ראיון עם עידן אזולאי על לוגותרפיה
עידן – מהיכן אתה מגיע באופן אישי לתחום הלוגותרפיה?
מכיוון שעוד כילד התעניינתי ונמשכתי לנושאים רוחניים עם זיקה להתפתחות אישית החיבור ללוגותרפיה נעשה די בטבעיות.
בשנות העשרים שלי, לאחר השחרור מהצבא כשלמדתי רפואה משלימה והתעמקתי בגישות פילוסופיות שונות ומאוחר יותר המשכתי ללימודים האקדמיים שלי שכללו לימודי מחשבת ישראל ופילוסופיה לתואר ראשון. לאחר לימודי החלתי לעסוק בהנחיית קבוצות שהוביל אותי במקרה או שלא לעבודה בתחום השיקום עם אנשים עם קשיים נפשיים. בתקופה זו הבנתי שאני רוצה לעזור לאנשים שעבדתי עמם להתחבר לכוחות פנימיים ולסייע להם לייצר כוחות חדשים להתמודדות עם הקשיים והאתגרים הניצבים בפניהם. בתקופה זו שמעתי על מסלול הלימודים הראשון מסוגו בארץ להסמכת מטפלים ויועצים בגישת הלוגותרפיה וכך התחילה ההכשרה הרשמית שלי בתחום. במקביל החלתי לעבוד כמאמן אישי וקבוצתי בתכנית "סטרייב" של משרד התמ"ת, כך החלתי ליישם הרבה מרעיונות וגישת הלוגותרפיה עם אנשים שהגיעו לתכנית במטרה למצוא מקור תעסוקה הולם ובעל משמעות.
מה ייחודה של השיטה הלוגותרפית ובמה היא טובה יותר משיטות טיפול אחרות
ייחודה של הלוגותרפיה הוא בכמה נושאים. הקדימות שלה, פרנקל, שהיה תלמיד של פרויד, היה ראשון מסוגו בעולם האקדמי המערבי המודרני שהביא את ההיבט הרוחני והחשיבות הגדולה שלו לבריאותו ורווחתו הכללית של האדם לצד הצד הפיזי והנפשי וכחלק אינטגרלי מהם.
שנית, הלוגותרפיה היא דוקטורינה של אדם שחווה על בשרו, בנפשו וברוחו את מהות אותה דוקטורינה ובזכותה הוא שרד את אותה תקופה בלתי נתפשת במחנות הריכוז וההשמדה של הנאצים וסייע לעוד אנשים רבים סביבו באותה תקופה וכפי שהוא קיווה והצליח, המשיך וסייע לעשרות אלפי אנשים בעולם בהפצה של גישתו לאחר שצלח והשתחרר מהשבי.
שלישית, הרבה גישות טיפוליות ואימוניות נותנות קרדיט רב לפרנקל וללוגותרפיה בכתבים ובטכניקות שהתפתחו בהשראתו. כל אלו הן עדות והוכחות לחשיבות העצומה שטמונה בהתוודעות לגישה זו, לא מכיוון שהיא יותר יעילה אלא מכיוון שהיא "שחקן מפתח" בהבנה של הבסיס הערכי והמקצועי שיושב כמעט בכל גישה טיפולית (לעתים אף ללא ידיעה ונתינת קרדיט ללוגותרפיה כמקור השפעה ראשוני מניסיוני האישי) .ולסיכום, הערך המוסף העיקרי של הלוגותרפיה הוא בכך שמזמין את האדם לשאול את השאלות הנועזות והעמוקות ביותר על עצם קיומו, מהותו וייעודו בחיים הללו, דבר שלא כל גישה עושה. שאלות אלו מניסיוני בהרבה מקרים יכולות להיות הדבר הכי משמעותי שיכול לקרות לאדם והמטרה בשאלות אלו היא בסופו של דבר להניע אותו לכדי פעולה חיובית לשינוי.
דוגמות למקרים בהם טיפול בלוגותרפיה עזר למטופלים
דוגמה למשהו קלאסי: מתאמנת שעבדתי עמה לאחר שאבחנו לה סרטן שד גילתה תוך כדי תהליך שעברנו שפחד מנהל לה את החיים ושלמעשה להבנתה מחלת הסרטן באה ללמד אותה להתמודד עם מה שכל חייה נמנעה מלהתמודד, התמודדות עם פחדים! בתהליך שעברנו היא הבינה שזו משמעות אפשרית ששווה לה להתחיל לפעול למענה. היכולת לחיות את חייה מתוך התמודדות ומתוך בחירה ולא מתוך הימנעות וריצוי שנבעו מפחד. עם מתאמנת זו עברתי תהליך לא פחות ממדהים כאשר לאחר שנתיים היא החלימה לחלוטין מהסרטן והחלה לעשות דברים שבעבר לא עשתה כמו לנהוג ברכב ללא התקפות חרדה ועוד הרבה דברים קטנים שבעבר נמנעה כמו להגיד את דעתה לאנשים שקרובים לה, דבר שהביא למהפך דרמתי באיכות חייה (מהלוגותרפיה: התמודדות עם מצבי חיים שלא ניתנים לשינוי, שאלות סוקרטיות וטכניקת הסחה(.
מקרה נוסף הוא של אישה שהיא אימא יחידנית שלאחר פרידה מבעל שפגע בה החלה לבנות את חייה בהדרגתיות וביציבות כשהיא מציבה לעצמה מטרות חדשות וקטנות כל פעם מחדש ובכך רכשה את ביטחונה העצמי ודימויה כאישה עצמאית ובעלת יכולות (מהלוגותרפיה: הכוח בהצבת מטרות כביטוי של משמעות ושימוש בכוח ההתרסה של הרוח האנושית כדי לגבור על קשיים.)
מה הוא בסיס הטיפול בלוגותרפיה ומה מקבלים בלימודי לוגותרפיה של מרכז י.נ.ר?
האני מאמין של הלוגותרפיה מתייחס לאדם כשלם וכדי שיהיה שלום לשלם זה, יש להתייחס אליו באופן מושלם, משמע, להתייחס אליו באופן הוליסטי: לגוף לנפש ולרוח ובנוסף שיש משמעות בכל מצב בחיים וגם במצבים הקשים ביותר ועל האדם למצוא ואף לייצר את אותה משמעות שלעתים לא תתגלה מעצמה.
אדם שיעבור את תכנית הלימודים יוכל להתוודע טוב יותר לנושא החשיבות של סוגי המשמעויות הרבות שקיימות בחייו שיכולים להיות חיי משפחה, חייו הרוחניים על אמונתו, משמעות בתחום העיסוק שלו, בחייו החברתיים ולגבי חלומות ושאיפות שיש לו. בתכנית הוא יתוודע לכלים ראשוניים המיועדים לחקור תחומים אלו בחייו ובשאיפה, יוכל לעזור לשאר הבריות להבין ולמצוא את המשמעויות המגוונות בתחומי חייהם השונים ומתוך כל אלו לשפר את איכות חייהם.
ולסיום – אנחנו חווים תקופה קשה של פחד וחרדות בשל גל הפיגועים הנוכחי. האם יש לך עצות וטיפים להתמודדות נפשית של כל אחד מאתנו עם המצב?
הנה שלושה טיפים של התמודדות עם המצב הביטחוני:
1. רצוי לא להיות דבוק כל היום למקלט הטלוויזיה/רדיו. לא להימנע מלהיות מעודכן אבל
לא יותר מדי.
2. חשוב מאד להקפיד על פעילויות שמווסתות מבחינה רגשית כמו פעילות ספורטיבית.
3. כדאי לחפש למי ניתן לעזור. היציאה מעצמנו לטובת האחר מעלה את תחושת המשמעות
והרווחה הנפשית שלי ושל האחר.
לקריאה נוספת
אי אפשר להמשיך את החיים יותר? בואו לצמוח מתוך הפחד