facebook youtube google

תגית קשב וריכוז

נוער מתמודד? נוער נושר? נוער בסיכון? שורשי הבעיה נעוצים בבעיות זוגיות בין ההורים
fotolia

נוער מתמודד? נוער נושר? נוער בסיכון? שורשי הבעיה נעוצים בבעיות זוגיות בין ההורים

אולי זה לא חדש, אולי כבר אמרו את זה קודם, אבל אולי גם הגיע הזמן להציף ולהעלות את הבעיה הזו שוב ומחדש. החברה שלנו סובלת קשות מבעיית הנוער המתמודד, הנושר, בסיכון.. כבר קראנו להם באלף שמות וקטלגנו אותם באלף קיטלוגים – כדי לטפל, ולמצוא פתרונות, ולחשוב מה עושים, ואפילו לעשות. ונתנו להם רטלינים וקונצרטות, פתחנו להם מסגרות, רבנו עם המסגרות הקיימות ואין סוף של השקעות וטיפולים כדי למנוע, לתמוך, להחזיר, לשקם ועוד פעלים שקשורים לנושא.

מסתבר, כשלוקחים את הנער או הנערה לשיחות אישיות, שאצל רובם ככולם נמצא שהבעיות התחילו מההורים. לאט לאט מתחוורת התמונה הכואבת: הנוער שלנו הוא תוצר של בעיות חמורות בזוגיות בין ההורים. חשבתם שתוכלו להסתיר את זה מהרחוב? אז הילד מוציא את זה החוצה.

שחה לי אסתר (שם בדוי), שהנער שלה לא שרד את המסגרת החינוכית הנקראת ישיבה קטנה (בעיה מוכרת למישהו מאיפה שהוא?): בעלי לא משתלב בעצמו בשום מסגרת. עקב משבר כלכלי (!) שנבע מהשקעה כלכלית לא נכונה הוא נקלע למשבר אישי. פטירת אביו גרמה לו להסתחררות ובשורה התחתונה לרצות לפרק את התא המשפחתי שלנו." (ובמילים אחרות להתגרש) "ואז מגיע אלי הבן שלא מצליח להיות בשום מסגרת מגיל 14 בערך ושואל אותי איך אני רוצה שהוא יהיה במסגרת אם המצב בבית לא יציב ועל גלגלים? מה אני אמורה לענות לו?"

מכת הגירושים בישראל רק הולכת ומעמיקה. יש סיבות רבות מספור שמלבות את האש הזו שמכלה כל חלקה טובה במשכנות ישראל ואוהלי יעקב שהיוו אי שם בעבר דוגמה ומופת בעולם כולו לזוגיות וחינוך נכון של הדור הבא. נראה שאם נעשה מחקר אמתי שמשלב נתונים מהשטח נגלה שאת רוב הבעיות החברתיות של החברה שלנו היה אפשר לפתור אם בני הזוג בכל בית ובית היו שמים בראש סדר החשיבויות שלהם את נושא הזוגיות, אלא שרבים מעדיפים להדחיק את הבעיות, או להשלים אתן במקום לנסות ולפתור ולשפר, וכך מתגלגלים הדברים במעגל סגור -  הילדים מאבדים את היכולות הבסיסיות שלהם להתמודד עם מסגרות, לימודים וחברה וכך נוצר לו דור שלם של חסרי זהות ומאבדי דרך, וזו רק עוד פרשנות עצובה וטראגית למשפט – "התפוח אינו נופל רחוק מהעץ".

הורים – לפני שאתם צריכים לטפל בילדים שלכם – טפלו בעצמכם.

לקריאה נוספת תכנון כלכלי נבון הוא מניעה של בעיות במבנה המשפחתי

 

איך להתמודד עם קשב וריכוז? מסקנות לא סופיות בהחלט
fotolia

איך להתמודד עם קשב וריכוז? מסקנות לא סופיות בהחלט

ובהמשך להתקף הפסיכוטי מהכתבה הקודמת

אז א. ירדה מנושא התרופות, ועדיין מתייעצת עם חברות ואנשי מקצוע: 'את יודעת כמה פעמים עברנו חוויות כאלה עם הבן שלי?' משדלת אותה חברה אחרת (מ. – השם המלא שמור במערכת). בתור אימא לילד עם קשב וריכוז אני יכולה לומר שעברנו עם הילד גהנום עד שמצאנו את התרופה הנכונה ואת המינון הנכון, ואני מרגישה שהצלנו אותו. הוא נרגע והתחיל להשתלב בלימודים ובחברה, הרב נרגע, הכיתה נרגעה. בתור מנהלת חינוכית במוסד אני יכולה לומר שהתרופה הזו מצילה המון ילדים שלא מסוגלים להשתלב במערכת החינוך...

התאבדויות

כפי שהזהרתי בתחילת המסע – הכתבות הנ"ל לא מביאות לתשובה חד משמעית על השאלה תרופות לקשב וריכוז – כן או לא. להיפך. הן רק מבלבלות. אני כותבת אותן כי יש כאן מאבק וזה לא מאבק פרטי, זה מאבק של כל מי שיש לו ילד כזה – וזה רובנו.

בשיחה עם מישהי שמכירה את הנושא כרבנית קהילה היא ציינה שהיא מכירה 2 מקרים של בחורים שהתאבדו כתוצאה מנטילת תרופות לקשב וריכוז. והוסיף לי אדם אחר שיש יותר מכך. כמובן שהתאבדות חייבת להיות תוצאה של מכלול הרבה יותר גדול מנטילת תרופה, אולם אם יש מספר אנשים שטוענים שיש קשר בין נטילת תרופות לכך - זהו אור אדום שקשה להתעלם ממנו. (למידע נוסף בנושא נוער בסיכון - כאן)

פתרונות אלטרנטיביים

קאוצ'ינג, רכיבה טיפולית על סוסים להגברת הביטחון העצמי, טיפול בשיטת אטנגו, טיפולים פסיכולוגיים, ריפוי בחיות, ריפוי במוזיקה, תרופות הומאופטיות, דיקור סיני, ציור, יש היום אלפי טיפולים וטיפולי טיפולים שמציעים פתרונות אלטרנטיביים לבעיית קשב וריכוז. רק לפתוח את הארנק ולהתחיל להתנסות עם הילד מה מצליח יותר ומה מצליח פחות. הוא יצטרך לחיות כמה גלגולים רק כדי שנעלה על הפתרון המתאים, ואנחנו נצטרך לשעבד את עצמנו עם משכנתא נוספת כדי להתנסות ביחד אתו. כל זה במידה ושני ההורים מוכנים ורוצים להשקיע בבחירה מסוימת, ומה כשהם חלוקים בדעותיהם? כשהם חלוקים בדעותיהם מדובר על ויכוחים שנגררים בוקר וערב על הנושא, עגמת נפש, ציפיות ואכזבות.

אז אתם רוצים בכל זאת למצוא איזה אור בקצה המנהרה? גם אני. 'תתפללי,' אמרה לי הרבנית. 'זה אולי הפתרון הכי נכון...'

ובכל זאת. אני ממליצה על התייעצות עם אנשי מקצוע שעברו הכשרה אמתית ומקיפה בנושא, ועדיף מישהו שמכיר את שתי הדרכים – את הדרך של טיפול תרופתי ואת הדרך האלטרנטיבית, ויכול ללוות את המשפחות בדרך שבה המשפחה תבחר לעצמה.

אנשים כאלה מוזמנים לחשוף את הידע שלהם והיכולות האישיות שלהם בתגובות כאן למטה...

לכתבה הראשונה

לכתבה השנייה

לכתבה השלישית

 

 

חיובי ושלילי בתרופות לקשב וריכוז - כתבה שלישית בסדרה
fotolia

חיובי ושלילי בתרופות לקשב וריכוז - כתבה שלישית בסדרה

ונחזור לחיים: לאחר שהפסיק את נטילת הכדורים וסיים את שנת הלימודים בתנאי הישרדות שטח הוא יצא לחופש. זאת לאחר שבשיחה עם המנהל של הת"ת שלו המנהל המליץ בחום על טיפול תרופתי. "אין סיכוי שהוא יצליח בשום מוסד שבו לומדים 8 שעות ביום ללא טיפול תרופתי, הוא יתייאש מהר ויעזוב." ההשלכות של נשירה כזו במגזר החרדי הן נוראות. מדובר בילדים שמסתובבים ברחובות חסרי מעש ובדרך כלל הם גם עוזבים את הדת וחשופים לכל המרעין בישין שקיימים ברחוב הישראלי.

לאחר התייעצות נוספת עם עובדת סוציאלית מקצועית החליטו ההורים לנסות שוב לעודד את הילד לקחת את המרשם של הקונצרטה שבועיים לפני פתיחת הלימודים, כדי לתת לגוף להתרגל. (וזה המקום להפנות למומחי י.נ.ר שעונים לשאלות בפורום הורים וילדים בתחומי קשב וריכוז - כאן ולמומחים בפורום העונה לשאלות בנושא נוער בסיכון כאן

התקף פסיכוטי של חרדה

זה קרה לילה אחד, מספר ימים לאחר שחיים לקח את התרופה שלו. האימא מספרת שהוא הקים אותה ב12 בלילה רועד כולו ועם דפיקות לב מואצות, הוא נראה מוטרד. 'מה קרה לך?' שאלה אותו אימא שלו, אבל לחיים היה מאוד קשה להסביר מה הוא חווה. (לילדים, גם כשהם נערים, קשה להם להסביר את עצמם מילולית ובמיוחד לילדי קשב וריכוז). לאחר זמן מה הוא אחז את אימא שלו בייאוש ובפחד 'אני לא נרדמתי ואני לא חולם, אני מרגיש שאני הולך למות, אני מרגיש שלוקחים אותי, ששואבים אותי' (את ההסבר הזה היא הצליחה להוציא ממנו לאחר דיבוב אינטנסיבי). אימא של חיים העירה את אבא שלו ושניהם צפו בתופעה שמעולם לא נחשפו אליה, הילד היה בטוח שהוא עומד למות. הוא רעד כולו, הוא בכה, הוא נפרד מהם בכל דרך אפשרית, ביקש שיעשו דברים לעילוי נשמתו.. "זו הייתה אחת החוויות המזעזעות ביותר שקרו לי" מספרת א. ברוב ייאושם (ומבלי לדעת מה זו התופעה הזו ולמה היא מתרחשת) הם נסעו לשירותי רפואה דחופה באמצע הלילה. רק ברכב כשא. חשבה על כך שעומדים לשאול אותה אם הילד לוקח תרופות על בסיס קבוע עלה בדעתה של א. שאולי התופעה הזו היא סימפטום של אי התאמה של התרופה שהילד נוטל לילד.

זו איכות חיים של בני אדם?

כן. פסק הפרמדיק. זה מאוד יכול להתאים לעובדה שהילד נוטל תרופה לקשב וריכוז. זה גם כתוב בדף המצורף לתרופה, אלא שרוב האנשים מעדיפים להתעלם מכך, מפני שהשמועה אומרת שזה לא קורה הרבה. האמנם?

בשיחה עם פסיכיאטר הוא אכן אישר שלפעמים מינון לא מתאים של קונצרטה וכיו"ב עלול להחריף תופעות נפשיות שכבר קיימות (והן קיימות בידוע אצל ילדי ונערי קשב וריכוז) כגון חרדה, דיכאון, חוסר יציבות רגשית ועוד.

אביו של חיים (שכבר קודם הביע התנגדות לכל הנושא של התרופה) חתך באחת. 'אל תדברי אתי יותר על זה, ואל תביאי לי אנשי מקצוע שינסו לשכנע אותי, אני לא מוכן לחיות ככה ולא מוכן שהבן שלי יעבור את החוויה הזו יותר לעולם!'. פסק.

(המשך יבוא...)

לכתבה הבאה בנושא (רביעית) איך להתמודד עם קשב וריכוז - מסקנות לא סופיות בהחלט

לכתבה הראשונה בנושא 

לכתבה השנייה בנושא

לכתבה השלישית בנושא

תופעות הלוואי שתרופות לקשב וריכוז גורמות
fotolia

תופעות הלוואי שתרופות לקשב וריכוז גורמות

קשב וריכוז היפר (ADHD)

אפרים היה ילד שובב. הוא מעולם לא התעניין בלימוד, הוא היה משתולל, מטפס, רץ, בורח מהשיעור, מפריע למורה ולא נותן לה להעביר את השיעור – בקיצור מופרע אמתי.. אימא שלו לקחה אותו לכל מיני מבדקים, לבסוף (אבל ממש בסוף) בגיל 13 בערך היא השלימה עם זה שהוא ADHD והחלה לתת לו מינונים של קונצרטה.

'האם הקונצרטה עזרה לו?' 'כן, בהחלט'. טוענת א. (השם שמור במערכת). הוא היה ילד לא מוצלח בלימודים. את יודעת מה זה להיכשל שוב ושוב בכל מבחן שאת עושה?

התנסות בתרופה

נחזור לחיים – הילד השקט שלא מצליח להתרכז. ההורים החליטו לקחת אותו (לאחר ויכוחים לא מעטים – ועל כך כנראה בכתבה נפרדת) לנוירולוג כדי שייתן לו כדורים שיצליחו אותו בלימודים. הרופא נתן לו מינון מסוים, (אני מקווה שכולם מבינים שזה תהליך ארוך שכולל תורים, נסיעות, ויכוחים בין בני הזוג, ניסוי ותעיה – כן?) והילד יצא לדרך. לא. זה לא עזר בכלום. הם חזרו לרופא בחזרה כדי לקבל מינון חזק יותר. הרופא התפלא שאחד מההורים מתנגד לתרופות. למה? ככה. יש גם רופאים שמתנגדים לתת לילדים ריטלין או קונצרטה. הנוירולוג הקודם זעם על כך שמאות אלפי תרופות קונצרטה וריטלין נמכרות בכל חודש בכל בתי המרקחת בארץ. הוא שלח את הילד למיפוי מוח (!!!) כדי לשלול סרטן רק כדי להפחיד את ההורים ולהרתיע אותם מהמשך טיפול תרופתי. אז ההורים הגיעו לרופא הזה (לאחר ויכוחים סוערים ביניהם – זוכרים?). לפורום מומחי י.נ.ר בנושא הורים וילדים (ובעיות קשב וריכוז) 

הילד סובל מתופעות לוואי

הוא ניסה את המינון הגבוה פעמיים שלושה והפסיק. לא התאים לו תופעות הלוואי שכללו בחילות, מצב רוח ירוד, חוסר תאבון וחוסר יכולת להירדם. הוא גם לא הרגיש שיפור בכיתה וממילא אחד ההורים נרתע מכל העניין וכך זנח את הנושא והמשיך אל סבלותיו.

קונצרטה ודיכאון

'אני לא יודעת למה לא אמרו לנו את זה קודם (אומרת א. אמו של הילד עם הADHD) – אבל למרות שהבן שלי הצליח פתאום בלימודים וכל הקיר שלו עטור פרסים על כך שהוא עוזר לאחרים פתאום עם הלימודים (!!!) ההתנהגות שלו הייתה לא טובה, וזה רק הלך והחריף. הלכתי אתו למכון שילווה אותנו בתהליך והם הפנו אותנו לפסיכיאטר שיאבחן אם יש לו דיכאון. הפסיכיאטר אכן אבחן דיכאון אצל הילד וטען בפנינו שזו תופעה ידועה אצל ילדים ונערים שנוטלים קונצרטה! הפתרון של הפסיכיאטר היה לתת לנו כדור נגד דיכאון. הוא אומר שאין לה תופעות לוואי, אז עכשיו אנחנו נותנים לו קונצרטה וכדור שימנע את הדיכאון שהקונצרטה גורמת.. 

לקריאת הכתבה הראשונה בנושא...

כתבה שלישית בנושא

כתבה רביעית בנושא

ריטלין, קונצרטה ושאר ירקות - כן או לא?
fotolia

ריטלין, קונצרטה ושאר ירקות - כן או לא?

אין כמעט היום בית שאין בו ילד שסובל מבעיה כזו או אחרת של קשב וריכוז. כמעט כל משפחה חווה את החוויה של חיפוש פתרון לאחד מילדיה (לפחות) שהרב או המורה מבקש לטפל בהם. זה מתחיל כבר מהגן וזו תופעה גורפת.

קשב וריכוז סביל (ADD)

רחל ג. (השם המלא שמור במערכת): "בגיל 12 הבנתי שמשהו לא בסדר עם הבן שלי. הציונים היו בינוניים, הרבנים לא ממש התלוננו, אבל גם לא ממש התלהבו מההישגים שלו, היכולת שלו לסדר וארגון שאפה לאפס, הוא היה (ועדיין) תלוי בי לחלוטין שאסדר לו, שאכין לו, שאטפל בו. חוסר עצמאות מוחלט. זה היה די מאכזב עקב העובדה שהיו לי עוד 5 ילדים מתחתיו שהייתי צריכה לטפל בהם. כשהייתי יושבת אתו על חומר הלימודים (חשבון לדוגמה) ראיתי שהוא מבין, אבל המחברות שלו היו ריקות ומוזנחות, הוא לא הכין שעורי בית מרצונו מעולם, והיה שוכח את כל מה שלמדנו יחד כשהייתי יושבת אתו. מוטיבציה אפס ללימוד. גם היה קשה קצת לדרוש ממנו ללמוד עוד מפני שבתלמוד תורה הם היו מסיימים בשעה מאוחרת... בעלי הצמיד לו בגיל מבוגר יותר אברך שילמד אתו. האברך היה מציין שהילד מבין את החומר והפידבק שקיבלנו מהת"ת היה שהילד לא אוחז בחומר כלל. הוא פשוט היה שוכח את כל מה שלמד בדיוק דקה אחרי שסיים בהצלחה להבין את הכתוב..."

חיים נקרא לו עבר מבחני מוקסו ואובחן בעל ממדי ריכוז מאוד נמוכים (יכולת להתרכז עד 7 דקות בלבד), שזה אומר ADD  .
הסובלים מכך הם ילדים שלא מפריעים למורים שלהם, הם יושבים בשקט, חיים בתוך עולם משלהם, לרוב חכמים מעל הממוצע, נשמות גדולות ורוחניות בגוף שבו המוח 'זז לאט מדי' ולכן הם לא מצליחים להחזיק ראש מול גירוי חד גוני (כמו למשל מורה או דף גמרא). דעתם מוסחת מיד עם כל רעש קל, לכן הם לא מצליחים להגיע להישגים במערכת החינוך כפי שהיא היום – בכל המגזרים.

לסדנה בנושא הכשרת הורים ואנשי חינוך להתמודדות וטיפול בבעית קשב וריכוז

אולי יענין אותך לקרוא את המשך סדרת הכתבות

לכתבה הבאה בנושא - תופעות הלוואי שתרופות לקשב וריכוז גורמות

כתבה שלישית -  חיובי ושלילי בתרופות לקשב וריכוז

כתבה רביעית - איך להתמודד עם קשב וריכוז - מסקנות לא סופיות בהחלט