facebook youtube google

תגית סוכרת נעורים

כוחות חיצוניים ופנימיים להתמודדות נכונה עם סוכרת ילדים
fotolia

כוחות חיצוניים ופנימיים להתמודדות נכונה עם סוכרת ילדים

בכתבות הקודמות בנושא סוכרת כתבתי על קשיים רגשיים בגילוי המחלה אצל אחד מילדי המשפחה והתמודדות עם קשיים רגשיים בהמשך התהליך. דנתי על דרכים ללמד את הילד להתמודד טכנית עם מחלת הסוכרת וגם נגעתי מעט באפשרויות העומדות בפני ההורים להתמודדות רגשית עם המחלה. כעת אדון באפשרויות הקיימות להתמודדות עם המחלה דרך האינטרנט ובדרכים אחרות.

הנחיית הורים בנושא סוכרת

למי שעדיין לא גילה את הכוח הטמון בהדרכת הורים ובקבוצות תמיכה להורים לילדים חולי סוכרת הייתי ממליצה להיכנס לפורומים של סוכרת ולראות את ההתכתבויות בין הורים לילדים חולי סוכרת. הורים מתחזקים מעצם היכולת לשתף את הרגשות שלהם, לקבל עידוד מהורים אחרים וגם להתייעץ איש עם רעהו בנוגע לפתרונות אפשריים. כמובן שבקבוצת תמיכה המועברת על ידי מומחה בעניין אפשר להגיע לתוצאות גדולות יותר ולשתף ולהשתתף נכון.

התייעצות – רק עם מומחים שקיבלו לכך היתר ורישיון!

בדרך כלל אצל חולים (במחלות סופניות לא עלינו או במחלות הדורשות טיפול והשגחה מרובים) שמגלים על עצמם או על אחד מהקרובים שלהם – ילד, בעל, אישה שהם חולים יש נטייה טבעית לחפש חומרים בנושא עד כדי כפייתיות ולערוך מעין 'דוקטורט' בתחום. אנשים רבים מדווחים על חוסר היעילות שבתופעה, שכן העמסת אינפורמציה לא תמיד עוזרת לפתור את הבעיה ולעיתים גורמת לבלבול והרגשה של 'הלכתי לאיבוד'. כאן המקום להזהיר שאינפורמציה חייבת להגיע ממקורות שניתן לסמוך עליהם ולא מכל מקום ומכל אחד. וזו עוד סיבה להתייעץ רק עם מומחים שהוכשרו למומחיות שלהם במוסדות שמוכרים וקיבלו היתר מקצועי לעסוק בתחום.

כוחות הנפש שבנו

כאן המקום לאסוף את הכוחות הפנימיים, ללמוד לא לחפש אשמים, אפשר לבחור אם להאשים את כולם ואפשר לבחור שלא להאשים אף אחד. בכל מקרה להאשים מישהו זה לא מה שישרת את המטרה. להיפך. משפחות מלוכדות יוכלו להתמודד עם סוכרת יותר ממשפחות שהקשרים בין בני המשפחה לא חזקים ואף להיפך. סוכרת היא מחלה שאפשר לחיות אתה, היא אינה מחלה סופנית. זה הזמן להתמודד נכון עם מחלה, לבנות את הכוחות הפנימיים של התמודדות, לעודד את מי שסביב וצריך עידוד ולפתח יכולות נתינה ותמיכה עבור האנשים שחשובים לנו.

לקריאת כתבות נוספות בנושא:

משפחה בהתמודדות רגשית עם מחלת הסוכרת באחד מילדיה

גיליתם שהילד שלכם סוכרתי? סוף העולם עדיין לא הגיע

עם מה צריך להתמודד הילד הסוכרתי כדי לשמור על איזון נכון בדם וכיצד נעזור לו להתמודד?

 

עם מה צריך להתמודד הילד הסוכרתי כדי לשמור על איזון נכון בדם וכיצד נסייע לו להתמודד?
fotolia

עם מה צריך להתמודד הילד הסוכרתי כדי לשמור על איזון נכון בדם וכיצד נסייע לו להתמודד?

כדי לשמור על איזון נכון של סוכר בדם (כאמור זה עניין של חיים ומוות), ילד סוכרתי צריך להזריק לעצמו אינסולין 12 פעמים ביום. הוא צריך לבדוק את עצמו אחרי הארוחות, לפני ואחרי פעילות גופנית, בכל פעם שהוא לא מרגיש טוב, ולדעת מה לעשות בכל אחד מהמצבים, לחשב כמה אינסולין הוא צריך להזריק לעצמו, לאכול משהו (פחמימה או משהו שנספג מהר בדם כמו שוקולד בהתאם לאופי הבעיה).

כדי להצליח לעשות את כל המהלכים האלו במקום הלבלב שהיה אמור לייצר אינסולין הילד הסוכרתי צריך לקבל הדרכה, לציית להדרכה (לא תמיד אימא או אבא נמצאים לידו כדי להחליט עבורו מה עליו לעשות עכשיו), לספוג את התעניינות הילדים במסגרות שמסביבו במקרה הטוב ואת הלעג שלהם במקרה הפחות טוב, ולעשות את כל שביכולתו כדי להשתלב במסגרת החינוכית בה הוא נמצא. נשמע מורכב? זה באמת ככה... עכשיו תוסיפו לכך מרדנות של 'די נמאס לי מכל זה' שאופיינית לילדים ולמתבגרים, תוסיפו חוסר תשומת לב (שמאפיין ילדי קשב וריכוז), והרי לכם סיפור הדורש כוחות נפש מצד הילד ומצד כל מי שסביבו על מנת לשמור עליו, על בריאותו ועל חייו.

העברת מסרים בצורה מרגיעה

המון בעיות אצל ילדים ונוער היו יכולות להיפתר אם היו מעבירים להם את דרכי ההתמודדות בדרכים שמאפשרות לילדים לקבל את ההוראות בקלות ובשמחה. אחת מהדרכים היא תגמול הילדים בזמן של איכות עם ההורים שלהם. חשוב להבין שילד מקבל מההורה שלו הרבה יותר אם ההורה יוצר אתו קשר על בסיס של בילוי משותף ושיחה מתוך קשר אישי. כאשר נרצה שילד יקבל מאתנו את ההדרכה כיצד להתמודד עם סוכרת נקדיש לו זמן שכולל הסברה מצד אחד, ויחס אישי ותשומת לב שאינה קשורה דווקא למחלת הסוכרת מצד שני. זה מרכך התנגדויות ומרדנות, וזה חשוב להתפתחות הרגשית וצמיחתו הנפשית הבריאה של הילד שלנו.

תשחקו אתו!

ילדים קולטים הרבה יותר כאשר הם משחקים. שמתם לב לזה? ילד לומד מהמשחקים שהוא משחק בהם הרבה יותר מאשר בכל דרך אחרת. היום קיימים משחקים מיוחדים שמלמדים כיצד להתמודד עם מחלת הסוכרת ומכוונים את ההורים ואת הילדים לפתרונות בכל מצב שאליו עלול להיקלע הילד הסוכרתי.

כתבות נוספות בנושא:

גיליתם שהילד שלכם סוכרתי? סוף העולם עוד לא הגיע

כוחות חיצוניים ופנימיים להתמודדות נכונה עם סוכרת נעורים

משפחה בהתמודדות רגשית עם מחלת הסוכרת באחד מילדיה

משפחה בהתמודדות רגשית עם מחלת הסוכרת באחד מילדיה
fotolia

משפחה בהתמודדות רגשית עם מחלת הסוכרת באחד מילדיה

קשיים רגשיים במשפחה ואצל ילדים חולי סוכרת

מרגע שמתגלית מחלת סוכרת אצל אחד הילדים משתנים חיי המשפחה לגמרי. כדי לשמור על רמת איזון של סוכר בדם יש לנהל אורח חיים שונה ממה שהתנהל עד עתה, וזה כולל בדיקות סוכר תכופות, הזרקת אינסולין (גם על ידי ההורים וגם על ידי הילד בעצמו), השגחה קפדנית בכל שעות היממה על הילד, תפריט בהתאם לרמת הסוכר בדם, ועוד והרבה מרכיבים. התוצאה של הזנחה ולו לזמן קצר עלולה להיות מסוכנת ולפגוע בבריאותו של הילד ואף לעלות בחייו.

הורים לילדים חולי סוכרת מדווחים על קושי רגשי עצום מרגע אבחון המחלה. התיאור שלהם את רגשותיהם מתבטא באבל ושבר בעת גילוי המחלה ("אני לא נותנת לו לעשות שום דבר כי אני פוחדת שפתאום תהיה לו ירידה והיפו", "אני חושבת כל הזמן על ההוראות ועל מה שחייבים לעשות כדי לשמור עליו מסכנה, אני אפילו חולמת על זה בלילה"). ניתן לזהות האשמה עצמית, כעס (למה זה קרה דווקא לו, או למה זה קרה דווקא לנו) ופחד מהעתיד ("יש לי תחושה חזקה שכך יראו חיי מעתה והלאה וזה די מדכא"). גם הילדים בעצמם מבטאים תחושות של כעס (למה זה קרה לי), מרדנות (נמאס שכל הזמן אימא רודפת אחרי כדי לשמור על האיזון של הסוכר בדם שלי), פחד מהזריקות ועוד בעיות.

כיצד מתמודדים עם כל הסבך הרגשי שהוא תוצאה של מחלת הסוכרת?

אין פתרון אחד לכל הבעיות וגם לא פתרון אחד לכל האנשים. כל משפחה היא ייחודית, יש בה את המורכבות שלה, את מערכת היחסים הזוגית שנאלצת להתמודד עם רגשות האשם והחרדה, את הילד (שקולט מהסביבה ולא רק חש את פחדיו שלו) ואת האחים מסביב שצריכים גם הם להתמודד עם השינויים שחלים במשפחה. הדבר הראשון שצריך לעשות הוא למצוא את הכוחות החיוביים של המשפחה שיאפשרו עבודה נכונה ויכולות התמודדות עם המחלה. החיפוש של הכוחות המשפחתיים צריך להיות ממוקד ואפקטיבי עד כמה שניתן ולכך מומלץ לשלב אנשי מקצוע שמתמחים בתחום כמו מנחי הורים, עובדים סוציאליים שזהו תחום התמחותם, פסיכולוגים וכיוצא בזה. כיום קיימות קבוצות של הנחיית הורים בנושא הספציפי שמשלבות הנחייה מקצועית ומקום לבטא רגשות ולהתייעץ עם הורים אחרים בתחום.

לקריאת כתבות נוספות בתחום:

גיליתם שהילד שלכם סוכרתי? סוף העולם עוד לא הגיע

כוחות חיצוניים ופנימיים להתמודדות נכונה עם סוכרת נעורים

גיליתם שהילד שלכם סוכרתי? סוף העולם עדיין לא הגיע.
fotolia

גיליתם שהילד שלכם סוכרתי? סוף העולם עדיין לא הגיע.

כיצד נדע אם הילד שלנו סובל מסוכרת?

ילד אחד מכל ארבע מאות ילדים עלול להתגלות כחולה סוכרת. עדיין לא מדובר במגיפה שדורשת אבחון לכל ילד, אולם אם במקרה הבחנתם שהילד שלכם מרבה ללכת לשירותים (שתן) ומרגיש צמא כל הזמן – בדיקת רופא פשוטה ללא צורך בבדיקת מעבדה יכולה לשלול סוכרת או להציל את הילד מסכנת חיים, שכן רוב הילדים מתגלים כחולי סוכרת כשכבר התחיל להיווצר אצלם סיבוך בעקבות המחלה – והסיבוך הזה מסוכן. עוד נדבר עליו.

מה זה בכלל סוכרת?

סוכרת זו מחלה אוטואימונית. הכוונה היא שזו מחלה שבה הגוף תוקף את עצמו, או יותר נכון חלקים מעצמו, מפני שהוא לא מזהה חלקים בו כחלק מהגוף אלא כגורמי חוץ המסכנים אותו. במקרה של סוכרת הגוף (מערכת החיסון) תוקף את תאי הבטא שאחראים על יצור האינסולין בלבלב. הלבלב מפריש את האינסולין (הורמון) אל הדם והאינסולין מאפשר את קליטת הסוכר (גלוקוז) בתאי הגוף. הסוכר הוא האנרגיה של הגוף. הוא שומר על רמת סוכר מאוזנת בדם. כאשר אין יצור של אינסולין כפי שהיה צריך להיות – הסוכר נשאר בדם ולא נכנס אל תאי הגוף. יש חוסר איזון בסוכר בגוף וזה גורם להשתנת יתר וצמא. הגוף שנתקל בבעיה מפרק את השומנים והשרירים של הגוף וכך נגרמים נזקים לגוף. סוכרת עלולה לפגוע בכבד, בעיניים, החדשות הלא טובות הן שהתהליך יכול לקרות תוך שבועות או ימים ספורים. אבל החדשות הטובות הן שסוכרת היא מחלה שניתן לטפל בה ולמנוע את הסיבוכים הקשורים בה.

הטיפול בילד חולה סוכרת

כדי למנוע את הסיבוכים שנובעים ממחלת הסוכרת צריך להשקיע המון מאמץ פיזי, לדעת הרבה מה יש לעשות בכל מצב העלול להתרחש, וכיצד למנוע בכל רגע התדרדרות לסיבוך העלול לסכן חיים. במיוחד כשמדובר בילדים. סוכרת היא מחלה שדורשת המון טיפול, טיפול רפואי צמוד ושינוי אורח החיים והרגלים של המשפחה כולה, שינוי התפריט המשפחתי והשגחה צמודה ופיקוח מתמיד על הילד הסוכרתי.

משברים משפחתיים והסתגלות

התגלית שילד במשפחה חולה בסוכרת עלולה להיות טראומטית בחלק מהמשפחות. התגובות לעתים מלוות בהאשמה עצמית או הדדית ועיבוד הידיעה לעתים דומה לתהליך של עיבוד של אסון. הנחיית הורים במקרים אלו אינה רק מומלצת, אלא היא הכרחית לעיבוד הבשורה וכדי לדעת כיצד לפעול בשיתוף פעולה משפחתי כדי לטפל ביעילות בילד ובמשפחה כולה.

כתבות נוספות בנושא:

משפחה בהתמודדות רגשית עם מחלת הסוכרת באחד מילדיה

כוחות פנימיים וחיצוניים להתמודדות נכונה עם סוכרת נעורים

עם מה צריך להתמודד הילד הסוכרתי כדי לשמור על איזון בדם וכיצד נעזור לו?