שלום רב לשואלת.
להורים יש תפקיד חשוב בהנחלת כישורי חברה לילדיהם. תפקיד זה מתחיל בתקשורת טובה ובקשר אישי שאינו תלוי עם הילד. על התקשורת הזו כדאי לעבוד מגיל צעיר אפילו מהגיל הרך, כדי שבבוא היום, אם חלילה הילד מרגיש לא מוגן בבית הספר, בחוג או בחברה, הוא יהיה מספיק בטוח במקום שלו בבית כדי לחלוק את הקושי ולשתף את הוריו בסיוט.
הקשבה ושיתוף הם הכלים הבסיסיים בהורות ובידיכם היכולת ליצור אווירה משפחתית ולבסס יחסי הורים ילדים פתוחים, גם כשהילד נפגע רגשית או פיזית. שיוכל לבוא לספר לאמא ואבא !
כיצד מפתחים אווירת שיתוף ופתיחות בין ההורים והילדים בבית ?
על ההורים ליצור בבית אווירה משתפת כבר מהגיל הרך. הדרך הכי פשוטה לעשות זאת בהצלחה היא על ידי כך שההורים משתפים את ילדיהם בחוויות ילדות שונות ובענייני היום יום. הקפידו על ארוחות משותפות ליד השולחן. הרגילו את הילדים לחלוק את שחוו בגן או בבית הספר מגיל צעיר.
חשוב שתהיו מאוד קשובים לילד כשהוא משתף אתכם בדבר רע שהוא עשה.
אל תשתמשו בזה נגדו במועד אחר ואל תענישו אותו לאחר ששיתף אתכם.אם תעשו זאת, הילד עלול לסגור בפניכם את "חלון" התקשורת לשיתופים הבאים.
הורים לילדים המשתמשים בפייסבוק ורשתות חברתיות
האינטרנט של היום הוא "יומני היקר" של פעם, אלא שהיומן אינו בהכרח אישי והוא לא רק של הילד שלכם. ברשתות החברתיות קל ל"חברים" להגיב על מה שהילד מפרסם וזו קרקע בוצית וטובענית שיכולה להדליק חרם על ילד מבלי "לצאת מכותלי הבית".
היו בקשר עם בית הספר, עם המורה / מחנכת ועם הורים לילדים אחרים מפעם לפעם כדי לדעת יותר על הילד דרך עיניים נוספות. איך הוא מסתדר חברתית, כיצד מתנהלים יחסי החברה בכיתה והאם החברה מקדמת את הילד/ה או מזיקים לו/ה
להלן מספר עצות:
הקשבה בהורות נחוצה לילדים מפני שהיא מטפחת (בין היתר) תחושת ערך וחשיבות לילד, שדבריו ומחשבותיו ראויים. חוויה שהילד לא לבד.
תקשורת והפתיחות מאפשרים להורה להכיר את עולמו של הילד והשיחה היא כלי יעיל לפיתוח ולגיבוש אווירה משפחתית טובה ופתוחה וביסוס האמון.
אין גבול לחשיבות של הקשבה אמיתית של הורים לדברי ילדיהם. דרך ההקשבה, ההורים מעניקים התייחסות אישית ומלאה לילד.
כשילד משתף - כשילדכם משתף אתכם, המתינו לסיום השיחה עימו ותנו לו עידוד על שבחר לספר לכם את שסיפר. "אני שמח שסיפרת לי".. "אני תמיד שמח להקשיב לך".... "אני מזמין אותך לספר לי בכול פעם שאתה מרגיש צורך ובכלל נעים לי שאנו משוחחים ומשתפים האחד את השני".....
דברו עם הילדים באופן מכבד. היו מודל עבור הילד לפיתוח דיאלוג ולשיתוף בחוויות של ההורה התואמות את גיל הילד. כשהילד יראה בהורה שותף לשיחות יומיום, הוא יראה בו שותף לשיחה בכל תחום מחייו ומחיי המשפחה.
שיתוף והתייעצות הם תמצית היחסים הטובים המקרבים ויוצרים מימד של אינטימיות ביחסים במשפחה ובכלל. אל תחמיצו את ההזדמנויות שילדיכם פונים אליכם. זהו את הרגעים והיו איתם ב- 100% בקשב ובהתייחסות.
אם זיהיתם שילדכם נתון לחרם חברתי או נמצא במצוקה עקב בעיה חברתית, אל תהססו ואל תתלבטו אם לפנות לקבלת ייעוץ מקצועי שינחה אתכם כיצד לנהוג.
שואלת נכבדה, פנייתך מלמדת על אכפתיות ודאגה לביתך חשוב שהיא תדע על כך ותשועה תבוא ברוב יועץ.
נקודה נוספת, חשוב שהילדה תקבל שיחות מהיועצת או שתעבור הליך מרפא לאחר חווית החרם, גם אתם ההורים צריכים להתנקות מהחוויה האיומה הזו. ניקיון פנימי יסייע לכם להחזיר את השליטה לעצמכם ולהוביל את הילדה לדרך מבטחים.
בהצלחה רבה
אוריאל בלמס יועץ חינוכי בכיר
M,A - מנהל הפורום