי בסיסית להתחזק כמה שיותר במידת הבטחון וכך, ורק כך, נוכל להצליח.
ידוע הסיפור ששאלו את המגיד ממעזריטש איך ניתן לברך על הרעה בדיוק כפי שמברכים על הטובה? וכי בן אנוש שייך שבאמת ירגיש אותה השמחה ברעה כמו בטובה? אמר להם המגיד שזו שאלה לתלמידו חביבו הרב זושא מאניפולי. כאשר הגיעו לר' זושא, שהיה עני ובעל ייסורים גדול, ושאלו אותו, ענה שהוא לא יודע. כאשר אמרו לו שרבו המגיד שלח אותם אליו תמה. איך יכול להיות שהרבי שלח אלי? והרי אני מעודי לא חוויתי שום רעה? ואיך אידע איך להודות עליה?
עכשיו כבר הבינו כולם. ניתן לברך על הרעה בדיוק כמו על הטובה אם וכאשר מאמינים ובוטחים ש-"כל מה דעביד השם לטב עביד" אם יודעים שגם מה שנראה בעינינו רעה "גם זו לטובה" ניתן באמת להודות על כך. וכפי שנהגה אשתו של הרב אריה לוין כאשר נחת ארצה סט שלם של כלי אוכל, שירשו מאבות אבותיהם והיה מאוד יקר בעיני בעלה, והתנפץ. היא המתינה לו בחוץ כאשר חזר הבייתה ורצה לקראתו בצהלה ואמרה לו "אריה! עלינו להודות להשם על הניסים שעשה לנו! בא נרקוד ביחד!" כאשר בסוף בירר על מה השמחה הגדולה ענתה שהייתה גזרה קשה ביותר שהייתה אמורה לפגוע בהם והשם בחסדיו הרבים שפך את כעסו על צלחות וקערות והציל אותם בנס.
הגאון רבי גרשון אדלשטיין (ראש ישיבת פוניבז') נוהג לומר בכל עת שכאשר בן אדם מאמין, אין לא מה להצטער על ייסורים, כי אם הוא חטא אז הם באים לכפר כדי לשלם לו עוד בעולם הזה ולא ישאר לו חוב לגהינום. ואם לא חטא הרי אלו ייסורים של אהבה שבאים להגדיל את חלקו בעולם הבא. מי שחי באמונה אין לו שום טענות על מי שגורם לו לצער כי הרבה שלוחים למקום ואין אף אחד יכול להזיק לו לולי שכך גזרו עליו מלמעלה. וכמו המשל הנודע שהכלב מתרגז על המקל שהרביץ לו ואינו רואה את הבנאדם שאוחז במקל.
אז זוהי התשובה! אמונה! בטחון! הכל לטובה! אין רעה. אין צער. אין ייסורים. אין מחסור. אין פגיעה. אין אדם נוגע במוכן לחברו כמלוא נימה, אין אדם נוקב אצבעו למטה אלא אם כן הכריזו עליו מלמעלה.
ואם כן נשאלת השאלה, איך מגיעים לרמת אמונה שכזאת.
על זה נמסרה לנו התשובה על ידי כל הגדולים והיא לימוד מוסר יום, יום. עוד קצת מסילת ישרים, עוד טיפה אורחות צדיקים, פרק בנפש החיים, פסקה בשערי תשובה, עוד מחשבת מוסר ועוד מאמר אמונה.
ואולי זוהי עבודת הפורים שלא יידע בין ארור המן לברוך מרדכי
בברכת הכל טובה
מאיר בער MFC
0548425258