"בחירה מחדש" – בהשראת "קיימו וקיבלו"
"פורים"!
יום שמח, מעניין, מוזר, מרומם, נעלה, שונה ומשונה... אסתר מלשון הסתר... רב הנסתר על הגלוי!
לעיתים נראה שכאילו יום פורים נמצא באטמוספרה אחרת מכל ימי השנה, עד שרבותינו בעלי תורת הנסתר והקבלה אמרו "פורים – כפורים", כלומר שיום הכיפורים הוא רק דומה בגדולתו ליום פורים ולכן יש בשמו את כ' הדמיון...
הרבה יש להתבונן ביום גדול ונשגב זה בפשט וברמז, בדרש ובסוד, לפני ולפנים, עמוק עמוק מי ימצאנו, אך בשורות הבאות ננסה לתרכז ולמרכז תובנה אחת מדהימה על יכולת מנטאלית אנושית אדירה, המוסתרת בתוך הדרמה הגדולה של סיפור המגילה.
בכדי לרדת לעומקם של דברים עלינו לחזור לאחור במנהרת הזמן אל התקופה הפרה היסטורית של עם ישראל, אל הרגעים המכוננים שלנו כעם, הלא הוא "מעמד הר סיני", היום עליו הכריז הקב"ה: "היום הזה נהיית לעם" (דברים כז, ט), ושם אנו נראה שלעומת התיאור הרומנטי של הקדמת הנעשה לנשמע, ישנו צד אחר פחות זוהר ויותר קשה המתואר בדברי התלמוד (שבת פח.) בהקשר לפסוק "ויתיצבו בתחתית ההר" – "מלמד שכפה עליהם את ההר כגיגית, ואמר להם אם אתם מקבלים את התורה מוטב, ואם לאו שם תהא קבורתכם". הקשר של עם ישראל עם הקב"ה התחיל במובן מסויים ללא אלמנט מספיק של בחירה, ואף במצב של כפייה דרמטית תוך איום ממשי על חייהם...
ואכן שמיד אומרת הגמרא "מכאן מודעה רבה לאורייתא", ומסביר רש"י: "שאם יזמינם לדין, למה לא קיימתם מה שקבלתם על עצמכם, יש להם תשובה שקבלוה באונס".
מדובר בקביעה שהיא לא פחות מסנסציה של ממש! הקב"ה לא יוכל לבוא בתביעה ובטרוניה לעם ישראל על אי שמירת התורה והמצוות מאחר וקבלת התורה לא נעשתה מתוך בחירה שלימה וראויה...
אך מיד הגמרא מספרת לנו שלמעמד קבלת התורה היה המשך היסטורי אשר התרחש בימי מרדכי ואסתר. "אמר רבא, אף על פי כן הדור קיבלוה בימי אחשורוש, דכתיב 'קיימו וקבלו היהודים' קיימו מה שקבלו כבר".
לקח לעם ישראל כאומה כמעט אלף שנים (!) לעשות תהליך של "בחירה מחדש" בריבונו של עולם ובתורתו, אבל הם עשו זאת, אנחנו עשינו זאת! המסוגלות הזו של "בחירה מחדש" נמצאת בתודעה הלאומית והפרטית שלנו, ואנחנו יכולים אם רק נרצה להשתמש בה בכל מיני מצבי חיים שאנו מרגישים שהבחירה שלנו לא הייתה שלימה או לא הייתה בכלל.
ברי לנו שחלק מהיכולת האנושית להתמודד עם אתגרי הנישואין המופיעים בהכרח מעת לעת, היא עצם הידיעה כי אנו בחרנו בבן הזוג, וכחלק מהאחריות על הבחירה שלנו נמצא ונמציא כוחות נפש ויצירתיות לדעת כיצד להתמודד, לנהל ולפתור את הטעון טיפול.
ואכן פעם אחר פעם אנו פוגשים זוגות שמגיעים לייעוץ עם מחויבות נמוכה מאוד, ולעיתים אף חסרי מחויבות כלל לנשיאה משותפת באחריות לבעיות "שלום הבית" בנישואיהם. ולפעמים חוסר מחויבות זו נובעת מתחושה ש"לחצו" עליהם להתחתן, או "שכנעו" אותם להינשא, והבטיחו להם שהכל יהיה בסדר, והספקות שעולים הם רק דמיונות וכדומה. אך בחלק מהמקרים הבחירה הראשונית הייתה מלאה ושלימה אך לאחר תקופת זמן הבנו שלא ממש ידענו או הכרנו את התמונה המלאה ואו אז מתערערת אצלנו מימד הבחירה, ובאופן מידי מתערערת גם היכולת לטפל באתגרים המשחרים לפתחינו, עד שנפעיל את הקסם המופלא הזה שנקרא "בחירה מחדש", תהליך מורכב וקשה במידת מה, ובדרך כלל יזקיק עזרה סיוע וליווי של איש מקצוע, אך מדובר בתהליך שגואל ויוצר שלוות נפש, ומוציא מאיתנו יכולות תפקודיות, רגשיות ומנטאליות שלא שיערנו ולא תיארנו את קיומם.
במצבי חיים אלו ומעין אלו אני מציע את מילות "תפילת השלווה", הנותנות כוח מוטיבציה ואמביציה לעשות "בחירה מחדש" באופן מלא ושלם.
"אלי – תן בי את השלווה לקבל את הדברים שאין ביכולתי לשנותם.
את האומץ לשנות את אשר ביכולתי – ואת התבונה להבחין בין השניים"
אסיים בתיאור מקרה של אשת חינוך דגולה ומצליחה, שהגיעה לטיפול עקב משבר אישי וזוגי קשה אותו חוותה לאחר שכל ילדיה הבוגרים עזבו את דרך התורה והמצוות בזה אחר זה, מה שגרם לה לשברון לב גדול ולעצב רב. לאחר שביררנו את התפיסות שלה על מידת אחריותה לגורל ילדיה, ועל המשמעות האישית של מה שקרה, הבנו שחלק גדול מהכאב שלה נובע מכך שהיא עדיין נמצאת במקום של התנגדות פנימית למצב, ובחוסר קבלה של השינויים שנכפו עליה, למרות שהיא יודעת בצורה ברורה שאת הנעשה אין להשיב. בשלב הזה העליתי בפניה את הרעיון של קבלה, ושל אבלות על משאלות וחלומות, בצד תהליך של "בחירה מחדש" והיה נראה שהיא מתחברת מאוד לתפיסה הזו ולפילוסופיית החיים שהיא מציעה. בפגישה הבאה היא סיפרה כיצד היא עשתה "טקס הלוויה", מנטאלי כמובן, למשאלות ולחלומות שגרמו לה לכל כך הרבה סבל וכאב, ושזאת הייתה הדרך שלה להיפרד מהם אחר כבוד. הבכי שלה באותו עת היה עמוק, פנימי ומרטיט, אך היה זה המקום ממנו היא צמחה ונהייתה קשובה לכל הטוב והיפה שהריבונו של עולם הזמין עבורה.
לעיון נוסף ולהעמקה ראו את דברי התוספות במסכת שבת פח ד"ה כפה, מהרש"א עה"מ, ומדרש תנחומא פרשת נח. וראו עוד מאמרו המונומנטלי של ידידי הרב שלום אביחי כהן "שינוי פרדקוסלי", ומאמרי "לפעמים חלומות לא מתגשמים" ו"בחירה באחריות" – התפרסמו בכלים שלובים.