האמת היא שרבי נחמן מברסלב המציא את שיטת האימון העצמי והתקדמות בעבודת השם, אולם לא רק התקדמות בעבודת השם, אלא גם הצבת מטרות יום יומיות לעצמנו, בדיקה עצמית של יכולות להשתפר מתוך מודעות עצמית שנובעת משיחה על הבעיה ומציאת דרכים לפתרון, והכי חשוב – שיתוף נכון ואמתי עם מי שברא אותנו ושאצלו התשובות לכל השאלות שלנו.
כזוכרים שאלוקים אוהב אותנו מאוד
ועושה את הכול רק לטובתנו, מרוב שהוא אוהב אותנו, וגם אם משהו כואב לנו אז זה כדי לקדם אותנו למטרה האמתית שהיא תיקון נשמתנו, ורק הוא שאוהב אותנו מאוד יודע איך לעשות את זה הכי טוב, אז גם אם קשה לנו, יש לנו כלים להתמודד עם זה.
לא לשאול למה – לשאול איך
רווחת אצלנו במשפחה בדיחה של ילדים: למערה ריקה נכנסו אריה ופיל, ולמה יצאו משם שלוש חיות? תשובה - כי למה זו גם חיה. אז בכל פעם שמישהו בבית שואל 'למה?' אנחנו עונים לו: 'כי למה זה גם חיה!' ויש משפחות שאומרות ש: 'למה ישאלו בגויים'. או 'אל תשאל למה, כדי שלא ייקחו אותך ויסבירו לך'. אז באמת – השאלה שמביאה לפתרון היא 'איך אני אמור לפתור את הבעיה הזו', או פשוט לבקש, אבל לבקש עם מודעות – תן לי את הכלים לפתור את הבעיה הזו. ולחשוב מה לדעתי הם הכלים לפתרון הבעיה – (הקשבה, כוח, אומץ, זהירות וכולי).
אופטימיות זהירה
צריכים לדעת שכשיש לנו בעיה – יש לנו גם את הכלים להתמודד אתה, כי לא יעמידו אותנו אף פעם בניסיון שלא נוכל לעמוד בו. רק מה, לפעמים הכלים האלו חבויים וצריך למצוא אותם. רבי נתן אמר שאם רואים בעיה שלא נפתרה – סימן שלא התפללו עליה מספיק, אז אם אנחנו לא מוצאים את הכלים לפתרון בעיה – סימן שלא ביקשנו למצוא את הכלים האלו מספיק. לפעמים – זה כל מה שצריך לעשות. לפעמים כשמבקשים מפתחים את היכולת למצוא. ולפעמים מקבלים את היכולת הזו משמיים. תנסו פעם.
היכולת להתמקד כדי לפתור בעיות
לפעמים צריך כלים, וכלים מובנים כדי להיות מסוגלים להתמקד וזה כולל גם את היכולת להתמקד בהתבודדות כדי לפתור בעיות. אולם רבי נחמן מדגיש שבנייה אמתית של כלים להתמודדות היא הניסיון לבנות את הכלים - ולאו דווקא ההצלחה שבבנייתם. ולכן, עד כמה שהדבר עלול להיות מתסכל לפעמים, אנחנו צריכים תמיד לעודד את עצמנו שלפחות ניסינו, וזו, בעצם, אמורה להיות המטרה האמתית שלנו.
לקריאה נוספת:
אין האסיר מתיר את עצמו מבית האסורים
אי אפשר להמשיך יותר את שגרת החיים? בואו לצמוח מתוך הפחד
סליחה תודה ובבקשה בזוגיות