לא כולם יכולים ללמוד יום שלם בכולל. לא כל משפחה יכולה לגדל את הילדים שלה בצמצום כלכלי כי 'אבא לומד תורה' ולצפות שהילדים יסכימו להבליג ולוותר. לא כשהם רואים את הילדים מסביבם חיים בביטחון כלכלי בסיסי, לא כאשר כדי לשרוד היום כמשפחה, ולאו דווקא משפחה מרובת ילדים, אלא סתם משפחה רגילה – צריך ששני בני הזוג יפרנסו – ובכבוד.
רבים הם החרדים שבודקים את האפשרות להשתלב במקצוע מכובד ומוכר ולקבוע עתים לתורה. רבות הן הנשים שמעוניינות להתפתח בתחום שמעניין אותן ולהרוויח בו. תחום התעסוקה במגזר החרדי הולך בשנים האחרונות וצובר תאוצה בשל ריבוי האנשים שרוצים להצטרף אליו, ועדיין חסר כאן מוטיב מרכזי – גורמי מקצוע מהמגזר, שמבינים את הדקויות, הרגישויות, הצרכים המיוחדים למגזר כדי לכוון את הפונים אל הדרך שתוביל אותם אל המקצוע שיתאים להם מבלי לפגוע בערכי החברה.
מה מתאים לי?
עבור חרדי ממוצע שעבר את מסלול החינוך הרגיל נפתח אופק של אפשרויות בלתי מוגבלות כמעט כשהוא רוצה למצוא לעצמו מקצוע שיתאים לו. אפשר להתבלבל לגמרי ממגוון האפשרויות שמוצעות לבחור שסיים מסלול של... לימודי גמרא. האם לבחור במקצועות הישנים והמסורתיים של העיירה היהודית הקטנה – השוחט ומשגיח הכשרות? או האם מותר לי כחרדי לפנות למקצועות חופשיים הקשורים יותר לעולם המערבי כגון תכנות מחשבים, יזמות באינטרנט? והאם מותר לגבר חרדי להמשך דווקא לאומנויות? ואיך מזהים את הפוטנציאלים, הכישרונות והתחומים המתאימים אם מעולם לא נבדקו תחומים אלו?
כמו כן בנות 'בית יעקב' שגדלו עם מקצועות מסוימים ולפתע הן רוצות לבדוק האם הן מתאימות למקצועות שלא נלמדו במחוזות בית יעקב. האם הן תצלחנה להיות מכוונות לדעת תורה? האם הן תוכלנה להשתלב במקצועות שלא חשבו עליהם קודם לכן?
מי יכול לכוון את הציבור הזה לעיסוקים הנכונים?
בוודאי שכדי לכוון את הציבור החרדי לעיסוק המתאים לכל אחד ואחת מהפונים צריך שהמכוון יגיע מתוך הציבור הזה בעצמו, או לפחות ממקום מספיק תורני, מקום שבו הייעוץ שלו יוכל להשפיע באמת וללא הסתייגות.
כדי לכוון את הציבור למקומות שבהם יוכלו גם להצליח, גם להביע את היכולות שלהם והכישורים שלהם וגם להישאר תורניים ומכוונים לרצון השם צריך הכשרה. ההכשרה צריכה להיות מקצועית וממוסדת. אנשים שבוחרים במקצועות הייעוץ השונים וההשמה למקצוע מכובד צריכים להיות אנשים עם טביעת עין לסובבים אותם, אנשים שיכולים לאבחן אחרים, אנשים שיכולים להיות מסוגלים לשיח פרקטי ומצד שני מכיל ומבין. הם צריכים להיות אכפתיים ומצד שני ביקורתיים, בעלי יכולות בבחינת האחר וניתוח כישוריו.
היד שבודקת את הדופק, מאבחנת את הזולת ומנחה אותו לעתיד של הצלחה ושגשוג היא זו שעוזרת לו להגדיר את עצמו כמצליחן בתחום שבחר בעזרתה, הצלחתו היא גם הצלחתה.
לפרטים נוספים ולתיאום ראיון אישי, דברו עם יועצת לימודים:
02-6321625 – מרים בוהדנה miriam@ynrcollege.org