הנוער נושר? סיבות וטיפים לפעולה
בשנים האחרונות הולכת ומחריפה בעיית נוער חרדי שעוזבים או נפלטים מהמסגרות החרדיות שבהן הם היו – הישיבות הקטנות - אל הרחוב. חלקם משתלבים בעבודות דחק, חלקם מסתובבים ברחוב ונשאבים אל הפשע המשתולל ברחובות. כמעט כולם מאבדים את הזהות הדתית שלהם והופכים לחילונים.
לא באים למצוא אשמים
זה לא ממש יעזור אם נחפש אשמים, זה אפילו לא יעזור אם נמצא אותם. הפתרון אמנם נעוץ באבחון ומענה על השאלה איך זה קורה ולמה, אבל חשוב לזכור – אנחנו מחפשים את התשובות האלה כדי למצוא פתרונות לבעיה. גם אם אנשי חינוך מהמוסד החינוכי שממנו נשר הילד טעו, גם אם אנחנו כהורים טעינו, גם אם הילד או הילדה עברו חוויות מכל סוג שהוא שגרמו לו לכך – כרגע אנחנו מנסים להתמקד בפתרונות ולא בהאשמות.
דרכי טיפול
יש כל מיני ילדים ויש כל מיני הורים. הילדים בגיל ההתבגרות מתקשרים עם ההורים שלהם בכל מיני צורות. בכל אופן יש דברים שחוזרים על עצמם – בגיל ההתבגרות הילד מגיע לשלב שבו הוא מנסה לפתח את העצמאות שלו כבוגר, מנסה לנתק את עצמו מזהויות וחיבורים לבוגרים שליוו אותו ודרשו ממנו עד עכשיו ולכך קוראים בעברית פשוטה – מרידה.
אם פעם היה אפשר לדרוש מהמתבגר לבצע משהו רק בגלל שאנחנו מבוגרים והוא 'קטן', זה לא תמיד יעבוד בגיל ההתבגרות מהסיבות שהזכרתי קודם. עתה הגישה היא להכיר בילד כבוגר קטן שמנסה לעמוד על זהותו ולסייע לו לזהות את עצמו כנפרד מאתנו, כבוגר. זו הכרה בסיסית שעליה נוכל להמשיך ולתקשר אתו.
קבלת אחריות
מצד אחד המתבגרים מאוד רוצים שיכירו בהם כבוגרים ומצד שני קשה להם מאוד לקבל אחריות על ההחלטות שהם מעוניינים לבצע לבד. חשוב להעביר להם את המסר שהבחירות שלהם יובילו אותם לתוצאות, לייעץ להם (כן, זהו – אי אפשר יותר לכפות עליהם), וגם – לתת להם להתנסות – כי מה שלא הורג – מחשל.
נושרים לנו
כשנוער מחליטים למרוד לגמרי, לנשור לגמרי, לעשות דווקא בצורה שתפגע בהם (ויש היום הרבה אפשרויות להיקלע למצבים פוגעניים) זה הזמן להתחיל ולקבל ייעוץ. זהו סימן שמשהו בקשר בין ההורים לילדים לא תקין, שהם מבינים את הקשר בצורה שגורמת להם לפגוע בעצמם ובהורים וכאן המקום לפנות לייעוץ מקצועי.
בהנחיית הורים נפגשים הורים שצריכים להתייעץ עם מנחה או מנחת הורים וגם עם הורים אחרים. לא צריך להתבייש מהעובדה שאנחנו לא מספיק יודעים איך להתמודד עם הגיל הקשה הזה, שאנחנו צריכים לקבל הארות והערות על הדרך שבה אנחנו מתקשרים עם הילדים שלנו. הרבה פעמים מסתבר שעם כמה תובנות קטנות אפשר לחולל מהפכות בקשר עם המתבגרים שלנו וגם למנוע מהם להגיע למקומות שלא היינו מעוניינים שהם יגיעו אליהם.