facebook youtube google

מדור אקטואליה במשפחה

"משנכנס אדר מרבין בשמחה"

מאת רחלי עשור 13/03/2022
תקציר:
חג פורים עומד בפתח ונראה כאילו הרחובות לובשים חג: צהלות הילדים ברחובות, דוכנים עמוסים בתחפושות מקוריות, יין לעדי לא ידע, שירים, מסיכות ורעשנים... מנגד אנו עדים לתמונות המחרידות של ילדים, נשים, גברים וקשישים תושבי אוקריאנה, הנמלטים מהריסות ביתם תחת כוחות הצבא הרוסי. גם בישראל, משפחות שלמות חרדות לגורל יקיריהם באוקראינה. עבור אחרים, התמונות הללו מעוררות תזכורת כואבת לטראומות עבר המקוננות בקרבם מידי יום ולילה. איך מתנהלים במציאות מורכבת זו שמחד, מזמינה ששון ושמחה, ומחד שוטפת אותנו בחרדה קיומית? איך מתפקדים? חוגגים? חוששים? מסתירים?.
"משנכנס אדר מרבין בשמחה"
י אדר ב | 13.03.2022

"משנכנס אדר מרבין בשמחה"

כתבה: רחלי עשור, עו"ס ומתנדבת במטיבתא

הכתבה נכתבה על בסיס מאמרו של דר אילן טל, פסיכיאר מומחה מנהל מרכז ד"ר טל PTSD "  - איך מזהים תגובה פוסט טראומטית? פוסט טראומה סימנים ודרכי טיפול", טיפולנט.

חג פורים עומד בפתח ונראה כאילו הרחובות לובשים חג: צהלות הילדים ברחובות, דוכנים עמוסים בתחפושות מקוריות, יין לעדי לא ידע, שירים, מסיכות ורעשנים...

מנגד אנו עדים לתמונות המחרידות של ילדים, נשים, גברים וקשישים תושבי אוקריאנה, הנמלטים מהריסות ביתם תחת כוחות הצבא הרוסי. גם בישראל, משפחות שלמות חרדות לגורל  יקיריהם באוקראינה. עבור אחרים, התמונות הללו מעוררות תזכורת כואבת לטראומות עבר המקוננות בקרבם מידי יום ולילה.

איך מתנהלים במציאות מורכבת זו שמחד, מזמינה ששון ושמחה, ומחד שוטפת אותנו  בחרדה קיומית? איך מתפקדים? חוגגים? חוששים? מסתירים?.

המציאות בחברה הישראלית, האיום הקבוע מהמדינות השכנות, אירועי הביטחון, מטחי הגראדים בדרום ובצפון וימי הזיכרון  הביאה חוקרים רבים להרחיב את העיסוק בהפרעות פוסט טראטמטיות.

מהי טראומה? כיצד נזהה אותה והאם היא ניתנת לטיפול?

הספרות המקצועית מדברת על כך שהחוויה הטראומטית באה לידי ביטוי במספר תגובות שכחיות:

העולם מפחיד - העולם נחווה פתאום מפחיד ולא בטוח. פחד או חרדה עשויים להחוות כתוצאה מהיזכרות באירוע הטראומטי, אבל לעיתים הם עשויים לצוץ "ללא הסבר".

חוויה חוזרת של אירוע הטראומה - מחשבות חוזרות לא רצויות שקשורות לחוויה הטראומטית או ממש החזרים (פלאשבקים) של האירוע, עד כדי חוויה כאילו חיים מחדש את האירוע הטראומטי. סיוטים הם גם תופעה שכיחה לחוויה הטראומטית.
קשיי ריכוז - נובעים מכך שהמוח עסוק בניסיון לעבד ולשחזר את האירוע הטראומטי ולכן לא מספיק פנוי על מנת לזכור ולהתרכז בחומרים חדשים.
הימנעות והתרחקות  מכל דבר שעלול להזכיר את האירוע הטראומטי (למשל, הימנעות משהייה במקום בו אירעה הטראומה) או מגורמים הקשורים באופן עקיף לטראומה. קרירות רגשית - נטייה להתרחק ממחשבות ורגשות כואבים ולפעמים גם ניסיון להימנע מכל רגש בכלל. מצב זה מונע אמנם מהאדם לחוש רגשות קשים אשר קשורים לטראומה, ואף משכיח את פרטי הטראומה לזמן מסוים, אבל גם חוסם את האפשרות של האדם להרגיש רגשות בתחומים אחרים. אנשים אלו נחווים כמנותקים רגשית, אדישים וחסרי רגש כביכול לסובבים אותם. האדם עצמו חש חסר רגש ולעיתים אף מכנה עצמו "חי מת".
דריכות ועוררות - כל גירוי קל מבהיל. מערכת האזעקה של הגוף פועלת שלא לצורך הרבה זמן. 
חוסר סבלנות ורגזנות - הדריכות הרבה, העייפות והמתח, תורמים לכך שסף התסכול נמוך יחסית. קל מאוד להתעצבן וקשה לסבול רעש, קונפליקטים ואי הבנות. "הפתיל קצר" והאדם נוטה להתפרצויות זעם, הרבה פעמים דווקא על האנשים הקרובים לו ביותר.
כעס - הכעס יכול להיות על עצמי - מדוע זה קרה לי, כעס על התגובה בזמן האירוע או על על התגובה עכשיו, אחרי האירוע.

אשמה ובושה - מחשבות אשמה ובושה יכולות לעלות בתגובה לאירוע הטראומתי, לאופן ההתנהגות בעת האירוע ולאחריו: "הייתי צריך להגיב כך ולא אחרת"...תחושות אלו מונעות לפעמים מהאדם להגיע בהקדם לקבל עזרה ותורמות לסבל מתמשך ומיותר.  
דיכאון - מצב רוח ירוד, תחושת חוסר תקווה, בכי תכוף, ייאוש, חוסר עניין בעתיד, חוסר עניין בדברים שבעבר עניינו, תחושה כבויה ואף תחושה כי אין בשביל מה לחיות, כולן תגובות שכיחות לאחר חוויה טראומתית.

פגיעה במשפחה ובזוגיות - הקושי לסמוך ולבטוח, הכעס וה"פתיל הקצר", דיכאון וכו' משפיעים על הקשר הזוגי ועל המשפחה כולה. 

מה ניתן לעשות?
חשוב לזכור כי התגובה לטראומה היא מאוד אישית. יתכן מצב בו מספר אנשים יחוו את אותו האירוע וכל אחד מהם יגיב אחרת. הטיפול בהפרעה פוסט טראומטית מגוון ותלוי  בגורמים שונים כגון: הזמן שחלף מאז הטראומה, האם היה אירוע בודד או טראומה מצטברת, מבנה האישיות של האדם, מידת המצוקה שלו וכדומה. הטיפול בטראומה כולל טיפול פסיכולוגי פרטני, זוגי ו/או משפחתי וכן במידת הצורך טיפול תרופתי.

 

לקבלת טיפול פנו אל מטיבת"א (מרכז טיפול במשפחה תורני-ארצי) 2837*

 

כתבות אחרות בנושא מודעות עצמית

מעשים זהים משמעויות שונות- מאמר לפרשת השבוע- הרב אלעזר וולך

מעשים זהים משמעויות שונות- מאמר לפרשת השבוע- הרב אלעזר וולך

"מה אכלת בצהריים", "מה עשית בהפסקה" - ככה כל יום, מתאר אבי, נהג הסעות, אני מרגיש חנוק, בחקירה. הוא אומר. – מוזר אומרת מירי, אשתו, במקום ליהנות ולהעריך, את ההתעניינות, את האכפתיות. הוא צריך כנראה לחיות לבד, ככה אף אחד לא ישאל אותו כלום. הוא יהיה חופשי. - אני מבין שאת חושבת שאין הצדקה למה שהוא מרגיש,. בואי לרגע נניח אותו, ספרי לי עם מה 'את' מתמודדת, שאלתי. – אני מרגישה ממודרת מהחיים שלו, הוא לא משתף אותי בסדר יומו, יש בי חוסר אמון כלפיו, מרגישה שהוא מורח אותי, חיה במרדף אחרי קשר איתו, בבדידות, בתסכול.

מילים, ואפילו תגובות ומעשים ניתנים לפרשנויות שונות. הפרשנות שאנו נותנים לאירועים שקורים לנו היא זו שקובעת את המשמעות של האירוע עבורנו. הרגשות שצפים בנו לאירוע הם ביחס הדוק לפרשנות שלנו, זו שניתנת על ידינו.

כיצד אנו בוחרים איך לפרש אירועים. בדרך כלל, באירוע עצמו יש מרכיבים, לפעמים סמויים, ניואנסים דקים ו'בין השורות', באינטונציה, בטון, במבט, בהקשר, ועוד ועוד, דקויות המפרשות לנו את המילים ונותנות למילים זהות פרשנויות שונות.

במקרים רבים, הפירושים אינם נעוצים רק בסיטואציה העכשווית. הם מתגבשים אי שם ביסודות היחסים שלנו עם האדם שמולנו, ומתבססים בדרך כלל על  ההיכרות שלנו עם האדם הזה, וכן, גם להיסטוריה האישית שלנו ביחס לאותם נקודות רגשיות שמוצפות בנו סביב ההתרחשות, יש תפקיד בגיבוש הפרשנות.

מרתק לפעמים לצפות איך שפרושים לא נשארים רק בתורת 'תוצאה' של ההיסטוריה של הפרט ושל היחסים, אלא הם גם נוטלים חלק ביצירה של המשך האינטראקציה בין אותם אנשים, בבחינת 'אשר יגורתי בא לי' הם מעצבים את התגובות ואת העמדות הנלקחות על ידי כל אחד מהצדדים. ובמהלכם אנו מקבלים, כביכול, הוכחה, כמה צדקנו. 'הנה, אכן היא חונקת אותי, אין לה בי אמון, מה היא חושבת שאני עושה'. יוכיח לעצמו אבי. 'הוא באמת רואה בי מטרד. הוא מעדיף שלא אתעניין בו, לגמרי, לא כי הוא רוצה את זה בזמן ובצורה שמתאימים לו כמו שתמיד אומר. יצא המרצע מהשק'. תאמר לעצמה מירי.

בפרשתנו, אבימלך לוקח את שרה ומבקש לשאת אותה, אירוע זהה בעליל למה שעשה פרעה. מעניין לשים לב שבשונה מהתערבותו המיידית של הקב"ה אצל פרעה בהענשה והכאה "וינגע ה' את פרעה נגעים גדולים", אצל אבימלך הקב"ה מתגלה אליו בחלום ומתריע בפניו שלא יכשל בה, "ידעתי כי בתם לבבך עשית זאת" אומר האלוקים לאבימלך בחלום הלילה. חוקר כליות ולב ידע את מחשבותיו של אבימלך, אך דומה שבמעקב אחרי התגובות השונות צפות לנגד עיננו דמויות שונות, פרעה ואבימלך. כבר בתיאור של לקיחת שרה ניתן להתחקות אחרי דקויות שונות בהתייחסות ובמניעים שמספרות על המשמעות השונה של האירועים. אם אצל פרעה שרה מובלת באופן שרירותי על ידי השרים, שעם בואה משתקפים הסטנדרטים המקובלים "ונהי כבוא אברם מצרימה ויראו את האשה כי יפה היא מאד", זה מה שהם ראו עם בואה, ומיד "ויראו אותה שרי פרעה ויהללו אותה אל פרעה". ואז " ותוקח האשה בית פרעה" (יב, טו), הרי שאצל אבימלך "וישלח", דרך כבוד. הוא בעצמו. "ויקח את שרה".

בהמשך הדברים, בתגובותיו של אבימלך, כבר נפרסת בפנינו תמונה מלאה יותר. בשונה מפרעה שאחרי הנגעים שבאו עליו על דבר שרי, מה יש לו לומר לאברהם ושרה, 'האשמה' מה זאת עשית לי, 'למה לא הגדת לי', כאילו שמישהו נועץ באברהם לפני ש'תוקח האשה בית פרעה', הוא גם לא ממתין לתשובה, זאת לא היתה שאלת התעניינות, "ועתה הנה אשתך קח ולך". אבימלך, לעומתו, משכים קום מיד כשנודע לו, "וישכם ויקרא לכל עבדיו וידבר אליהם את כל הדברים האלה ויראו האנשים מאד"(כ, ח). קרה כאן משהו הדורש עצירה. "ויקרא לאברהם ויאמר מה עשית ומה חטאתי לך כי הבאת עלי ועל ממלכתי חטאה גדולה" הוא מביע טרוניה, אך בלשון רכה "מה חטאתי לך", גם הוא חלק מהעניין. לא נחה דעתו והוא מוסיף ומביע עניין התעניינות כנה, מה הביא את אברהם לנהוג ככה, "ויאמר אבימלך לאברהם מה ראית כי עשית את הדבר הזה" הוא מאמין שיש סיבה ראויה להתנהגות כזו 'לא הגונה' מצד אברהם, וכך ממשיכה השיחה ביניהם, כזו שיש בה הזדמנות להסביר, לפייס ולהסיק מסקנות. כך הוכיח סופו על תחילתו, כך למדנו על הבדלים אישיותיים, על הבדלים במנהגי הממלכה ביחס לאורחים, לנשים ולבעליהן. לצדק, למשפט, לדבר ה'. כי אכן למרות המילים הדומות. המעשים הזהים. הפירושים ומשפט המעשים שונים בתכלית.

גם לגבי צחוקם של אברהם ושרה על בשורת לידתו של יצחק, ניתן להיווכח בפירוש השונה שניתן לצחוקו של אברהם, שנאמר בו "ויפול אברהם על פניו ויצחק ויאמר הלבן מאה שנה יוולד ואם שרה הבת תשעים שנה תלד" (פר' לך יז, יח), שלא זו בלבד שלא הקפיד עליו ה', שניתן היה לומר כי זכויותיו הן שהגינו בעדו, עוד ענהו ה' וציווהו "וקראת את שמו יצחק" על שם הצחוק. ולעומתו לצחוקה של שרה "ותצחק שרה בקרבה לאמור אחרי בלותי היתה לי עדנה ואדוני זקן" הקפיד עליה: "למה זה צחקה שרה, היפלא מה' דבר". והנה א-ל דעות ה' יודע מחשבות. אך אמרו חכמינו :"למדת שאברהם האמין ושמח ושרה לא האמינה ולגלגה" (רש"י יז, יז). נראה מדבריהם כי מתוך אמונתו של אברהם למדוה שכבר ידענו היותו המאמין הגדול, "והאמין בה' ויחשבה לו צדקה" לכן לא ראה בו הקב"ה צד של גנאי, ורק בצחוקה של שרה, למרות שהיה בצחוק צד של תמיהה רצויה, גם בעיני הקב"ה, שציוה לקוראו יצחק, גם שרה עצמה, בלדתה את יצחק הגדילה את צחוקה,ותאמר בגלוי, "צחוק עשה לי אלוקים כל השומע יצחק לי" ללמדנו כי לא חזרה בה מתוכן הדברים, כי אכן דבר תמיהה עשה להם ה'. ורק שעם הפליאה שבכוחה לעורר השתאות ולערער את השגרה, הזו שהביאה את אברהם המאמין לכניעה וליפול על פניו בסגידה ובשמחה, כמעט שלא ימלט בתנועת הנפש המסרבת להאמין לדבר פלא, גם ההתנגדות וההתכחשות. ועל כך דקדק עמה. נראה כי עד כדי כך היתה עמומה מחשבת שרה, שבעצמה לא ידעה לדייק צחוקה האם הוא תמיהת התפעלות או תמיהה של חוסר אמון. "ותכחש שרה לאמור לא צחקתי", וכי תעלה על דעתך ששרה תכחש בדבר הנביא מפי ה', אמור מעתה, בפני עצמה כיחשה. כי אכן לא ידעה אל נכון פשר צחוקה.

לחץ - הרוצח השקט
fotolia

לחץ - הרוצח השקט

לא נכחד, במינון קטן הלחץ יכול להוות זרז חיובי. במינון מתאים לחץ לימודים הוא מועיל, מעט לחץ לפני שבת משפר את התפקוד שלנו. זה אכן תפקידו של הלחץ, להיות "תבלין החיים". אך האם לא הגזמנו בתיבלון? כמה מאיתנו אוכלים רק פפריקה ומלח ולא נהנים כלל מהעוף (החיים)?

אין ספק שהלחץ השתלט על חיינו בצורה מסוכנת. מצבי לחץ כרוניים גובים מאיתנו מחיר יקר. תגובת הגוף הטבעית לסכנה הקרויה "הילחם או ברח" fight or flight, כוללת ייצור והפרשה של הורמונים עוצמתיים (כמו קורטיזול ואדרנלין) שתפקידם לגייס את מערכות הגוף השונות לצורך התמודדות עם גורם הסכנה. פעילות יתר של מערכת העצבים האוטונומית מדכאה את המערכת החיסונית, משבשת את מערכת העיכול, מעלה את הסיכון למחלות לב ומאיצה את תהליכי הזיקנה.

האם יש לנו תקנה?

האם ניתן למגר את עוצמת הלחצים הנפשיים בחיינו?

ניהול של מצבי סטרס מתחלק לשלושה שלבים:

1) זיהוי והבנה של מקורות הלחצים המעיקים עלינו

2) מציאת דרכים לצמצם את הלחצים

3) ניהול חיובי של תגובתנו ללחצים שכולל : לראותם בפרופורציה נכונה, לבנות את העמידות שלנו, לחלוק את הבעיות שלנו עם אנשים אחרים ולחפש עזרה ותמיכה.

פירוט:

1) הצעד הראשון בדרך לצמצום הלחצים בחיינו עובר דרך איסוף מידע על מקורות הלחצים.

מי בחיי מלחיץ אותי במיוחד? (הבוס, השוויגער, הבעל, ילד מסוים וכו').

מתי אני נלחצת במיוחד? (בסוף החודש, בערב שבת, בכל ערב, בכל בוקר וכו').

אולי אני בכלל שייכת לקטגוריית הנשים הנהנות לקטר כל הזמן על העומס הנורא בחייהן. "אני מה זה עמוסה...אין, לא הספקתי כלום". זהו טרנד אופנתי להתרברב בעומס שלי, אולי זו תעודת כבוד על ההספקים שלי?

2) זיהוי דרכם לצמצם את הלחצים - אני ורק אני אחראית במאה אחוז על ההחלטות שאני מקבלת בכל רגע נתון. כאשר אני מחליטה לצמצם לחצים, זה אומר ללמוד לומר "לא". הגם שיש בנו צורך לרצות אחרים אנו בהחלט מסוגלים ללמוד לשמור על כוחותינו, לעמוד באי נוחות הזמנית ולומר "לא".

לאחר מכן, נלמד לערוך רשימת מטלות שברצוננו להספיק כאשר הרשימה צריכה להיכתב לאורך, כלומר שבמקום הראשון ישנה מטלה אחת בלבד. היא החשובה ביותר, אותה כנראה נספיק ואת שאר המטלות בהתאם לזמן ולכח.

ואת עצמי? האם אני שמה את עצמי תמיד בסוף הרשימה כדי להוכיח עד כמה אינני אנוכית? המנוע שלי איננו יכול לעבוד בלי דלק, אני צריכה לתדלק את עצמי. במה? בדברים שמסבים לי הנאה. מציאת זמן לתחביבים ולפעילות המסייעת להגשמה עצמית ומשמחת יכולה לחולל פלאים לרמת הסטרס שלנו.

3) ניהול חיובי של תגובתנו ללחצים:

* לראותם בפרופורציה נכונה - להבין שישנם דברים שאין לנו שליטה עליהם ולא נבזבז את כוחותינו בדאגות שווא. אדרבה, נמצא את המקומות בהם יש בכוחנו להשקיע ולהועיל. גם שם לא נצפה מעצמנו לפרפקציוניזם - מתכון בטוח ללחצים קבועים.

* לבנות את העמידות שלנו - לפנייך מספר רעיונות, מצאי מה עובד בשבילך. לומר לעצמנו משפטי כוח כמו "את יכולה לעמוד בזה, את חזקה, ד' איתך". תרגילי נשימה עמוקה מכניסים לנו "אוויר לנשימה", אימון גופני טוב גם כן. בנוסף, חובה עלינו ליצור לעצמנו פסקי זמן במהלך היום שמטרתם רק התרגעות.

* אין כמו אוזן קשבת של אדם קרוב המספקת תחושת חום והרגשה שלמישהו אכפת מה קורה לנו. תמיכה חברתית מגבירה את הבטחון שלנו ומדגישה את יכולת השליטה שלנו באירועי חיים מלחיצים. עזרה כספית ותמיכה פיזית מסייעת לאדם להפנות את אנרגיה לבעיה העיקרית ומונעת התדרדרות במצב.

לסיכום:

ניתן להקטין את כמות הלחצים ועוצמתם המשפיעים עלינו לרעה. כדאי לנו ללמוד להפחית לחצים כי חיים מופחתי לחץ הם יפים ובריאים הרבה יותר. 


 

שליטה בדחפים וניהולם
fotolia

שליטה בדחפים וניהולם

הניסיון הקליני מעיד כי לא מעטים האנשים אשר אינם מרוצים מיכולתם לשלוט בדחפים שלהם ולנהל אותם באופן ראוי ומושכל. טווח הבעיות והתחומים הוא רחב ביותר, החל משליטה בכלכלת הבית והימנעות מגלישה למצבים לא הגיוניים של חובות והוצאות, שליטה באכילה, ארגון הגיוני של סדר היום והחיים, ביצוע פעולות המזיקות לבריאות, וכלה בעניינים אישיים שאינם תואמים את אמונתו של האדם ואורח חייו.

המשותף לכל אלה היא תחושת מצוקה גדולה. המצוקה גוברת לא אחת מכיוון שהסביבה אינה מקבלת את החולשה ומבקרת אותה. במקרים רבים יחוש הסובל ביקורת עצמית כלפי עצמו ויחיה בתחושה שהוא עצמו כישלון. הוא עשוי לפתח אמונה בחולשתו וחוסר יכולתו, לחוות עצמו כמישהו שיש בו פגם באישיות ולחוש ייאוש וכעס עד כדי שנאה עצמית. היות וכולנו נוטים שלא לחשוף עד כמה שניתן את חולשותינו,הסובל בדרך כלל משוכנעכי הוא יחיד בעולמו בצרה זו וכי משהו אצלו לא נורמאלי

מצוקה זו גוברת כשבן הזוג, המשפחה או הסביבה הקרובה מתבטאים באופן מכאיב, גם אם מתוך כוונה טובה. המודעות של הסובל לכוונה הטובה ולאהבת הקרובים והחברים לא תמיד מקילה על התחושה הקשה כתוצאה מאותן התבטאויות, הבעות פנים ואפילו מבטים. כך נוצרת בעיה נוספת וכואבת מאוד כשהיחסים מתערערים ותחושות הבדידות והתסכול גוברים. במקרים רבים תחושות אלה גורמות למחשבות על גירושין, עזיבת הארץ, שינוי חברתי, עזיבת הקהילה, הישיבה או מקום העבודה ואפילו התנתקות מן המשפחה.

"האם יש לך יכולת לעבוד עם מישהו חלש אופי ועצלן כמוני?"– שואל האדם הסובל מקושי בארגון סדר היום. "האם אתה חושב שניתן לעזור לאדם חסר אחריות כמוני?"- שואל מי שסובל מחוסר יכולת לשלוט באכילה המסכנת את בריאותו עקב סוכרת והשמנת יתר, או מדחף לקניות. "כנראה שבגלגול קודם הייתי רשע ויצרי מאוד" – הסובל נכשל במחשבות החוזרות על עצמן ושאינן תואמות לאמונתו בתורה ומצוותיה. כך ניתן היה לצטט פונים נוספים שכולם חשים אומללים, מפוחדים וחסרי תקווה.

הפסיכולוגיה המודרנית מציעה מגוון שלם של גישות טיפוליות, המתמודדות עם קשיים מסוגים אלו. חשוב לפנות לאיש מקצועי, מתאים ומבין שינסה לרדת לשורש העניין באופן עמוק יותר, ולסייע למטופל לערוך שינוי יסודי באופן החשיבה, התפיסה וממילא ההרגשות שלו. גם במקרה שהסובל כבר ניסה עצות שונות ונדמה לו שהעניין ללא תקנה, סביר להניח שישנה אפשרות לעזור לו באמת.

העבודה תהיה, על פי רוב, להחליף את ההגדרות והתבניות שבאמצעותן האדם תייג את עצמו בהבנה עצמית אמתית. אם אדם הוא "חלש אופי", "עצלן", "רשע", "חסר אחריות" וכדומה, אין הרבה מה לעשות עמו. אך אם נחליף את ההגדרות המרחיקות אותנו מהבנת ואהבת עצמנו, בשיח נפשי עצמי ופנימי אמתי, נהיה מסוגלים להקשיב באמת למתרחש בעולמנו הפנימי. הגילוי של הנפש הטובה, שבה חנן אותנו הקב"ה, על כל מגוון הקולות והזרמים המפכים בה, חשוב ביותר והכרחי כדי שנוכל לארגן את האישיות שלנו להתמודדות עם הקושי ממנו אנו סובלים. לעתים תהליך זה לכשעצמו מספיק ומרפא. הוא עשוי להימשך זמן מה ותובע סובלנות, התמדה, התגברות על חששות מלגעת במקומות כואבים או מפחידים והתמודדות עם האמונות שלנו לגבי עצמנו, אך הוא חיוני ותורם לשינוי עצום בכל מעגל החיים שלנו. חשוב להבין כי אין למעשה תחליף לנפש שלנו. האישיות שלנו היא הכלי היחידי העומד לרשותנו באמת. הרבה מהאמונות השליליות שלנו על המבנה האישיותי שלנו, אם לא כולן, אינן אלא פירושים מוטעים והפנמות לא נכונות של קלט חיצוני סביבתי ששיבש את הדו שיח הפנימי וממילא לקח מאתנו את האמון ב"כלי העבודה המרכזי" שבו חנן אותנו ריבונו של עולם.

לפעמים להרגלים יש "כוח משל עצמם". במצב כזה הבנת העצמי לא תספיק. לעתים האגו בריא באופן כללי ואז ניתן לגשת ישירות לגישות קצרות מועד יותר ממה שתיארנו לעיל, לכן יפנה המטפל להתמודדות ישירה עם הבעיה, באמצעות טיפול באמונות היסוד, המחשבות והרגשות המזינות אותה באופן ישיר. אחת הטעויות הנפוצות, היא הניסיון להילחם במחשבות ובדחפים (ברגשות). מחשבה או דחף שאנו נלחמים בו לא יעזבו אותנו במהרה. יש לזכור כי מחשבה היא רק מחשבה והרגשה היא רק הרגשה. קבלת המחשבות וההרגשות במקום מלחמה בהן, יחד עם טיפול באמונות היסוד המזינות ומייצרות אותן, ויצירת ניסיון התנהגותי חדש יובילו לשינוי אמיתי ועמיד לטווח ארוך.

כאשר מופיעה ההרגשה המטרידה, הדחף, רצוי ללמוד לקבל אותו כעובדה, גם אם אין אנו מסכימים איתו או רוצים בו. עלינו להכיר כי במצבנו כך אנו חשים. יחד עם זה איננו חייבים לפעול עמו. הרגשה היא כמו גל. אם נוריד את ראשנו או נניח לה להרים אותנו היא תחלוף לה ותלך או שתרים אותנו ותניח אותנו במקומנו. אנשים רבים מופתעים כשהם מגלים שאורך הגל בדרך כלל הוא זמן קצר ועוצמתו על פי רוב אינה חזקה במידה שתשבור אותנו, אם אנו לא נאבקים בו ומקבלים אותו. חשוב לא לשקוע בהרגשה אלא למדוד את אורכה ועוצמתה. כך נצליח לא לטבוע בתוכה אלא להביט בה מבחוץ. חשוב שלא להפסיק את הפעילות שבה אנו שקועים בזמן שהדחף מופיע. ייתכן וכתוצאה מהדחף קצב הפעולה שלנו יואט אך אין להפסיק. יש לחזור על הפעולה עד שתסתיים ההרגשה. מצד שני חשוב להיות אופטימיים ולזכור שהתחושה עוברת ואינה נשארת לעולם. מאידך גיסא יש לצפות לשובה של התחושה שכן התדירות שלה תפחת רק לאחר שנתרגל שלא לפעול עמה, נלמד להאמין בכוחנו להתגבר עליה, ונשנה את אמונות היסוד שלנו.

התמודדות נכונה עם הבעיה מביאה ברוב המוחלט של המקרים לעזרה, הקלה וסיוע משמעותי. כשהבעיה נפתרת חשים לא אחת סיפוק, גאווה ותחושת עוצמה מבטיחה כלפי המשך החיים וההתמודדויות שהם צופנים בעבורנו. מעל לכך, סרה תחושה של מועקה ובדידות והאדם חש עצמו שוב שייך לזוגיות משתפרת, למשפחה טובה ולחברה שהוא היה רוצה להיות חלק ממנה.

נולדתם במטפלים?
יש בכם תחושת שליחות לסייע לאנשים ולחצם ממשברים?
פנו אלינו! 02-6321603 - באין מענה, ניתן להשאיר הודעה
שליחות ופרנסה במרכז המקצועי ביותר למגזר התורני!

טיפול נפשי – מדריך למשתמש
fotolia

טיפול נפשי – מדריך למשתמש

שלום אביחי כהן, פסיכותרפיסט מוסמך, יו"ר אגודת היועצים והמטפלים במשפחה בישראל

הטיפול הנפשי כולל מגוון רחב ביותר של שיטות טיפול המכוונות לאתגרים הרגשיים שעימם אנו מתמודדים בתקופות חיינו השונות: מצבי רוח, קשיים ביצירת קשרים ובתפקוד הזוגי, פרידות ואובדנים, דימוי עצמי, הפרעות שונות ומגוונות ועוד.

בשנים האחרונות, המודעות המבורכת לפנייה לעזרה נפשית גדלה. גם רבני הקהילות מפנים מידי יום את אנשי קהילתם לעזרה בידי גורמים מקצועיים חיצוניים, ובתחום הטיפול הזוגי ישנה עלייה חדה בזוגות הפונים מיוזמתם לתהליך מקצועי במטרה לעלות על מסלול של נישואין יציבים ומשביעי רצון.
 

ההחלטה לפנות לטיפול מעלה ברוב המקרים שאלות, חששות והתלבטויות. האם בכלל טיפול יכול לעזור לי במקום שכל כך הרבה אנשים טובים ניסו ולא הצליחו? האם מישהו, נחמד ומשכיל ככל שיהיה, שרק יושב ומדבר איתי במשך כשעה יכול לעזור לי לפתור בעיה כל כך קשה?

נוסיף לכך את העובדה המצערת שאנשים רבים נכוו בעבר מפגישות טיפוליות אצל מי שהגדירו את עצמם כמבינים בנפש האדם. במצב שנוצר כיום, כל מי שיודע להרצות בפני מניין אנשים, פותח עם חברו שידוע ביכולת השכנוע שלו קורס להבנת נפש האדם, ואף מציע את מרכולתו בקיצור זמן ובמינימום השקעה כספית. אין פלא מדוע מסתובבים בנינו אנשים ומשפחות רבות שבטוחים שאף אחד אינו יכול באמת לעזור להם.

ארבע הנחות שגויות

הטעות הבסיסית שמזינה התחבטויות ותהיות רבות הקשורות לטיפול בנפש היא אותה הטעות ששוגים בה אלו שמציעים תכניות למידה קצרות מועד בתחום הטיפול הנפשי: ההבנה שמה שאנשים נזקקים אליו כאשר הם באים לטיפול זה "ידע" שאינם יודעים. ועל מנת להעניק להם את הידע הזה, אנשים אחרים באים ללמוד מאנשים אחרים ש"יודעים" מה שהם לא יודעים.

ההנחה הבסיסית הזו היא כמובן טעות. המטפל לא בהכרח חכם יותר מהמטופל, גם לא בתחום הספציפי. המציאות אף מראה שאנשים בעלי ידע אינם חסינים בפני מכאובים וקשיים. בנוסף לכך, אנשים שונים זה מזה, ונפש האדם מורכבת. סוג של "ידע" אחד לאדם מסוים לא יהיה רלבנטי ומתאים לאדם אחר. אפשר לראות תלמידים רבים שיודעים תיאוריות בצורה מצוינת, הם מצטטים מילה במילה ויודעים להסביר טוב מאוד מה הם למדו אך בפועל הם הופכים להיות אנשי טיפול גרועים משום שהם לא יודעים להתאים את הטיפול למטופל.

יש בעייתיות רבה בהנחת היסוד שהידע הוא החוליה החסרה לאנשים הבאים לטיפול, ובאותה מידה יש בעייתיות לקבוע שהידע הוא החוליה החסרה באנשים הבאים ללמוד את התחום הטיפולי.

זאת הסיבה, שרבים היום מתפתים ללמוד בתכניות מקוצרות, ובטוחים שהם בשלים להציע עזרה מקצועית לפונים אליהם, ולא פעם מוציאים מכשול מתחת ידם. הם חשבו וחושבים שבשביל לעזור למישהו צריך "לדעת" והם הלכו ללמוד ולהשיג "ידע". כעת, הם מציעים את אותו הידע לאחרים, ידע שאפשר לומר שברוב המכריע של המקרים אפשר לקרוא בספרים ובמאמרים חינמיים רבים.

מהות הטיפול בנפש האדם אינה מתבטאת בהענקת ידע החסר לפונה, היא עוסקת בחלק שאינו ניתן ללמוד בספרים, והמטפל משקיע במפגש הטיפולי הרבה מעבר להוראת ידע חדש למטופל.

החלק שמרכיב כ-70% מהחוויה הטיפולית הוא התהליך, או ה"מסע". זהו מסע בין שני אנשים שמתגייסים לצעוד בין שבילי נפשו של אחד מהם מתוך חרדת קודש למהות הקסומה והכמוסה שנקראת "נפש האדם".

אם אנו רוצים לפנות לייעוץ וטיפול בתחום הנפשי, או אם החלטנו לעבור תהליך הכשרה לצורך העיסוק בעבודת הקודש הטיפולית, עלינו לוודא שההכשרה היא הכשרה הולמת, הכוללת בנוסף לידע התאורטי עוד חלקים רבים הקשורים למסע הלמידה ולמסע התהליך הטיפולי, וכמובן איננו יכולים להתפשר על הדרכה מעשית, כללי אתיקה, ליווי אישי ומקצועי ועמידה בסטנדרטים מקצועיים מקובלים.

 

ההתחלה היא
fotolia

ההתחלה היא "בראש" (השנה)

כשאני שומעת את המילה 'התחלה' אני  נזכרת במורה משנות הסמינר שנואמת מעם הקתדרה על: בנות, מובא "ועתה קבלו עליכם שכל ההתחלות קשות".. (במיכלתא דרבי ישמעאל, יתרו) והכל תלוי בראש.. בהתחלה.. וכו',

אז מה בעצם אפשר עוד לחדש לי בעניין הזה ?

מדוע כשאני שומעת על התחלות חדשות זה מזכיר לי שרק אתמול החלטתי להתחיל מחדש ולהיות אמא טובה / רגועה / מאורגנת  / שמחה יותר, וזה לא החזיק מעמד הרבה זמן (אני לא צריכה לספר לך..) או אולי כי החלטתי הפעם (באמת !) לקבל את ראש השנה אחרת ?

אני כ"כ רוצה להרגיש את השמחה שבהתחדשות ואת הרוממות שבשנה החדשה,

אז בעצם ממה אני אתחיל ? אז זהו זה שאם אני רוצה להתחיל מחדש באמת אני חייבת לשכוח את החלטות העבר שבהם לא עמדתי!

שמעתי אימרה יפה: "אצל העולם השכחה היא חסרון גדול ואצלי היא מעלה גדולה" (ר' נחמן מברסלב)

איזו מתנה גדולה קיבלתי שאני יכולה לשכוח את המעידות ולהתחיל באמת מחדש !

30 יום הם כפי הנראה משך הזמן האידיאלי להתחייב למשימה חדשה בנחישות, יש לנו יותר סיכויים לחיות ע"פ החלטתינו אם נתחייב לעמוד בהן במשך 30 יום וזה יכול להביא שינוי אמיתי ובר קיימא,

אז כבר היום בר"ה בואי ונקבל על עצמינו אתגר בן 30 יום, בחרי לעצמך רק משימה אחת, מעשה טוב שאת יודעת שתוכלי לעמוד ולהתמיד בו במשך 30 יום, ונעשה אותו בכל יום – יהיה מה שיהיה,

תוכלי לנתק את הנייד בכל ערב / ארוחת צהרים, ללמוד הלכה במשך 5דקות ביום, או להחמיא לאחד מבני המשפחה פעם אחת בכל יום, אחרי 30 יום כבר תראי בעצמך את התוצאות, וכך אחרי החגים בא' בחשון  כששיגרת החורף תופיע, נגיע נמרצות ומוכנות להתקדם עוד,

זה בעצם סוד הצמיחה היהודית הרוחנית, צעד עקבי בכל פעם מביא אתכם אל פסגת ההר,

אם נתבונן בסימני החג. רימון הוא אחד מהם 'רימון' הוא מלשון רוממות ('בעל הסולם') זה הזמן להתחיל היום להתרומם באמונה שלמה בכוחותינו ובמה שאני כן טובה בהן., לשכוח את קבלות העבר שלא יישמתי, ולהתחיל את השנה הכי טוב עם הרבה שמחה כי 'תמר' – תם מר.

אנחנו יוצאות לדרך חדשה, שנה חדשה שטומנת בתוכה הרבה מאוד טוב, אז, שיהיה לך התחלה מתוקה עוד היום- בראש השנה !

גלות וחורבן בבית היהודי
fotolia

גלות וחורבן בבית היהודי

תשעה באב כמעט כאן. שוב. למרבה הצער. ושוב מדברים על חורבן בית המקדש ועל שנאת חינם שבין איש לרעהו. אבל הפעם זה נראה כאילו אין יותר לאן לרדת, כאילו אין נקודה שאליה לא הגיע החורבן. פעם זו הייתה שנאת חינם שבין איש לרעהו, היום זו שנאת חינם שבין איש לאשתו, בין ילדים להורים, ובין הורים לילדיהם. השנאה עברה אל תוך תחומי הבית היהודי. ומדוע כך.

הידעתם שאחד מכל חמישה קשישים סובל מהתעללות? הידעתם שלרוב מדובר בבני המשפחה הקרובה? בילדים של אותו קשיש האמונים על הטיפול בו? הידעתם שאלימות במשפחה במגזר הדתי והחרדי קיימת? אלימות כלפי נשים ואלימות כלפי ילדים הכוללת אלימות מינית.

כל הנתונים האלו אינם חדשים, אלא שהמספרים הולכים וגוברים. הם גוברים בעקבות חוסר טיפול או טיפול לקוי, בעקבות חוסר מניעה או מניעה לקויה, הם גוברים מפני שרמת הקושי לחיות חיים שקטים ורגועים הולכת וגוברת, כי הכלים הפיסיים והרוחניים לקיים בית יהודי על מי מנוחות הולכים ונחלשים. המספרים של האלימות במשפחה וקריסת התא המשפחתי גוברים מפני שכולנו עסוקים במרוץ אחר איכות חיים גשמית, מרוץ שהולך והופך לקשה מיום ליום, ועוד ישכנעו אותנו שזה בגלל שרצינו הרבה ילדים. (זה שקר אגב).

אז אולי כדאי שנעצור לרגע ונחשוב איך עוצרים את ההתדרדרות הזו, איך בתוך כל החורבן הזה כל אחד מרים אבן קטנה ומנסה לבנות ולא להרוס. נעצור לרגע ונסדר את סדר העדיפויות שלנו. נחשוב על הילדים הקטנים שלנו (וגם הגדולים) ואיך אנחנו רוצים לתת להם את האפשרות לגדול שמחים ויהודיים. נחשוב על בני הזוג שלנו וכיצד אנחנו יכולים לעזור להם ולעצמנו להיות טובים יותר. נשתדל לתקן את העולם ולא לקלקל אותו, נעבוד על עצמנו להיות יותר סבלנים, רחמנים יותר, מבינים יותר, אמפטיים יותר ואוהבים יותר. אולי נוכל לעצור את הסבל הבא, אולי נוכל לגלות את הכאב שמסתיר האחר ואולי נוכל אפילו לתמוך ולתקן את מה שקלקל האחר, או אפילו אנחנו.

וכדאי שנחזור לכללים היהודיים הבסיסיים ביותר של הכרת הטוב, כבוד להורים, כיבוד בת הזוג בדברים הבסיסיים ביותר, הענקת חום ואהבה לילדים.. כי אם במקרה מישהו שכח – בשביל זה באנו לכאן, ולא בשביל הבילויים, הבזבוזים והמותרות.

בתקווה שזו השנה האחרונה שאנחנו צריכים להתאבל בתשעה באב על חורבן ירושלים, על חורבן היהדות וערכיה ועל הפגיעה ההולכת וגוברת בבית היהודי ובחינוך ילדינו.

לקריאה נוספת: אלימות או התעללות רוחנית דר ניקול דהאן וציפי לוי

                   שוברים שתיקה שי יהודאי

חשיבה חיובית
fotolia

חשיבה חיובית

ובמצבים אחרים בחיינו זה גם נראה כך לדוגמא: "מידת הכעס" כולנו כועסים מדי פעם, אך לרוב אנו נוטים להאשים אחרים בכעסים שלנו. כך אנו אומרים מידי פעם הוא מרגיז אותי, הוא אשם במצבי הנוכחי, לולא הוא עשה כך או כך, יכולתי להרגיש אחרת. בכדי לפתור את בעיית הכעס שלנו, נדמה שעלינו לחפש בתוכנו את אותו כפתור שהאחר לחץ עליו. לעיתים נמצא שהכעס כלל לא קשור לאחר, כי אם למצב דומה שחווינו בעבר, אולי העבר הרחוק, ילדות וכיו"ב, אשר הוטמע בתת מודע שלנו, ועולה בכל פעם מחדש, כאשר מישהו או משהו מזכירים את אותה סיטואציה החבויה בתת מודע. במילים אחרות ניתן לומר שכעסים הם לרוב תוצר של תמונות ומצבים שהוטמנו בתת המודע שלנו. ישנם כעסים אחרים, הנובעים מציפיות שאנו תולים באחרים, ושוב ניתן למצוא כי ציפיות אלה הן לרוב תוצר של ציפיות אחרות שתלו בנו, בעברנו.  

 

לדוגמא- בילדותי הייתי גדולת מימדים , והנושא הזה היה מאוד רגיש אצלי, הייתי מאוד פגיעה. והיום בתור אמא לילדה בת שנה, קורה שאני מטיילת עם ילדתי לטיול קצר ברחבי הפארק, וכשאני מגיעה לקבוצת נשים אנו מפטפטות בעליזות עד שאחת הנשים מעירה בתמימות "איזו מתוקה הבת שלך כזאת שמנמונת" ולפתע אני מרגישה שהכעס עולה ומציף אותי . אם אביט פנימה אל תוכי אני אבין שלא הייתי צריכה לכעוס הייתי אמורה לחוות את המאורע מצוין, להרגיש נפלא, קבלתי מחמאה שביתי מתוקה. אך המילה שמנה הקפיצה אותי ומשכה אותי למחוזות אחרים.

כאשר אנו מודעים למחשבות העוברות בראשנו, אנו מסוגלים גם לשנות אותן, כאשר אנו מבינים שהן מזיקות לנו. כאן נכנסת החשיבות של חשיבה חיובית. ככל שנרבה להגות במחשבה מסויימת, הרי שנעצים אותה ובכלל נזמן לחיינו את המצב שהיא מייצגת. לדוגמא, אדם החושב כל הזמן כמה רע לו, מרעיל בעצם את התת מודע וזורע בה את כל המרכיבים על מנת ליצור מצבים רעים לו, ולו רק בכדי שיוכל להצדיק את עצמו. כל הגות נוספת בנושא, מעצימה אותו, בבחינת משקה את אותם זרעים וגורמת להם לצמוח. אם כן, כאשר אנו מודעים, אנו יכולים לטמון באותה אדמה, זרעים אשר ייטיבו עימנו, תחת זרעים העושים לנו רע.  
 

לבחור בשינוי-  

ברגע שאנו מבחינים במחשבות "רעות", אנו יכולים לבחור לשנות אותן. אנו יכולים לבחור לחשוב מחשבות חיוביות, ואת ההצהרות השליליות להפוך לחיוביות.

באחת הסדנאות שאלה אותי אחת הנערות: "איך עושים את זה"?:

אז ככה – בואי נקח דוגמא נפוצה בנות רבות מסיימות את הסמינר והן בתחילת דרכן מחפשות עבודה. הרבה בנות מצהירות בכל הזדמנות אפשרית "אין לי עבודה" הצהרה נפוצה.  אנו גם מייצרים לעצמנו את כל התירוצים הטובים לכך, ובכך משליכים מעלינו את האחריות. אנו אומרים, אף פעם אני לא אמצע משהו טוב שמתאים לכישורים שלי, לרצונות שלי, ועוד כל מיני צידוקים, בעצם אנו לא תורמים לעצמינו מאומה כשאנו חושבים שלילי, אך אם נחשוב חיובי ונאמין שאנו יכולים, ונרגיש שמגיע לנו להצליח, ונעשה צעדים קטנים כדי להגיע למטרה כך נקרב את המציאות הזו אל חיינו. 

fotolia

"בדרך שלך, עם המפה שלך, לפסגה שלך"

ש. מהי שיטת ה-  - N.L.Pנ.ל.פ.?

ת. נ - נוירולוגיNEURO - N) ): מערכת העצבים דרכה אנו חווים את העולם כפי שהוא נקלט ומעובד באמצעות חמשת החושים: ראיה, שמיעה, תחושה, טעם וריח. ל - לשוני ((LINGUISTIC - L: תקשורת מילולית המייצגת את אופן החוויה כפי שנקלטה. פ - פרוגראמה - תכנותי PROGRAMMING - P)): תבניות חשיבתיות, רגשיות והתנהגותיות.

שיטה זו עוסקת בחוויה הסובייקטיבית - הדרך שבה הפרט חווה את המציאות.

ש. האם שיטת ה-נ.ל.פ תוכל לעזור לי להבין יותר את השותף שלי לעסק ואת הסובבים בכלל?

ת. התשובה היא, כן.

אחד מאבני היסוד בשיטת ה-נ.ל.פ היא; "המפה איננה השטח". כלומר, אם נרצה לטייל בדרום אמריקה, נצטרך להיעזר במפה בה מסומנים בתי מלון, כבישים, אתרים מיוחדים ועוד, במידה והיא תהיה מפורטת יותר נמצא בה גם פירוט של שבילים ומסלולים שונים. אבל כשנגיע לשטח נמצא שהוא שונה מאוד מכפי שהוא סומן במפה, נגלה אבנים ומכשולים, עליות ומורדות שלא סומנו במפה. זו המטאפורה (יש לציין, אחת הטכניקות ב-נ.ל.פ היא שימוש במטאפורה), הדבר נכון פי כמה וכמה בנוגע לחיים עצמם, כשאדם מספר לנו איך הוא חווה את החיים - זו המפה האישית שלו, והיא לא משקפת את השטח. לכן נמצא אנשים שונים עם מפות שונות לחלוטין.

כשאנחנו מנסים לעזור למישהו ומקשיבים לו, הסיפור שהוא מספר לנו, מציג את "המפה" שלו ולא את "השטח". כדי לסייע לו, יש צורך בהבנת "השטח" ובעיקר "המפה" שלו - איך הוא קולט את המציאות, כך נוכל לדעת האם הוא קולט אותה בצורה שמיטיבה עימו או שמקשה עליו. כשנדע מהי "המפה" שלו נוכל לדעת איך לעזור לו.

כמו כן, באמצעות סקרנות, הקשבה וקשר קרוב - כימיה (Rapport), ניתן להבין לעומק מהי "המפה" של המטופל.

שיטה זו מקנה כלים כדי להבין את ה"מפה" של הזולת, בן/ת הזוג, השותף, החבר, המטופל והסביבה.

ש. האם באמצעות שיטת ה-נ.ל.פ ניתן להשפיע על מטופל לשנות את צורת התקשורת הבין אישית שלו?

ת. משה בן ה-25 מחפש בת זוג. הוא סיפר לי שבכל פעם שהוא יוצא לפגישות שידוכים, הוא שם לב שהבחורות איתן הוא נפגש אינן בוגרות דיין, לטעמו. ברגע הראשון חשבתי לעצמי, מסתבר שהוא חווה חוויה זו מכיוון שהוא בוגר במיוחד, הוא גם גבוה ומרשים באופן יוצא דופן. בכל זאת שאלתי אותו: מה גורם לך להתרשמות הזו? הוא ענה: כשאני מסביר להן דבר ברור, הן לא מקבלות את זה כמובן מאליו, והן מתחילות לדון איתי בנושא, בחוסר בשלות ובגרות. כשביררתי איתו בנוגע לעברו, באיזו צורה הוא חווה את התקשורת שלו עם אנשים, מתברר שהוא תמיד היה "מלך הכיתה", התחבר לאותם "הסרים למשמעתו", וכל מי שלא הבין כמוהו - נתפס כלא מספיק בוגר. שאלתי אותו: מה קורה כשאחרים אומרים לך דברים "ברורים", האם אתה מקבל אותם כפי שהם? הוא ענה לי שכן. כשהתחלנו לברר את זה יותר לעומק, התברר שזה ממש לא כך... בעזרת שאלות טובות, בלי שיפוטיות וביקורתיות, הוא הבין שהוא צריך לשנות את הגישה שלו (מטעמי דיסקרטיות, פרטי הסיפור שונו).

סיפור זה ממחיש לנו שמשה חווה את המציאות בצורה מסוימת, זו הייתה המפה שלו, היה עלי להבין מהו השטח, ומהי המפה האישית שלו. לאחר שגם משה הבין את זה, חל שינוי עצום בתפיסה שלו ובתקשורת הבין אישית בכלל.

אציין כי בשיטת ה-נ.ל.פ קיימים כלים ספציפיים לחולל שינויים מסוג זה.

ש. לְמה עוד שיטה זו יכולה להועיל?

ת. לבירור ערכים, לחיבור למשאבים, להגעה למטרה, להגשמה עצמית, למודעות עצמית, להחלפת אמונות מגבילות במעצימות, לשינוי הרגלים, לטיפול בפוביות ובטראומות ועוד.

שיטה זו גם מסייעת לנו להבין מהם החסמים המונעים מאיתנו להצליח, וכיצד להתגבר עליהם.

ש. למי מומלץ הקורס?

ת. למטפלים, ליועצים, למאמנים ובעצם, לכל מי שמעוניין ליצור שינוי בחייו.

לפרטים אודות הקורס: 02-6321613 | [email protected]

משבר עולמי? הפתרון מתחיל בצעד קטן ונכון שלי כלפי עצמי
fotolia

משבר עולמי? הפתרון מתחיל בצעד קטן ונכון שלי כלפי עצמי

למי ששם לב וגם למי שלא שם לב – מסתבר שהעולם שלנו צועד היום אחורה בכל תחום, כאשר כל צעד שנראה שהוא מוביל קדימה, רק מקדם את הצעידה המטורפת הזו אחורנית. למה הכוונה? פשוט מאוד. הקדמה והטכנולוגיה היום משרתים את יעילות מכונות ההשמדה של צבאות העולם – מטוסים, פצצות חכמות, מחשבים, סייבר, הפיתוח שלהם היה לנו לרועץ. אלו שמפתחים את המוצרים האלו ומתפרנסים מהם, הם אלו שמעוניינים במלחמות שיביאו אל פתח דלתם לקוחות חדשים ובכך הם משקיעים את הונם ומרצם, וכך המרוץ אחר המלחמה בעיצומו ואליו מובילה האנושות. אחת מהדרכים ליצירת מלחמה היא בנייה שיטתית ומחושבת של בלבול בכל תחום ובכל מקום. כאוס ואבדן שליטה שבסופו של דבר מובילים לייאוש, וייאוש שמוביל לאובדניות ויציאה לקרב. לשם העולם צועד כרגע.

האם אנחנו בצד הנכון של המטבע?

בתוך כל הבלבול והבלגן הזה יש עדיין אנשים שפויים. אנשים שרוצים לחיות את חייהם בשלווה ובהרמוניה, אנשים שרוצים לגדל את הילדים שלהם לעולם של טוב, לעולם של אנושות שבוחרת בחיובי ובתקווה ולא ברע. היכן אנחנו מקטלגים את עצמנו בין שתי האפשרויות? האם רדפנו אחר תענוגות וחיים גשמיים ולכך הקדשנו את מרב זמננו? האם סברנו שאיכות חיינו תהיה טובה יותר אם תהיה לנו יכולת לקנות עוד מוצר שהבטיח לנו אושר ושמחה זמנית? או השקענו את עצמנו באיכות חיים אחרת – בסיוע אמתי לפתרון בעיות אישיות שלנו ושל הסובבים אותנו? האם ידענו שקשר איכותי הוא חשוב יותר מבגד חדש? האם חיפשנו את התשובות לשאלות של הילדים שלנו? האם בנינו קשר זוגי יציב עם בן זוגנו?

מה צריך להיות כדי להוביל לכיוון הנכון בחיים?

כדי להתמודד נכון וממוקד עם השאלות הללו צריך להיות אדם בנוי וממוקד. כדי להיות אדם בנוי וממוקד צריך ללמוד להיות כזה. לא כל אחד נולד עם אישיות בנויה וממוקדת שיכולה להתמודד מול קונפליקטים (ולצערנו הקונפליקטים לא מתמעטים, הם רק הולכים וגוברים) ולדעת לנתח את המציאות, לראות נכונה את החולשות והחזקות של המתמודדים ולהתמודד נכון עם הקשיים הלא פשוטים שהולכים וגוברים ומציפים אותנו. לא כל אחד נולד עם זה, אבל כל אחד יכול וצריך לשאוף להיות בעל כלים אמתיים להתמודדויות עם משברי החיים.

קורס אימון אישי אינו רק דרך נוספת להתפרנס מעזרה לזולת. קורס אימון אישי הוא אבן דרך עבור אלו שהיו רוצים לראות את עצמם מצעידים את האנושות כולה לבחור בטוב ובנכון, אלא שלפני שפותרים את בעיית האנושות – צריך לעשות צעד קטן וללמוד כיצד נפתור את הבעיות של עצמנו ושל סביבתנו. או לפחות לנסות...

אימון אישי בשיטת ההתבודדות
fotolia

אימון אישי בשיטת ההתבודדות

האמת היא שרבי נחמן מברסלב המציא את שיטת האימון העצמי והתקדמות בעבודת השם, אולם לא רק התקדמות בעבודת השם, אלא גם הצבת מטרות יום יומיות לעצמנו, בדיקה עצמית של יכולות להשתפר מתוך מודעות עצמית שנובעת משיחה על הבעיה ומציאת דרכים לפתרון, והכי חשוב – שיתוף נכון ואמתי עם מי שברא אותנו ושאצלו התשובות לכל השאלות שלנו.

כזוכרים שאלוקים אוהב אותנו מאוד

ועושה את הכול רק לטובתנו, מרוב שהוא אוהב אותנו, וגם אם משהו כואב לנו אז זה כדי לקדם אותנו למטרה האמתית שהיא תיקון נשמתנו, ורק הוא שאוהב אותנו מאוד יודע איך לעשות את זה הכי טוב, אז גם אם קשה לנו, יש לנו כלים להתמודד עם זה.

לא לשאול למה – לשאול איך

רווחת אצלנו במשפחה בדיחה של ילדים: למערה ריקה נכנסו אריה ופיל, ולמה יצאו משם שלוש חיות? תשובה -  כי למה זו גם חיה. אז בכל פעם שמישהו בבית שואל 'למה?' אנחנו עונים לו: 'כי למה זה גם חיה!' ויש משפחות שאומרות ש: 'למה ישאלו בגויים'. או 'אל תשאל למה, כדי שלא ייקחו אותך ויסבירו לך'. אז באמת – השאלה שמביאה לפתרון היא 'איך אני אמור לפתור את הבעיה הזו', או פשוט לבקש, אבל לבקש עם מודעות – תן לי את הכלים לפתור את הבעיה הזו. ולחשוב מה לדעתי הם הכלים לפתרון הבעיה – (הקשבה, כוח, אומץ, זהירות וכולי).

אופטימיות זהירה

צריכים לדעת שכשיש לנו בעיה – יש לנו גם את הכלים להתמודד אתה, כי לא יעמידו אותנו אף פעם בניסיון שלא נוכל לעמוד בו. רק מה, לפעמים הכלים האלו חבויים וצריך למצוא אותם. רבי נתן אמר שאם רואים בעיה שלא נפתרה – סימן שלא התפללו עליה מספיק, אז אם אנחנו לא מוצאים את הכלים לפתרון בעיה – סימן שלא ביקשנו למצוא את הכלים האלו מספיק. לפעמים – זה כל מה שצריך לעשות. לפעמים כשמבקשים מפתחים את היכולת למצוא. ולפעמים מקבלים את היכולת הזו משמיים. תנסו פעם.

היכולת להתמקד כדי לפתור בעיות

לפעמים צריך כלים, וכלים מובנים כדי להיות מסוגלים להתמקד וזה כולל גם את היכולת להתמקד בהתבודדות כדי לפתור בעיות. אולם רבי נחמן מדגיש שבנייה אמתית של כלים להתמודדות היא הניסיון לבנות את הכלים - ולאו דווקא ההצלחה שבבנייתם. ולכן, עד כמה שהדבר עלול להיות מתסכל לפעמים, אנחנו צריכים תמיד לעודד את עצמנו שלפחות ניסינו, וזו, בעצם, אמורה להיות המטרה האמתית שלנו.

לקריאה נוספת:

אין האסיר מתיר את עצמו מבית האסורים

אי אפשר להמשיך יותר את שגרת החיים? בואו לצמוח מתוך הפחד

סליחה תודה ובבקשה בזוגיות